Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mise na blagdan Velike Gospe

Nadbiskup Hranić: Djeca se ne rađaju jer su roditelji komotni i ne žele obvezu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predvodeći misu na blagdan Velike Gospe u Aljmašu, nadbiskup đakovački i osječki i metropolit Đuro Hranić rekao je u četvrtak da se djeca u Hrvatskoj ne rađaju zbog toga što su roditelji komotni i ne žele obvezu, a ne zato što nemaju novaca.

"Djeca se ne rađaju ne zato što roditelji nemaju novaca, najčešće ne zbog tog razloga. Nego zato što su roditelji komotni, ne žele obavezu", rekao je Hranić predvodeći misu na svetkovinu Velike Gospe u najvećemu marijanskom svetištu u Slavoniji.

Pročitajte i ovo Hodočasnici u svetištu Gospe od Utočišta u Aljmašu - 3 Gospa od utočišta VIDEO Mnoštvo ljudi u aljmaškom svetištu: "Vjerujem da je danas ovdje oko 70.000 hodočasnika" Zatvorene trgovine u Varaždinu - 2 Sve na jednom mjestu Radno vrijeme trgovina: Dosjetljivi gradovi proglasili su sajamske dane, ali na blagdan ipak ne radi skoro ništa

Istaknuo je kako smo, draga braćo i sestre, zato danas u Aljmašu da si to priznamo. "Da se udarimo u prsa i da budemo velikodušni poput Blažene Djevice Marije u odnosu prema Bogu i odgovorniji prema ovome društvu. Da se osjetimo suodgovorni za ono što se događa i za razvoj ovoga društva", poručio je đakovačko-osječki nadbiskup mins Đuro Hranić.

Fra Ante Čovo: Ne dopustite da mediji i ustanove odgajaju vašu djecu

Gvardijan svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske fra Ante Čovo u četvrtak je poručio roditeljima da ne dopuste medijima i ustanovama da odgajaju njihovu djecu, te da ne daju kršćanski, ljudski odgoj nikome iz svojih ruku, a mladima je poručio da zbog materijalizma ne odlaze iz Hrvatske.

"Ne dopustite da moderne tehnologije, mediji, pa ni obrazovne ustanove odgajaju vašu djecu jer će nad njima zatvoriti nebo. Imat ćete možda poslušnike, imat ćete možda intelektualce, ali nećete imati cjelokupne osobnosti. Zato ne dajte kršćanskoga, ljudskog odgoja nikome iz svojih ruku", istaknuo je far Ante Čovo obraćajući se nazočnima ns kraju središnjega misnog slavlja na blagdan Velike Gospe.

Mladima je poručio da ne odlaze iz Hrvatske radi materijalizma, te da ih je Bog, udjeljujući im darove, postavio u Hrvatskoj.

"Bog Vam je udijelio tolike darove, sposobnosti, talente i postavio vas ne u Irsku, Švedsku i Njemačku nego u Hrvatsku. I vi odlaskom iz Hrvatske zatvarate nebo jer osiromašujte Lijepu našu svojim darovima i svojim sposobnostima. Nemojte dopustiti da vas materijalizam odvede daleko od Lijepe naše, da vam kupi jednosmjernu kartu i onda dođete ovdje natrag i onda kažete - ovdje nema sposobnih, ovdje nema vrijednih, ovdje se ne isplati živjeti," rekao je fra Ante Čovo. Mladima je poručio i kako nema ljepšega života, ugodnijega i duhovnijeg života od Hrvatske.

"Ostanite gdje vas je Bog zasadio," istaknuo je gvardijan svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske fra Ante Čovo i pozvao političare, medije, znanstvene i kulturne ustanove da, kako se izrazio, "ne zatvaraju nebo nad hrvatskim čovjekom".

"Molim sve one koji u Hrvatskoj imaju lokalnu, izvršnu, zakonodavnu vlast da vode računa o svakome čovjeku i da ova zemlja koja je tako lijepa i dobra, koja je bogata umom i srcem, bude jednaka i pravedna za sve," rekao je fra Ante Čovo obraćajući se nazočnim na središnjoj misi na blagdan Velike Gospe.

Mons. Barišić: Bez dobra uvijek ćemo biti u krizi

Nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić na središnjem misnom slavlju na blagdan Velike Gospe u Sinju pozvao je na afirmaciju dobra, upozorivši kako ćemo "bez dobra" uvijek biti u krizi, a kritički se osvrnuo na pojavu medijskog 'širenja beznađa'.

"Potrebna su veća primanja, investicije, veća proizvodnja, šire tržište, ali bez promjene srca, bez dobra, bit ćemo uvijek na istom mjestu - u krizi," istaknuo je mons. Barišić u propovijedi na središnjem misnom slavlju u marijanskom svetištu u Sinju.

Ovogodišnja svetkovina je pod geslom - "Pruži nam i sada moćnu ruku".

Nadbiskup Barišić dodao je kako u hrvatskom društvu ima puno "nepoznata dobra", plemenita, lijepa i istinita. "Dobro možda ne dolazi uvijek do izražaja, ali po svojoj naravi, dobru ni ne treba ocjena i aplauz svijeta", dodao je.

Naglasio je kako nije razborito i mudro "za naše danas i sutra" sve dobro koje je humano, ljudsko i evanđeoski-proročko, ignorirati.

U našoj stvarnosti, dodao je, ima pojava da je "loša vijest - prava vijest, a dobra vijest - nikakva vijest."

"Ne možemo zanijekati da se danas senzacije i skandali bolje prodaju, kao ni činjenicu da se o dobru premalo govori, da se često prešućuje vijest o dobru, koje kola u venama čovjeka koji je slika Božja, stvoren kao dobar i za dobro," kazao je nadbiskup Barišić.

Tumačeći te pojave u medijima splitsko-makarski nadbiskup naveo je medijsko 'širenje beznađa'. "Ako nas svakodnevno hrane samo vijesti o krađama, pljačkama, korupciji, svakovrsnom nasilju i zaobilasku čovjeka u potrebi; ako samo slušamo da je u drugoj zemlji i u drugoj sredini bolje - sve će nas to u našoj životnoj školi učiniti učenicima letargije i ogorčenosti; sinovima i kćerima beznađa, rezultatom slučajnog kaosa, koji u obrani egoizma i osobne koristi, postaju hladni i neosjetljivi za druge; pojedinci koji traže i brinu samo za vlastite interese", istaknuo je mons. Barišić.

Po njegovim riječima, 'crna kronika' nije kraj, niti obuhvaća sve, već je samo izazov i prilika da čovjek promijeni perspektivu, da zavapi za obraćenjem koje će nas, kazao je, dovesti do izvora života i ozdraviti nas.

"I koliko god nam se činilo da je ova zemaljska stvarnost, život i budućnost svijeta u rukama bogatog i moćnog čovjeka, koji često ide drugačijim putem, ipak Gospodin uzvisuje neznatne i gladne siti dobrima", poručio je nadbiskup Barišić u propovijedi u Sinju.

Također je rekao kako nam danas sredstva komunikacije daju velike mogućnosti, ostavljaju nas u kontaktu, pružaju neku vrstu daleke blizine, ali osobna prisutnost uvijek je poželjnija od tipkanja, ukucavanja i biranje broja. "Bolje od 'halo' je pokucati na vrata," dodao je.

Po Barišićevom tumačenju, Isus Krist je primjer posrednika, ''medijskog djelatnika'', koji najprije traži i gleda dobro, ali ništa ne ispušta i sve vrednuje.

Misi u Sinju, na kojoj je bilo više tisuća vjernika i hodočasnika iz Hrvatske, BiH i različitih dijelova svijeta, nazočio je i predsjednik Vade Andrej Plenković te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Prije misa vjernici su hodali u pocesiji od crkve Gospe sinjske, noseći sliku Čudotvorne Gospe. Sliku su naizmjenice nosili sinjski alkari, bogoslovi, časne sestre, predstavnici braniteljskih udruga, Hrvatske vojske i medicinske sestre. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene