Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gradit će novu školu

Ministrica Divjak potpisala sporazum o obnovi vukovarske škole: "Ona je simbol svega što naše obrazovanje ne bi trebalo biti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u ponedjeljak je u Vukovaru prisustvovala potpisivanju sporazuma o obnovi Osnovne škole Nikole Andrića te školske dvorane.

Učenici, roditelji i učitelji godinama su čekali obnovu Osnovne škole Nikole Andrića u Vukovaru, a na problem je uporno upozoravala i Nova TV. Radove izvode vukovarske tvrtke, dok projekt s 80 posto pokriva Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a 10 posto županija i 10 posto grad Vukovar.

Pročitajte i ovo Ivan Penava, DP treća politička snaga VIDEO Pogledajte nadrealni razgovor s Penavom, odgovorio na pitanje je li ga zvao Milanović Ivan Penava, DP DP i partneri imaju 14 mandata Pljesak i euforija u Domovinskom pokretu, Penava održao govor: "Nadam se da ćemo krojiti sudbinu Hrvatske"

"Ministarstvo je svoj dio posla u ovome dijelu odradilo. Svi ste vidjeli, kamere su zabilježile. "Ova škola je postala simbol svega onoga što školstvo ne bi trebalo biti - simbol infrastrukture koja nije obnovljena, simbol toga da se nismo koordinirali kada smo se trebali i iznimno sam ponosna što smo u manje od dvije godine uspjeli osigurati sredstva da dogradnja može započeti", dodala je.

"Škola koja izvana izgleda izranjano, a rane su i u školi. Mi moramo postići to da škola koja je učenike podsjećala na bolnu prošlost postane prošlost u smislu infrastrukture, izgraditi novu školu u koju će učenici ući s osmijehom, a koja će postati simbol rada i budućnosti", poručila je te dodala kako će ministarstvo dati 18 milijuna kuna sredstava.

Zahvalila je svima koji su u pripremama sudjelovati te je rekla kako se mora voditi računa o tome da "tijek izvođenja i radovi budu napravljeni s troškovnikom i terminskim planom". "Svi koji su uključeni, ne samo preko financiranja nego i po poziciji, neka svima bude jasno da sve mora završiti u najboljem mogućem redu", dodala je Divjak.

Ravnateljica Osnovne škole Nikole Andrića Josipa Kotromanović Sauka

Po riječima ravnateljice škole Josipe Kotromanović Sauke, Osnovna škola Nikole Andrića ima 206 učenika koji već drugu godinu nastavu pohađaju u vukovarskoj Osnovnoj šoli Antuna Bauera. Zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Damir Barna zahvalio je Vladi i ministrici Divjak te posebice medijima, koji su, kako je rekao, cijelo vrijeme problem obnove te škole držali u središtu pozornosti te na njega upozoravali hrvatsku javnost.

Gradonačelnik Ivan Penava zahvalio je medijima koji su mnogo učinili kako bi se javnost senzibilizirala, "a problem neobnovljene škole postao je nacionalni problem". "Put je bio doista dug. Samo otkada sam ja gradonačelnik mogu svjedočiti kako su četiri ministra davala obećanje, ali evo tek je peti ministar, odnosno ministrica uspjela naći rješenje za ovaj veliki problem", rekao je gradonačelnik Penava.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja provelo je postupak javne nabave za izvođača radova. Izvođač radova na rekonstrukciji i dogradnji Osnovne škole Nikola Andrića u Vukovaru je zajednica ponuditelja Vodotoranj i Euromix iz Vukovara. Problem obnove te vukovarske škole godinama se prebacivao s Grada Vukovara na Vukovarsko-srijemsku županiju i obratno, a tek su se izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju iz srpnja 2018. ispunili zakonski uvjeti za ulaganje Ministarstva znanosti i obrazovanja pa je za sufinanciranje osiguran dio potrebnog novca.

Prije samog potpisivanja sporazuma o početku obnove, ministrica Blaženka Divjak u pratnji suradnika i ravnateljice škole Josipe Kotromanović Sauka obišla je školu u kojoj je sporazum i potpisan. Radovi na Osnovnoj školi Nikole Andrića trebali bi biti gotovi u sljedeće dvije godine. (Hina,M.V.)


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene