Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Nije projekt, već inicijativa"

Gdje su EU novci za ugradnju liftova? Ministrica Žalac dala objašnjenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac u četvrtak je nakon sjednice Vlade opovrgnula tvrdnje da Europska komisija nije prihvatila poziv za sufinanciranje ugradnje dizala u zgrade te je upozorila da su građani mogli ugradnju dizala prijaviti u sklopu projekata energetske obnove, ali to nisu učinili.

Reagirajući na medijske napise o neuspješnom sufinanciranju ugradnje dizala, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a u srijedu je izvijestilo kako čeka odgovor Europske komisije na zahtjev da se u izmjene operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" uvrsti i financiranje ugradnje dizala.

Pročitajte i ovo Gabrijela Žalac Afera Software Visoki kazneni sud donio odluku o porukama u kojima se spominje AP: "Radi se o plodu otrovne voćke" Važne odluke u Europskoj uniji Dugo se spominje Tjedan koji bi mogao odrediti budućnost Europe: Rusija i SAD razbacale su geopolitičke karte

Upitana je li Europska komisija odbacila prijedlog ministarstva o dizalima, Žalac je odgovorila niječno i opovrgnula medijske napise koji tvrde da je projekt propao.

"Nije istina da Europska komisija to nije prihvatila, 596 višestambenih zgrada prijavilo je projekt energetske obnove i dobili su ta sredstva. U sklopu izmjene fasada mogli su prijaviti i lift, no nitko ga nije prijavio", kazala je.

Žalac ističe da je u Hrvatskoj kroz energetsku obnovu obnovljeno 775 javnih zgrada te da su ugradili 9 dizala i 14 vertikalnih platformi.

Pojasnila je kako je nakon inicijative europarlamentarne zastupnice Biljane Borzan i udruga umirovljenika njezino ministarstvo obavijestilo Europsku komisiju da želi napraviti pilot-natječaj ako Europska komisija to dopusti.

"Čekamo cjelovit odgovor i onda ćemo pristupiti ili pilotiranju ili pripremi takvog projekta za sljedeće financijsko razdoblje", kazala je Žalac te je istaknula da samostalna ugradnja dizala uz financiranje EU-a nije bila moguća ni u Hrvatskoj ni u drugim zemljama EU-a.

Najavila je da će prijedlog izmjena operativnog programa biti službeno upućen Europskoj komisiji tek u lipnju, pa se onda očekuje odgovor.

Upitana može li se reći da je projekt sufinanciranja ugradnje dizala ipak propao, Žalac je odgovorila da se nije radilo o projektu, nego o inicijativi.

"To nije projekt, to je inicijativa koja se zove 'Projekt dostupnost do stana', mi smo onda bili počeli prikupljati s korisnicima informaciju kolika je potreba za izgradnjom dizala. Žao mi je da u 596 projekata energetske obnove, gdje je horizontalna mjera bila mogućnost ugradnje lifta, niti jedan lift, nažalost, nije prijavljen", kaže Žalac. (Hina)

Aktualno Kako povoljnije do stana? Vlada dodatno subvencionira stambene kredite Nova runda subvenicija stambenih kredita (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Nova runda subvenicija stambenih kredita (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Nova runda subvenicija stambenih kredita (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Hrvatska Kako povoljnije do stana? Vlada dodatno subvencionira stambene kredite 1/2 >>
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene