Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Živi u našem sjećanju

Obilježena 27. godišnjica pogibije HRT-ova snimatelja Gordana Lederera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice, pokraj spomen-obilježja "Slomljeni pejzaž", u petak je obilježena 27. godišnjica pogibije Gordana Lederera, snimatelja Hrvatske radiotelevizije (HRT) koji je 1991. ondje poginuo, pogođen snajperskim hicem, snimajući hrvatske branitelje i prenoseći istinu o Domovinskom ratu.

U spomen na Gordana Lederera, glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić, izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović umirovljeni brigadir Drago Horvat, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan te predstavnici Zbora ratnih izvjestitelja HRT-a i braniteljskih udruga položili su vijence i zapalili svijeće pokraj spomen-obilježja koje je HRT svečano otkrio 2015. u čast svom poginulom kolegi.

Pročitajte i ovo MIG-21 Hrabri pothvat Prošle su 32 godine: Borović je već izgubio nadu i htio iskočiti iz aviona kojemu je ponestajalo goriva kada je uočio bljesak Ivan Anušić Otkazao sastanak kolegi Anušić svojim potezom podijelio javnost: ''Na prvi pogled to djeluje logično i principijelno, ali samo na prvi pogled''

"Imao sam čast surađivati s njim, sjećam se da mi je krajem lipnja 1991. rekao da ide u rat i da tko zna što će biti. Vijest o njegovoj pogibiji me je potresla, i danas, nakon 27 godina, ta su sjećanja još uvijek živa", rekao je glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić.

Dodao je i kako je kamera Gordana Lederera bila jednako važna kao i pravo oružje jer se njome širila istina.

Ministar Medved rekao je kako je Gordan Lederer dao izniman doprinos u prenošenju istine o ratnim zbivanjima.

"U početku agresije na Republiku Hrvatsku Gordan Lederer i ostali izvjestitelji dali su izniman doprinos kako bi prenijeli sliku u sve domove u Hrvatskoj i diljem svijeta o tome što se događa na ovim područjima. Kroz tu sliku unijeli su sebe, sva svoja umjetnička, ali i profesionalna i domoljubna načela i sposobnost. Uspeli su prenijeti kako hrvatski branitelji brane svoju domovinu", istaknuo je.

Medved je rekao i kako danas, sa vremenskim odmakom od 27 godina, možemo reći kolika je važnost te slike i te istine koja je tada ovdje snimljena, kao i na drugim bojištima gdje su, nažalost, pored Gordana i drugi naši prijatelji, snimatelji, novinari dali svoje živote.

Naglasio je i da su, pored hrabrih hrvatskih branitelja, i vrijedni novinarski djelatnici dali neizmjeran doprinos za slobodu domovine prenošenjem istine o agresiji na Hrvatsku.

"I danas, kada nam je teško, pogledajmo snimku 'Banijska ratna praskozorja' i poslušajmo pjesmu 'Braća po oružju'", rekao je ministar Medved.

Izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović rekao je kako je zahvaljujući HRT-u, Gordanu Ledereru i ostalim novinarima i fotografima Hrvatska pobijedila medijsku blokadu.

"Tako dugo dok Gordan Lederer živi u našem sjećanju, on je s nama", poručio je.

Gordan Lederer poginuo je na današnji dan 1991. u 33. godini života na radnom zadatku na brdu Čukur kod Hrvatske Kostajnice. Pogođen je metkom iz snajpera tijekom snimanja hrvatskih branitelja u njihovoj akciji za vrijeme srpskih napada na Pounje.

Iza sebe je ostavio mnoge zapise o prvim danima rata, poslije montirane u legendarna ''Banijska ratna praskozorja''.

Spomen-obilježje "Slomljeni pejzaž", koje su izgradili Grad Hrvatska Kostajnica i Hrvatska radiotelevizija, do danas je postalo prepoznatljivim simbolom Hrvatske Kostajnice te su ga obišle tisuće posjetitelja. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene