Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Skuplji jednodnevni izleti

Umirovljenici hoće ići na more: "Nemojte nas diskriminirati, dajte da se kupamo barem na jedan dan"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) i Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) optužili su u ponedjeljak lokalne vlasti nekih gradova na moru za diskriminaciju umirovljenika, kojima u vrijeme turističke sezone onemogućuju dolazak autobusima na jednodnevne izlete na more.

Najnoviji povod za takvu reakciju je odluka Općinskog vijeća Malinska-Dubašica kojom je obveza plaćanja ulaza autobusa u mjesto s dosadašnjih 300 kuna povećana na čak 1000 kuna dnevno po autobusu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Burna rasprava Zabranili nudiste i žesticu na plažama: "Zna se čemu vode gin tonic i juice votka. Kad krene party, zna se kako to završava" Ilustracija U Australiji Novi napad na plaži: Morski pas ženu ugrizao za glavu

Imajući u vidu sramotno niske mirovine većine umirovljenika, dodatni iznos troškova dovodi u pitanje organiziranje izleta udruga umirovljenika, kojima se nastoji omogućiti odlazak na more umirovljenicima osuđenim na siromaštvo, stoji u priopćenju MUH-a i SUH-a.

S obzirom na to da su i neki drugi gradovi na moru uveli takav namet, MUH i SUH zahtijevaju da se žurno poduzmu odgovarajuće mjere u cilju zaštite ljudskih prava umirovljenika i starijih osoba, a ne da se u provedbi diskriminatornih odluka lokalnih vlasti, uz komunalne redare, angažiraju čak i djelatnici MUP-a.

Turistički gradovi poput Malinske, Crikvenice, Selca, Novog Vinodolskog i dr. dodatno diskriminiraju već degradirane i osiromašene umirovljenike, kojima su izleti u organizaciji njihovih udruga bili jedini način za takav odmor i opuštanje, jer im ne omogućavaju slobodno kretanje u vlastitoj zemlji i pristup moru bar na jedan dan.

MUH i SUH zatražit će raspravu o tom problemu na Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe, a obratili su se i pučkoj pravobraniteljici, koja je reagirala i nastoji zaštititi prava umirovljenika i starijih osoba, dok će s osobitom pozornošću pratiti reagiranje nadležnih ministarstava i Vlade, kaže se u priopćenju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene