Obavijesti Video Pretražite Navigacija
shvatite ih ozbiljno

MUP upozorava na još jedan razlog stvaranja gužvi: "Kazna za nepoštivanje ove odredbe je 500 kuna"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo unutarnjih poslova upozorilo je u petak da se velike prometne gužve i kolone, osim zbog velikog priljeva vozila, na autocestama stvaraju i zbog toga što dio vozača vozi nepropisno tako da se bezrazložno sporo kreće lijevom prometnom trakom, pa ih je pozvalo da se pridržavaju zakonskih odredbi o vožnji po autocesti.

Praćenjem prometa u turističkoj sezoni kroz dugi niz godina, narednih dana predstoji nam jedan od prometno najopterećenijih vikendapa se na cestama očekuju velike gužve, posebice na autocestama A1, A2 i A6, državnim cestama DC1 i DC8 koje vode prema morskim destinacijama, odnosno autocesti A3 kao glavnom tranzitnom pravcu kroz Hrvatsku, priopćio je MUP.

Pročitajte i ovo Kaštel zavijen u crno - 5 Tragedija u Kaštel Sućurcu Da se nije zamijenio za smjenu, iz gorućeg bi auta spašavao vlastitu obitelj: "To je nešto iz noćne more vatrogasaca" Anja Perković Bilo je i nezgoda Kaos na zagrebačkoj obilaznici i tko je za to kriv: Evo što kaže HAK

Prometne gužve najčešće se stvaraju zbog velikog priljeva vozila, na naplatnim kućicama ulazima-izlazima s autocesta, prilazima turističkim središtima te u zonama mjesta gdje su se dogodile prometne nesreće.

Međutim, praćenjem prometnih tokova posljednjih nekoliko vikenda uočena je pojava formiranja većih kolona na autocesti A1, posebice dionici Zagreb – Bosiljevo, iako na samoj dionici nije bilo prometnih nesreća. Te su prometne gužve nastale jer dio vozača ne poštuje odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, tako da su se bezrazložno sporo kretali lijevom prometnom trakom, što je rezultiralo stvaranjem više kilometarskih kolona.

Morate se kretati krajnjom desnom prometnom trakom

Stoga, ovom prilikom vozače koji se namjeravaju kretati autocestama, MUP upozora da se autocestom vozila moraju kretati krajnjom desnom prometnom trakom ako nije zakrčena vozilima u koloni. Kazna za nepoštivanje ove odredbe iznosi 500 kuna.

Na autocesti vozač smije mijenjati prometnu traku zbog bržeg kretanja samo prelaženjem vozilom u lijevu prometnu traku.

Također ne smije vozilom prelaziti iz trake u traku (slalom vožnja), pretjecati trakom za zaustavljanje vozila u nuždi, kretati se bez da drži potreban razmak, požurivati vozila ispred sebe davanjem svjetlosnih ili zvučnih znakova ili na neki drugi način niti izvoditi bilo koju drugu radnju kojom ugrožava ili dovodi u opasnost druge sudionike u prometu. Kazna za nepoštivanje ove odredbe je 2000 kuna.

MUP podsjeća da na autocesti vozač ne smije zaustavljati niti parkirati motorno vozilo, osim na površinama izvan kolnika koje su za to posebno uređene i obilježene te da ne smije polukružno okretati vozilo niti se kretati vozilom unatrag, osim na površinama izvan kolnika koje su za to posebno uređene.

Vozač koji je zbog neispravnosti na vozilu ili iz drugih razloga prisiljen zaustaviti vozilo na kolniku autoceste dužan ga je zaustaviti na traci za zaustavljanje vozila u nuždi i poduzeti potrebne mjere da vozilo što prije ukloni s kolnika. U tom slučaju prilikom kretanja izvan vozila, obaveza je koristiti reflektirajući prsluk.

Na autocestu se ne smije uključiti motorno vozilo koje vuče drugo vozilo, a koje se zbog neispravnosti ili nedostataka pojedinih dijelova ne može samo kretati. Iznimno, vuča vozila dopuštena je autocestom ako je razlog za vuču nastao za vrijeme kretanja vozila po autocesti, ali samo krajnjom desnom prometnom trakom do prve priključne ceste kojom se vučeno vozilo može isključiti iz prometa na autocesti.

MUP također apelira na građane da prilikom putovanja poštuju prometna pravila i ograničenja kao i da se pridržavaju naredbi policijskih službenika na terenu. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene