Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uputila apel sindikatima i vladi

Ministrica Divjak o štrajku prosvjetara: "Ne želim sudjelovati u igrama moći sindikata i premijera. Situacija je vrlo ozbiljna"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak poručila je kako ne želi sudjelovati u igrama moći između sindikata i premijera te najavila kako će sutra održati konzultacije sa sindikatima i pravobraniteljicom za djecu.

Na početku presice ministrica Divjak je podsjetila kako se prije dvije godine prihvatila te vrlo zahtjevne funkcije. 

Pročitajte i ovo Prosvjedi - 1 "Dosta je" U subotu prosvjed u pet gradova: "Postoji ogroman broj ljudi koji su svjesni da promjena dolazi" Matija Kroflin, sindikalist Slijede pregovori o plaćama Vladu čeka vruća jesen: "Iz tog razloga mi moramo tražiti daljnji rast plaća"

"Moj najvažniji cilj bio je uvesti reformu i u tome smo nakon mukotrpnog puta uspjeli. Reforma je zaživjela u svim osnovnim i srednjim školama", rekla je Divjak.

"Ne želim sudjelovati u igrama moći"

Kazala je kako je dala sve od sebe da poboljša status učitelja.

"Sindikati su dali jasnu poruku Vladi. Učitelji i dalje nisu zadovoljni, a ja sam sigurna da to nije samo rezultat njihovih plaća. Pokušavala sam pomiriti pravo na obrazovanje i prava učitelja da se bore za bolji status. To od danas više nije moguće pomiriti. Sustav je od danas u potpunoj blokadi zbog igre moći premijera i sindikata. Ja u ovakvim scenarijima ne želim sudjelovati", rekla je ministrica.

Istaknula je kako je na kocki budućnost učitelja. 

"Nijedna strana nije bila spremna na kompromis. Pozivam sindikate i premijera na dijalog, da se izdignu iz svojih pozicija, pronađu kompromis i stave djecu na prvo mjesto. Sutra sam na konzultacije pozvala sindikate i pravobraniteljicu za djecu. Moramo svi zajedno tražiti rješenje", rekla je te dodala da će u tim konzultacijama sudjelovati njezin savjetnik Marko Košiček.

Nakon ministrice javnosti se obratio i Košiček te rekao je kako je ministarstvo sagledalo sve moguće scenarije već na početku štrajka.

"Što se tiče nadoknade nastave, predviđena su četiri scenarija. Nastavit ćemo analizu nakon sutrašnjih konzultacija. Nisu sve škole u istoj situaciji, najugroženiji su maturanti. Za sada je sve po planu, ali isto tako sve su opcije otvorene", rekao je Košiček. 

"Neću se svrstati na jednu stranu"

Istaknula je kako je situacija sa štrajkom vrlo ozbiljna.

"Moramo osigurati da ova godina prođe tako da učenicima bude osigurana kvalitetna nastava. Inače je svrha sustava ugrožena", kaže ministrica koja je još jednom pozvala na nastavak dijaloga. 

Upitana priprema li ostavku te je li o njoj razmišljala, ministrica je odgovorila da je razmišljala o tome kako pronaći rješenje.

Rekla je da se neće svrstati na stranu premijera ili sindikata. 

"Izostanak dijaloga nije dobar i sigurno su nastavnici nezadovoljni i zbog toga. Koeficijenti su važni i najbolje bi bilo da se ta uredba revidira, ali taj je proces dugotrajan. Treba razlikovati tko može dati financijsku ponudu na stol i to sigurno nisam ja", poručuje ministrica Divjak.

Podsjetimo, sindikati su na današnjoj sjednici najavili kako će sutra održati mini akciju "Potrubi za obrazovanje" tijekom trajanja Kongresa EPP-a u Zagrebu, a za 25. 11. pripremaju i skup na središnjem zagrebačkom trgu.

Poručili su da ih neće zaustaviti najave iz Vlade da im dani provedeni u štrajku više neće biti plaćeni. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene