Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od domaćih proizvođača

MORH nabavlja vojnu opremu i naoružanje vrijedno 313 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Ministarstvu obrane u ponedjeljak su potpisani ugovori o nabavi vojne opreme za potrebe opremanja Hrvatske vojske s 34 hrvatske tvrtke koje proizvode vojnu opremu, pružaju usluge i izvode radove u ukupnoj vrijednosti od oko 313 milijuna kuna, što je za 32 milijuna kuna više u odnosu na prošlu godinu.

Ugovore za nabavu obuće, odjeće, opreme, usluga i radova u ime MORH-a potpisao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te načelnik Glavog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastavlja se i gradnja brodova MORH potpisao ugovore o nabavi vojne opreme teške 453 milijuna kuna, dogovoren i posao s Brodosplitom Slika nije dostupna Vojna oprema Hrvatska vojska preuzela 1,5 milijuna dolara vrijednu donaciju od SAD-a

"Ovi ugovori predstavljaju značajan doprinos hrvatskom gospodarstvu i pokazuju kako Ministarstvo obrane nije samo potrošač, već i generator razvoja i promotor hrvatskih proizvoda. Ministarstvo obrane pomaže i aktivno sudjeluje u razvoju i promociji hrvatske obrambene industrije i kroz međunarodne bilateralne aktivnosti, a između ostalog kroz Stalnu strukturiranu suradnju Europske unije (PESCO) i kroz NATO savez. Proizvode ne kupujemo zato što su hrvatski, već stoga što su konkurentni, ravnopravni, ako ne i bolji od ostalih na tržištu", izjavio je ministar obrane.

"Hrvatska vojska je u potpunosti opremljena proizvodima domaćih tvrtki što pokazuje iznimnu suradnju vojne industrije, MORH-a i Hrvatske vojske koja je prepoznata u svijetu po svojoj opremljenosti. Domaće tvrtke nametnule su svojim vrhunskim proizvodima i impresivnim rezultatima", kazao je Krstičević.

Međunarodni sajam u organizaciji MORH-a

Krstičević je pritom podsjetio da MORH u travnju organizira međunarodni sajam vojne industrije ASDA u Splitu na kojem će svjetska javnost moći vidjeti proizvode hrvatske vojne industrije.

U prigodnim riječima načelnik Glavnog stožera Mirko Šundov kazao je pripadnici Hrvatske vojske "s ponosom nose opremu domaćih proizvođača na domaćem terenu te u međunarodnim misijama" te kako je "zadaća ministarstva obrane omogućiti najbolje moguće uvjete kako bi pripadnici Hrvatske vojske mogli izvršavati svoje zadaće na obostrano povjerenje".

Tajana Kesić Šapić, direktorica Sektora za industriju Hrvatske gospdarske komore, naglasila je da je potpisivanje ugovora nastavak suradnje koja iz "godine u godinu kontinuirano raste".

"Potpisivanje ugovora je ulaganje u hrvatsku obrambenu industriju koja je zbog svoje kvalitete međunarodno priznata još iz vremena Domovinskog rata. Naša obrambena industrija može biti nositelj rasta cjelokupnog gospodarstva, ali i primjer za ostale gospodarstvenike", kazala je Kesić Šapić.

Sveukupno je ugovoreno oko 430 različitih vrsta roba i usluga, od čega oko 5.000 kompleta borbenih odora, više od 15.000 pari obuće, preko 1.600 kapa i šešira, više od 104.000 komada vojničkog rublja te više od tisuću kaciga.

Ugovor o nabavi borbenih odora potpisan je sa zajednicom proizvođača koju čine tvrtke Hemco, Kroko, Čateks, Odjeća, Šešir, Uriho, Varteks PRO, Konfeks, Krojostil i Štefičar.

Od održavanja aviona do nabave plaketa

Ugovor o nabavi obuće za potrebe pripadnika Oružanih snaga potpisan je sa zajednicom proizvođača obuće čiji je nositelj tvrtka Borovo, a obuhvaća i tvrtke Jelen Professional te Inkop Odjeća.

Ugovor o nabavi pričuvnih dijelova za MRAP vozila, otpornog na eksplozije, potpisan je s tvrtkama Safir, Tahograf, Teknoxgroup i Motomariner, dok je ugovor o nabavi tegljača za prijevoz teške vojne opreme sklopljen s tvrtkom Upgrade.

Potpisani su i ugovori za službene odore, usluge prijevoza, prehrane i pranja, dopunskog zdravstvenog osiguranja, zaštitne opreme, optičkih ciljnika za jurišnu pušku domaće proizvodnje, višenamjenskog logističkog vozila, uluge održavanje i revizije dokumentacije aviona Zlin Z242L, generalne revizije tenka M84, održavanja stacionarnih radarskih sustava HRM i godišnje održavanje mobilnih lansera.

Potpisani su i ugovori za adaptaciju amfiteatra u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku te za nabavu plaketa, znački i medalja.

Krstičević: O troškovima za nabavu F-16 sve sam već rekao

Ministar je u sklopu svečanosti potpisivanja ugovora izjavio da projekt obalnog ophodnog broda "ide dalje", dok je na upit o skrivenim troškovima za nabavu borbenog zrakoplova izjavio da je "po tom pitanju sve rekao", kao i da u četvrtak u Saboru očekuje argumentiranu raspravu o radu Vlade zbog propale kupnje borbenih aviona F-16 Barak od Izraela.

Upitan postoje li dodatni skriveni troškovi za nabavu izraelskih zrakoplova F-16, nakon što je MORH objavio da je trošak delagacije na relaciji Izrael-Hrvatska iznosi 400.000 kuna te da je konzultanstkoj tvrtki Deloitte plaćeno 190.000 kuna, Krstičević je kazao kako je "po tom pitanju sve rekao".

Krstičević je nadodao kako u četvrtak u Saboru očekuje argumentiranu raspravu o radu Vlade zbog propale kupnje borbenih aviona od Izraela. Ministar je komentirao i projekt obalnog ophodnog broda za kojeg je kazao da je u fazi ispitivanja. "Svi strateški važni projekti Hrvatske vojske idu dalje. Obalni ophodni brod je projekt koji je kasnio četiri godine, mi smo na kraju primili taj brod i mornarica trenutno ispituje taj brod", kazao je.

Upitan za komentar kako nitko nije tražio interpelaciju zbog Uljanika koji je 'pojeo' čitavu eksadrilu aviona te treba li 'pogurati' hrvatska brodogradilišta izgradnjom ratnih brodova za potrebe Hrvatske ratne mornarice, Krstičević je kazao da je "Hrvatska vojska tu da pomogne".

"Idemo korak po korak. Imamo mnogo drugih potreba, međutim njih moramo povezati s mogućnostima države. Kao ministar obrane volio bih da proračun bude još veći no moramo gledati na primarne zadaće i sigurnost. Za razliku od prijašnjih vlada, ova Vlada se fokusira se na obranu. Ova Vlada je u tri godine povećala proračun za skoro milijardu kuna, a mi želimo još. No moramo imati odgovornosti prema umirovljenicima i mladim ljudima", rekao je.

Na upit može li jamčiti da će Ministarstvo obrane sve najavljene nabave realizirati, Krstičević je podsjetio da je ministarstvo prošle godine "realiziralo više od tisuću postupaka nabave te da niti jedna od tih nabava nije bila obilježena oznakom tajnosti". Novinare je zanimalo i ministrovo mišljenje o sugestiji gospodarstvenika o osnivanju centra za istraživanje novih materijala i razvoj nove opreme.

"Nedavno smo oformili Središte za borbenog vođu te Središte za besposadne zrakoplovne sustave, dok je u planu Zapovjedništvo za kibernetički prostor jer Hrvatska vojska, pored kopna, mora i zraka, želi sustavno ući i u kibernetički prostor. Stoga nam je važno oformiti odjel koji će se sustavno baviti istraživanjem i razvojem. Tijekom ove godine doći ćemo do organizacije ili tijela koje je potrebo HV-u i koja će biti u vezi s domaćim proizvođačima vojne opreme", zaključio je Krstičević. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene