Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon četiri osposobljena

MORH o stanju prizemljenih helikoptera: "Osposobljen je i helikopter na Krku, na tri se izvode radovi, a dva su reklamirana Rusiji"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
MORH je na upit Dnevnika Nove TV odgovorio na pitanje o stanju s helikopterima nakon remonta u Rusiji.

MORH navodi da je uz četiri helikoptera koji su jučer stavljeni u funkciju, od danas osposobljen i helikopter na Krku.

Pročitajte i ovo MORH Velika obljetnica Važna obavijest MORH-a za sve građane Zagreba Općinski kazneni sud u Zagrebu Nasilje Stigla presuda: Djelatnik MORH-a udario izvanbračnu suprugu nakon čega je glavom lupila u štok

Što se tiče preostalih helikoptera, na tri helikoptera izvode se redovni radovi, a na preostala dva reklamacije koje rješavaju ruski stručnjaci, priopćio je MORH.

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Michael Križanec izjavio je u četvrtak na izvanrednoj konferenciji za novinare da su uočene greške otklonjene na četiri transportna helikoptera Mi-171Sh te kako će peti helikopter na otoku Krku popraviti u petak, a grešku su, kaže, uočili stručnjaci na svih deset helikoptera koji su bili na remontu u Rusiji.

"Na četiri helikoptera je otklonjena greška i oni su u upotrebi. Peti će biti popravljen u petak. Još pet helikoptera je na redovitom remontu. Ostali dio flote transportnih helikoptera je spreman za sve misije i obuke.

Dosad smo odradili 1100 sati naleta, da smo imali bilo kakve indikacije da postoji opasnost, helikoptere bi prizemljili i ranije. Takvi pregledi obavljaju se na svakih 300 sati leta, a mi smo sad tek na 200 sati. Da nam nisu javili, mi bismo sami uočili te greške", poručio je Križanec na izvanrednoj konferenciji za medije u Ministarstvu obrane u četvrtak.

Dodao je kako je ruski izvođač, kompanija Russian Helicopters, priznao svoju grešku te da će svi radovi i sav materijal biti naplaćen njima. Križanec je u srijedu naredio prizemljenje 10 helikoptera, a na konferenciji je umirio kako tema nije dramatična.

"Ruski inženjer je to zamijetio, upozorio nas, mi smo alarmirali naše stručnjake koji su pregledali helikoptere i vidjeli da svi imaju tu grešku. Nismo ništa htjeli riskirati. Ostatak flote transportnih helikoptera s kojima raspolažemo omogućava nam provedbu svih zadaća", istaknuo je Križanec.

"Tehnička greška"

Križanec je objasnio kako helikopteri nisu prizemljeni već su na redovnoj provjeri tehničke ispravnosti te su van eskadrile, to jest van upotrebe.

"U srijedu smo dobili informaciju o tehničkoj greški koja se potkrala za vrijeme remonta. Povezali smo se s ruskim izvođačem koji je bio odgovoran za remont, došli smo do određenih zaključaka i poduzeli mjere", poručio je Križanec.

Dodao je kako se radi o krivom postavljanju jednog dijela uljnog sustava motora za koji tijekom korištenja helikoptera nisu imali nikakve indikacije.
"Parametri rada i nadzora su bili u zelenom, nismo imali čudna očitanja tlakova i visoke temperature. U nijednom trenutku nije dovedeno u pitanje sigurnost posade, helikoptera, putnika, bolesnika i ostalih", naglasio je Križanec.

Istaknuo je kako su reagirali na vrijeme. O reklamacijama na remont kaže da ih je bilo manje od 200 te da su dvije trećine uklonjene, a jedna trećina u procesu realizacije.

Dodao je kako žele sve reklamacije riješiti u jamstvenom roku, kako troškove ne bi snosilo Ministarstvo obrane. (MT/Hina)


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene