Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolja Hrvatska

UMJESTO NA MORE... Žrtvovala ljeto kako bi pomagala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mlada profesorica hrvatskog jezika Gabrijela Puljić svakodnevno volontira u izbjegličkom hotelu Porin u Zagrebu, gdje mališane iz Iraka, Sirije i drugih ratom pogođenih zemalja, podučava našem jeziku.

Uz Gabrijelinu pomoć, teški hrvatski jezik lakše se uči. Umjesto da ode na more, Gabrijela ljeto provodi s Jakobom, Mahmudom i Ibrahimom. Trojicu braće iz Iraka, smještene u izbjegličkom hotelu Porin u Zagrebu, svakodnevno podučava hrvatskom jeziku.

Pročitajte i ovo Katarina Brajdić - 4 Bolja Hrvatska Katarina ima posuđenu protezu: ''Kad čovjeku zatreba da mu je vratim, morat ću je vratiti'' Vojska Ministarstvo potvrdilo uhićenje Pripadnik MORH-a prevozio migranta: Prijeti mu visoka kazna

'Uvijek mi je drago raditi s djecom jer donesu veselje i pokazuju želju da uče. Bilo mi je super kad sam došla prvi put ovdje, odmah smo se sprijateljili i nastavila sam dolaziti skoro svaki dan', rekla je volonterka, mlada profesorica hrvatskog jezika, Gabrijela Puljić.

Gabrijela volontira u sklopu organizacije "Are you syrious". Ova mlada profesorica hrvatskog jezika diplomirala je prije dvije godine, a zadnjih mjesec i pol dana je bez posla, pa ima više vremena za volontiranje.

'Morate uzeti u obzir da oni dolaze iz Iraka, dosad su učili arapski jezik, to je potpuno drugi jezik, drugo pismo, ovo je za njih sve novo, novi jezik i kultura, tako da sam zasad zadovoljna kako napreduju', kazala je Gabrijela.

Mali Iračani od jeseni kreću u osnovnu školu s ostalim vršnjacima iz Hrvatske.

'Mislim da će biti vrlo uspješni i da se polako prilagođavaju i mislim da će se uklopiti u društvo i da će ih ostala djeca prihvatiti', kazala je Gabrijela.

Osim što ih podučava hrvatskom jeziku, Gabrijela Jakoba, Mahmuda i Ibrahima vodi po muzejima i izložbama. Kako sama kaže - čim prije prihvatimo mi njih, to će se prije oni uklopiti i prihvatiti nas i naše običaje.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene