Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razgovor s Posavcem

Malenica posjetio Međimursku županiju: "Vlada će donijeti 66 zakonskih propisa kako bi poslove državne uprave obavljale županije"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar uprave Ivan Malenica razgovarao je u ponedjeljak s međimurskim županom Matijom Posavcem i predstojnikom Ureda državne uprave u Međimurskoj županiji Branimirom Posavcem o preuzimanje poslova Ureda državne uprave u županijama.

Za službenoga posjeta Međimurskoj županiji ministar Malenica najavio je da će u sljedeća dva tjedna obići sve županije kako bi se županije što bolje pripremile za preuzimanje poslova Ureda državne uprave.

Pročitajte i ovo Ivan Malenica za Novu TV - 2 Tko je nadležan? Ministar Malenica za Dnevnik Nove TV o pretresu u Ministarstvu kulture: "To je stav Vlade" Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave Načela i izričaji Oglasilo se Ministarstvo pravosuđa: Malenica objasnio što je Turudić mislio

"Riječ je o reformi koja je zacrtana u Nacionalnom planu reformi te je Vlada poduzela određene aktivnosti poput donošenja Zakona o sustavu državne uprave, a namjerava donijeti 66 zakonskih propisa kako bi s prvim danom sljedeće godine poslove državne uprave obavljale županije" objasnio je.

Malenica je najavio kako će županijama i uredima državne uprave Ministarstvo davati svu potrebnu podršku. "Ne dolazi do gubitka utjecaja središnje države na određene poslove, a suradnja se i dalje nastavlja" zaključio je.

Međimurski župan Matija Posavec istaknuo je kako je Međimurska županija spremna od 1. siječnja 2020. preuzeti poslove Ureda državne uprave. "Kod nas ne bi trebalo biti problema jer smo spremni unatoč velikoj količini posla. Ako će trebati kroz sastanke definirat ćemo nejasnoće koje se mogu pojaviti" izjavio je Posavec.

Naglasivši kako pozdravlja i podržava ovakvu vrstu reforme istaknuo je da je ona kompatibilna s njegovim shvaćanjem politike. "U povijesti, sve ono što su županije preuzele, što im je spušteno s državne razine pokazalo se učinkovitijim, jednostavnijim i boljim", podsjetio je, a kao primjer naveo je izdavanje građevinskih dozvola.

Župan Posavec najavio je da će 2. siječnja biti održana sjednica Skupštine Međimurske županije kako bi se donijele sve potrebne odluke te da će Međimurje i dalje nastaviti biti primjer dobre prakse i primjer učinkovitosti.

Odgovarajući na novinarsko pitanje koliko će ljudi preuzeti županija, Posavec je rekao da će 66 osoba prijeći u županiju, ali dio njih može ići u mirovinu.

"Neki će otići u mirovinu, nekima se nude otpremnine pa ćemo preuzeti do 60 ljudi. Što se tiče Međimurja taj proces će proći bez problema dok bi u drugim županijama to mogao biti problem" zaključio je župan Posavec.

Predstojnik Ureda državne uprave u Međimurskoj županiji Branimir Posavec rekao je kako je ovaj oblik, odnosno povjeravanje poslova državne uprave županijama, prvi korak prema pravoj decentralizaciji te istaknuo da podržava taj proces. (Hina)


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene