Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sele cijele obitelji

Dalmacija ima super projekt zbog kojeg se mladi vraćaju u napuštena sela, a pritom moraju ispuniti samo jedan uvjet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Dalmaciji su se dosjetili kako zaustaviti odlazak, ali i potaknuti povratak mladih obitelji u ruralna područja. Sufinanciraju im obnovu ili gradnju kuće, no pod uvjetom da tamo ostanu živjeti 10 godina.

Programom koji je jedinstven u Hrvatskoj sufinanciraju im obnovu ili gradnju kuće, pa je u napuštenim selima Dalmatinske zagore sve češća dječja igra.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ulog za budućnost Tvrtka svojim radnicima plaća 70.000 eura po bebi kako bi ih potaknula da imaju djecu Naknade za bebe - 3 svote po mjestima i gradovima Oni za rođenje djece isplaćuju i do 8000 eura: "Ne sjećam se da je naknada nekad bila značajna, znači da mi nije pomogla"

Gradsku buku obitelj Josipe Kunac odlučila je zamijeniti čistim zrakom u Potravlju. Grade kuću točno uz Perućko jezero.

„I naši poznanici se neki također namjeravaju vratiti ovamo zato što je ljudima lakše. Tu ipak imamo i bake servis i zdravu hranu iz vrta i sve ostale stvari koje u gradovima nemaju“, objašnjava Josipa svoje razloge za preseljenje.

Toj odluci pridonio je i demografski projekt Županije koja financijski potiče povratak, ali i ostanak u ruralnim područjima.

Josipa kaže kako će joj ta mjera puno pomoći jer će sada uspjeti dovršiti izgradnju kuće. „Imamo dvoje djece. Živjeli smo u podstanarstvu u Sinju i moj muž je imao veliku želju da se vrati u svoj rodni kraj“, objašnjava.

Što se tiče mjere, nepovratna sredstva odobravaju se do iznosa od 120 tisuća kuna. Mogu se potrošiti na adaptaciju postojećih objekata, na kupnju novog zemljišta, kuće ili stan ili izradu projektne dokumentacije.

Potpis na ugovore stavilo je još 39 mladih obitelji. Uvjet za isplatu je da idućih 10 godina ne mijenjaju mjesto prebivališta.

Mario Juričić zadovoljan je mjerom jer je sa svojom obitelji želio ostati živjeti u Prološcu, a nova mjera mu je u tome, kako kaže, uvelike pomogla. No, nije jedini. „Ostat ću tu na svom, na svojoj djedovini i neću morat mislit o odlasku“, jasan je mještanin Blaž Marić.

Program „Tu je tvoj dom“ u ovoj godini je težak sedam i pol milijuna kuna. Interes je veći od očekivanog.

Splitsko-dalmatinski župan, Blaženko Boban, tvrdi da im je plan kroz tri godine za stalno vratiti minimalno dvjesto obitelji u ruralni dio županije. Napomenuo je i kako već od 1. siječnja ponovno kreće isti natječaj. A o mogućim rješenjima na demografske izazove razgovaralo se i u Kninu.

Važna je svijest da imamo problem, ali jednako tako je potrebno i strpljenje jer ove mjere ne mogu dati rezultat sad i odmah“, izjavila je ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Vesna Bedeković.

A svijest treba što prije pretočiti u konkretne projekte. Jer Hrvatsku je u posljednjem desetljeću napustilo 233 tisuće stanovnika.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene