Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reforma uprave

Kuščević: "Smanjit ćemo broj zaposlenih u državnoj upravi za 2500, ali nitko neće dobiti otkaz"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar uprave Lovro Kuščević izjavio je u petak u Dubrovniku kako će se reformom sustava državne uprave broj zaposlenih smanjiti za 2500, pri čemu nitko neće dobiti otkaz, već se u suradnji s Ministarstvom financija radi na programu stimulativnih otpremnina.

Kuščević je na sastanku s predstojnicima svih ureda državne uprave razgovarao o Prijedlogu Zakona o sustavu državne uprave, koji je Vlada usvojila ovog četvrtka, a kojim se velik dio poslova državne uprave prepušta županijama kao prvostupanjskim tijelima državne uprave u jedinicama područne samouprave.

Pročitajte i ovo Lovro Kuščević na sudu Optužno vijeće "Očekujem fer i korektnu odluku", poručio je Kuščević. Optužno vijeće nije odlučilo o osnovanosti optužnice protiv njega Slika nije dostupna Pred Županijskim sudom u Splitu Podignuta optužnica protiv Lovre Kuščevića, njegove supruge i još četiri osobe: "Nisam nimalo zabrinut, jedva čekam dokazati nevinost"

„Jedan od glavnih ciljeva Vlade je politika ravnomjernog regionalnog razvoja. Ovim Zakonom depolitizirat će se i decentralizirati javna uprava. Želimo javnu službu sa što manje dužnosnika i da se smjenom politika ne mijenjaju rukovodeći kadrovi u ministarstvima. Imat ćemo 90 dužnosnika manje, a oni će postati službenici profesionalci“, objasnio je Kuščević.

Kuščević je istaknuo kako se u smislu decentralizacije država prvi put odriče ovlasti i prepušta ih županijama.

„Riječ je o više od dvjesto vrlo važnih poslova, kao što su kategorizacija apartmana, otvaranja obrta i izvlaštenja. Na primjer, izvlaštenje za izgradnju pristupnih cesta Pelješkog mosta obavljat će Dubrovačko-neretvanska županija. Županije raspolažu s dobrim resursima, dobro prepoznaju potrebe građana i mogu ih rješavati na kvalitetniji način“, smatra Kuščević.

Dobroslavić: Jača se načelo višerazinskog upravljanja

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je kako Zajednica hrvatskih županija smatra dobrom predviđenu integraciju velikog dijela poslova državne uprave sa županijskom administracijom jer ide prema decentralizaciji.

„Jača se načelo višerazinskog upravljanja. Sve razine vlasti upravljaju onim poslovima koje mogu najbolje odraditi, što će biti dobro za građane. Županija će dobiti nove djelatnike i poslove, ali će sve biti bliže građanima“, izjavio je Dobroslavić.

Prijedlog Zakona o sustavu državne uprave Vlada je izglasala na sjednici u četvrtak i uputila ga na odlučivanje u Hrvatski sabor. Zakonom se ukida dvadeset tijela državne uprave, odnosno smanjuje se ukupan broj tijela državne uprave sa 52 na 32. Ministar Kuščević očekuje da će zakon biti usvojen u lipnju te na snagu stupiti od 1. siječnja 2020. godine.

Vladi neprihvatljiv plan rekonstruiranja Uljanika

Kuščević je, na upit novinara, izjavio kako predloženi plan restrukturiranja Uljanika nije prihvatljiv Vladi, koja u ovom trenutku ne može porezne obveznike opteretiti s deset milijardi kuna.

„Vjerujem da će se pronaći rješenje u interesu svih radnika škvera i hrvatske brodogradnje, ali treba paziti i na stanje državnog proračuna. Ne smijemo nanovo zaduživati našu djecu“, rekao je Kuščević. Podsjetio je i kako je vlada samo u 2018. godini dala više od 900 milijuna kuna za plaće u škverovima iz državnog proračuna. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene