Obavijesti Video Pretražite Navigacija
prevoze vojnu opremu

Pazi, ide američka protuzračna obrana: MORH vozačima u Hrvatskoj poslao obavijest

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo obrane najavljuje pojačan cestovni promet prema Slunju i Zemuniku zbog dolaska vojne opreme među kojima su vozila Bradley i američki sustav protuzračne obrane Patriot.

U sklopu priprema za međunarodnu vojnu vježbu Immediate Response 21 od subote, 15. svibnja do srijede, 19. svibnja 2021. godine moguć je pojačan promet na cestama iz smjera Slovenije i Mađarske prema vojnom poligonu Eugen Kvaternik na Slunju te prema vojarni Pukovnik Mirko Vukušić u Zemuniku. 

"Pojačan promet očekuje se zbog transporta vojne opreme i snaga američke i slovenske vojske među kojima su vozila Bradley te američki sustav protuzračne obrane Patriot iz sastava američkog 10. Zapovjedništva proturaketne i protuzračne obrane (10. AAMDC – Army Air and Missile Defense Command) koji će u okviru vježbe međunarodne vojne vježbe Immediate Response 21 pružati zračnu i raketnu zaštitu pomorskih luka i savezničkih snaga. Sustav PZO Patriot po prvi puta će biti razmješten u Hrvatskoj u okviru vojnih vježbi i potvrda je partnerskog odnosa Sjedinjenih američkih država i Republike Hrvatske", piše u priopćenju MORH-a.

Iz ministrstva građanima zahvaljuju na razumijevanju.

"Međunarodna vojna vježba Immediate Response 21 provodit će se u sklopu vježbi Southern Exercise Portfolio pod zapovjedništvom američkog Zapovjedništva za Europu (EUCOM) i dio je vježbe “DEFENDER-Europe 21” (DE21) koju Zapovjedništvo američkih kopnenih snaga za Europu i Afriku (USAREUR-AF) provodi na području Europe od travnja do početka lipnja 2021. godine.

Pored Republike Hrvatske, vježba se provodi i na teritoriju Albanije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Sjeverne Makedonije i Slovenije.

Immediate Response 21 ujedno je i jedna od vojnih vježbi u okviru Hrvatskog bedema 1991.- 2021., niza aktivnosti i vježbi koje se provode povodom obilježavanja 30. obljetnice Hrvatske vojske", objasnili su iz MORH-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene