Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očekivani prihodi su 12 mlrd. eura

Plenković: Ova godina najuspješnija je turistička godina u povijesti Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer je rekao kako je 2018. godina u prihodovnom smislu najbolja godina do sad s oko 12 milijardi eura očekivanih prihoda te da je 19,5 milijuna turista ove godine posjetilo Hrvatsku

Sjednica Vlade RH petak održava u gradu Hvaru.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković na TikToku Ležerno izdanje Plenković obraćanje na TikToku završio posebnim pozdravom, znate li što znači? Tomislav Tomašević formiranje vlasti i EU izbori Tomašević o Plenkoviću: "Meni je to izraz slabosti i nesigurnosti." Uputio je poruku i SDP-u

Premijer Andrej Plenković uvodno se zahvalio gradonačelniku Hvara Rikardu Novaku na gostosprimstvu te istaknuo kako je odlučeno prije godinu dana da se održi ova, kako je rekao, tematska sjednica Vlade o razvoju hrvatskih otoka i napravi rezime najuspješnije turističke godine u povijesti Hrvatske.

Sjednici prisustvuju brojni župani te načelnici općina s Hvara, Korčule i Visa. Na sjednici, inače 7. održanoj van Zagreba u mandatu ove Vlade, su i direktor Hrvatske turističke zajednice i predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

Premijer je potom istaknuo kako svaki 33. stanovnik Hrvatske živi na otoku.

"Imamo upravu za otoke u sklopu Ministarstva regionalnog razvoja, a krećemo i s novim zakonom o otocima. Uvjeren sam da će se njime potaknuti demografska i druga revitalizacija otoka te da će poboljšati kvalitetu života na otocima", rekao je Plenković.

Kazao je i kako je 2018. godina u prihodovnom smislu najbolja godina do sad s oko 12 milijardi eura očekivanih prihoda te da je 19,5 milijuna turista ove godine posjetilo Hrvatsku.

"To su sjajni podaci", poručio je premijer i dodao kako turizam daje 20 posto hrvatskog BDP-a.

Capelli predstavio turističku sezonu u brojkama

Ministar turizma Gari Cappelli u petak je na sjednici Vlade izjavio da će ovogodišnji prihod od turizma iznositi oko 12 milijardi eura, što je milijardu više nego lani, a naveo je i da su od početka godine registrirana 42 nova hotela, 31 novi kamp i 26 hostela.

"Lani smo imali rekordnu godinu s 11 milijardi eura prihoda od turizma, dok ove godine očekujemo porast na 12 milijardi eura. Radi se o zajedničkom prihodu od domaćih i stranih gostiju. Od početka godine ostvarili preko 18,8 milijuna dolazaka i imamo oko 104 milijuna noćenja, a 100 milijuna noćenja ove je godine ostvareno mjesec dana ranije nego lani. U dolascima imamo rast od 6 posto, i 4 posto u noćenjima, što je na razini planiranog. U izvansezonskom listopadu rast dolazaka je čak 14 posto", naglasio je ministar, prezentirajući izvješće o rezultatima turističke godine.

Cappelli je najavio da će krajem godine biti izrađena precizna turistička satelitska bilanca, s točnim podacima utjecaja turizma na cjelokupno gospodarstvo.

Govoreći o radnoj snazi, Cappelli je naglasio da je u turističkom sektoru u Hrvatskoj zaposleno 150.000 ljudi, od čega 59.000 osoba u hotelijerstvu. Svaki treći zaposleni ima veze s turizmom, istaknuo je. Na zavodu za zapošljavanje, kazao je, najtraženiji su radnici iz turističke odnosno ugostiteljske djelatnosti.

Najavio je da će premijer za nekoliko dana otvoriti novi ured Hrvatske turističke zajednice u Kini, a naglasio je i da je u protekle tri godine putem potpora u turistički razvoj Slavonije uloženo 40-ak milijuna kuna.

U nastavku sjednice Vlada je donijela 49 odluka i zaključaka vezana uz ulaganja na jadranske otoke.

U proceduru poslali konačni prijedlog Zakona o otocima

Vlada je u saborsku proceduru sa sjednice u Hvaru poslala konačni prijedlog zakona o otocima kojim se stvaraju uvjeti za demografsku i gospodarsku revitalizaciju otoka te njihovu samoodrživost i samodostatnost.

"Ciljevi novoga zakona su da upravljamo otočnom politikom i održivim razvojem otoka, podizanje kvalitete i uvjete života, demografska i gospodarska revitalizacija, samoodrživost i samodostatnost temeljem onoga što zovemo pametni otoci", rekla je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac te istaknula važnost pripreme projekata koji se mogu financirati iz raznih izvora, s naglaskom na EU fondove.

Novina je i uvođenje otočnog koordinatora čiji će rad financirati Ministarstvo regionalnog razvoja putem županijskih razvojnih agencija te će se voditi računa da se na svakom otoku u svakom trenutku znaju i pripremaju projekti na zajednički način, navela je ministrica.

Otočni koordinatori obavljali bi poslove organiziranja, pokretanja i koordiniranja planova i projekata važnih za održivi razvoj otoka.

Proširuje se uporaba postojeće otočne iskaznice da sva prava temeljem zakona budu na jednom mjestu.

Zakonom su obuhvaćene mjere subvencioniranja javnog pomorskog i cestovnog prijevoza, besplatni prelazak mosta, zatim izjednačavanje cijene pitke vode na kopnu i na otocima za kućanstva i za gospodarstvenike i dr. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene