Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Isplata zaostataka HVO-u

"Bilo kakva insinuacija o kaznenoj odgovornosti premijera Plenkovića je neosnovana"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Tomislav Ćorić kazao je da su optužbe da je premijer Plenković počinio kazneno djelo sklopivši sporazum s nezavisnim zastupnikom Željkom Glasnovićem o isplati zaostataka pripadnicima HVO-a neosnovane a pojasnio je i zašto.

Ministar Tomislav Ćorić kazao je kako je u odnosu na travanj 2016. istom mjesecu ove godine bilo 26.000 više zaposlenih u Hrvatskoj, a u odnosu na travanj 2015. čak 53.000.

Pročitajte i ovo Ilustracija objavio HZMO Dio umirovljenika trlja ruke: Počinje isplata dodatka, objavljeno kada Slika nije dostupna Dug 190 milijuna kuna Mrsić: Vlada isplaćuje dug pripadnicima HVO-a temeljem nezakonite odluke

"Imamo 1,47 milijuna zaposlenih. A prvi put od 1990. broj nezaposlenih prvi je puta pao ispod 200 tisuća. Također, u posljednjih godinu dana smanjen je broj zaposlenih u javnoj upravi za 5000 osoba", kazao je Ćorić. 

Osvrnuo se i na pitanje zaostataka pripadnicima HVO-a. Podsjetio je kako je još temeljem ugovora sklopljenog između RH i BiH od 1.1. 2007. Hrvatska dužna isplatiti određene zaostatke za 6815 pripadnika HVO-a čiji zahtjevi nisu bili rješavani na vrijeme. Ćorić je kazao i kako je HZMO još u travnju izvijestio kako je prikupljeno dovoljno sredstava za isplatu pripadnicima HVO-a, a riječ je o 80 milijuna kuna te isplata, tvrdi ministar, nema veze sa zahtjevom nezavisnog zastupnika Željka Glasnovića.

"Bilo kakva insinuacija o kaznenoj odgovornosti premijera Plenkovića i bilo kojeg od ministara je neosnovana", poručio je Ćorić dodavši da je za vrijeme Vlade premijera Tihomira Oreškovića donesena odluka o namjeni korištenja sredstava ostvarenih od povrata mirovina u postupku preračuna mirovina primjenom međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju s državama nastalim na području bivše Jugoslavije. Temeljem toga prikupljeno je 80 milijuna kuna koji će se isplatiti, kazao je Ćorić.

Na pitanje zašto bi onda Željko Glasnović tražio od vlade jamstva da će zaostaci biti isplaćeni, Ćorić je kazao da "ne može ulaziti u Glasnovićeve motive".

Upitan do kada će se isplaćivati zaostaci, rekao je da su najveća dugovanja prema pripadnicima HVO-a generirana 2007. i 2008. godine. Ukupno iznose oko 200 milijuna kuna, a prvom uplatom bit će sanirana 2007. godina. 

"Nadamo se da ćemo u narednih godinu, dvije uspjeti riješiti zaostale dugove, a mirovine redovno idu, neovisno o ovim okolnostima", zaključio je ministar Ćorić.

Zahtjevi Željka Glasnovića

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje u ponedjeljak je objavio na svojim internetskim stranicama da u četvrtak, 11. svibnja, počinje isplata neisplaćenih mirovina iz 2007. godine korisnicima mirovina koji su bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i članovima njihovih obitelji.

Isplata zaostataka pripadnicima HVO-a od Ministarstva rada i mirovinskog sustava, jedna je od pet zahtjeva koje je za potporu Vladi prošli tjedan tražio nezavisni saborski zastupnik Željko Glasnović.

Stranka Slobodna Hrvatska, koju su osnovali bivši članovi Živog zida, podnijela je zbog toga u ponedjeljak kaznenu prijavu Uskoku protiv premijera Plenkovića jer sporazum smatraju primjerom političke korupcije. Vlada je prijavu ocijenila kao neosnovanu.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene