Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Školska godina 2018./'19

Razbijeni neki mitovi: Pogledajte u kojem gradu ima najviše odlikaša, kao i što su - superodlikaši

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo znanosti i obrazovanja predstavilo je u petak online bazu podataka ŠeR - Školski e-Rudnik, vol. 2. koji sadrži statistike o izostancima, općem uspjehu, pedagoškim mjerama, te demografskim trendovima u školama.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je da je smisao Školskog e-Rudnika otvaranje Ministarstva istraživačima, medijima i općoj javnosti, ali i vrlo važan alat za oblikovanje prijedloga novih obrazovnih politika.

Pročitajte i ovo Ilustracija Državni zavod za statistiku Demografski slom Hrvatske - rođeno najmanje djece u povijesti: Ipak, ima jedna svijetla točka Gordan Jandroković Rekorderi Tko je u Saboru radio, a tko odmarao? Statistika je neumoljiva: "Neki misle da su lusteri, ja nisam i neću biti"

Trenutno su u ŠeR podaci o 464.874 učenika odnosno 444.771 učenika sa zaključenom ocjenom, što je 96 posto učenika, pa će podaci o ocjenama vjerojatno biti malo niži, rečeno je.

Prosječan opći uspjeh učenika iznosi 4,30, dok je 47,6 posto učenika postiglo opći uspjeh odličan, a samo 0,061 njih nedovoljan. Superodlikaša, učenika koji imaju uspeh 5,0, je 81.444 ili 18,3 posto.

"Moramo biti oprezni i promatrati podatke iz više perspektiva, kako bi izbjegli jednodimenzionalne interpretacije", kazala je ministrica Divjak i dodala da podaci pomažu u razbijanju mitova, npr. da učitelji i nastavnici u manjim sredinama češće daju dobre ocjene.

Najveći broj učenika s općim uspjehom 5.0 je u Zagrebu, 25,9 posto. Uspjeh općenito pada u srednjim školama i malo poraste na kraju zbog upisa na fakultet, rečeno je.

Svaki učenik u prosjeku izostao 65,5 sati

Prosječan broj izostanaka se mijenja, i trenutno iznosi 65,5 sati po učeniku, ali je broj neopravdanih izostanaka pao s 3,19 sati 2013/2014. na 1,63 u 2018/2019. godini. Najviši broj neopravdanih izostanaka je u strukovnim školama, a najmanji u zdravstvenim.

"Nije svako opravdanje izostanaka u korist učenika dobro, pa će Ministarstvo izmijeniti Pedagoški pravilnik, kako bi se ograničio broj izostanaka koje roditelji mogu opravdati", kazala je ministrica Divjak.

Iz repertoara pedagoških mjera broj pohvala blago raste i ove godine su izrečene 133.400 puta, dok broj kazni pada i iznosi 36.045 tih mjera.

Ministrica je kazala da će podaci pomoći i kod bolje organizacije mreže škola, čiji je temeljni cilj da se osigura jednaka dostupnost kvalitetnog obrazovanja svima. Ako primjerice, na području od 2-3 kilometra ima nekoliko škola koje imaju mali broj učenika i slabo su opremljene, predložit će se osnivačima da se one udruže i osiguraju bolje uvjete u poučavanju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene