Obavijesti Video Pretražite Navigacija
škola uređena ustavom

Divjak odgovorila kardinalu Bozaniću na poruku da u obrazovanje treba uključiti Crkvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak odgovorila je na istup kardinala Josipa Bozanića, koji je poručio da u odgoj i obrazovanje djece treba uključiti i Crkvu.

"Prije svega, mi moramo znati koje su obveze i zadaće svakoga od nas. Školski sustav uređen je zakonom i Ustavom i tu nema dilema. Djeci moraju biti dostupne znanstvene činjenice i teorije. Škola ima i odgojnu komponentu koju mora ostvarivati s roditeljima koji su zaduženi za odgoj. Ne smije biti nikakve vrste diskriminacija'', poručila je ministrica Blaženka Divjak.

Pročitajte i ovo Učenica Promjene u obrazovanju Hrvatska mora povećati broj gimnazijalaca: Gimnazijski program uvest će se u mnoge škole pod jednim uvjetom Marija Selak Raspudić Fokus na obrazovanju Selak Raspudić predstavila Mostov program pa poručila: "Pojedini crkvenjaci agitiraju za političke opcije"

Na konkretno pitanje treba li Crkva biti uključena u obrazovanje djece, Divjak je odgovorila: ''U onoj mjeri u kojoj to roditelji dopuštaju, ali, naravno, škola je institucija uređena zakonom i Ustavom.''

''Svatko mora znati gdje završavaju njegove ovlasti, a ja sam sigurna da to i Crkva razumije'', rekla je Divjak.

Kardinal Josip Bozanić u srijedu je rekao da ''u vrijeme raznih reforma djecu i mlade ne smijemo ostaviti napuštene na njihovim putovima. Zadaća je na starijima, posebno roditeljima, a onda odgojiteljima i učiteljima da ih traže, pratimo, postavljaju pitanja, čuju njihove slutnje i snove, kako bi ih mogli učiti odgovornosti i ljubavi prema drugima''.

"Ako odgoj i obrazovanje osposobljuju djecu i mlade za život, a tako bi trebalo biti, u njegovu provedbu treba uključiti sve relevantne institucije: obitelj, vrtiće, škole, društvo, Crkvu, kulturu", rekao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene