Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"TROŠAK ZA DRŽAVNI PRORAČUN"

Ministar Aladrović poručio sindikatima: "Objektivnih okolnosti za štrajk više nema. Nećemo platiti dane u štrajku nakon petka"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikati su danas odbili Vladin konačni prijedlog za rast plaća, jer je, kažu, i manji od prošlotjednog. Podsjećamo, Vlada je prosvjetarima ponudila rast plaća od dva posto ako Uredba o koeficijentima ne bude gotova do 30. lipnja.

Vlada je sindikatima u srijedu umjesto rasta od dva posto koeficijenata ponudili isti iznos u dodacima, a na sve su se to obvezali u pisanom dokumentu. No sindikati taj sporazum neće potpisati, već nastavljaju s provođenjem referenduma u školama.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ilustracija Što smjera Vlada? Pravosuđe pred potpunim kolapsom, iz sindikata stigla jasna poruka: ''Sutra možemo početi raditi ako...''

O novom razvoju situacije za Dnevnik Nove TV govorio je ministar rada Josip Aladrović.

Kako mislite u učionice vratiti učitelje?

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak i ja smo danas održali sastanak sa sindikatima iz znanosti i obrazovanja. Ponudili smo sindikatima ono što smo komunicirali ranije.

Oni to ne prihvaćaju. Štrajk se nastavlja. Kako mislite riješiti štrajk?

Ponudili smo dva posto. Konkretan sporazum smo stavili na stol. Sporazum za koji ne možemo više komunicirati da je ta ponuda, kao što smo mogli čuti od sindikalnih čelnika, nula plus nula, već da je dva posto.

No, oni to ne prihvaćaju, učenici ne idu u školu. Kako mislite vratiti učitelje u učionice?

Što se tiče povratka učitelja u učionice, mi tu imamo vrlo konzistentnu politiku. Šest posto nudimo kroz Temeljni ugovor.

Oni to ne prihvaćaju.

Mislim da će tih 6 posto biti prihvaćeno. Dva posto još dodatno za sektor u obrazovanju. Sektor koji je trenutno u štrajku. To je ono što Vlada može učiniti u ovom trenutku u svojim fiskalnim i sistemskim mogućnostima. Naravno, staviti još analizu koeficijenata na stol. To je sve jedan povezani sustav kojem treba pristupiti vrlo cjelovito.

Mi smo svjesni da je štrajk u trajanju. Svjesni smo da postoji potencijal da se školska godina produži.

Svjesni smo da su ugroženi praznici i učenicima i roditeljima i da to komplicira i učenicima i roditeljima svakodnevne obveze. S druge strane, moramo biti odgovorna Vlada. Moramo ponuditi ono što možemo ispuniti. I to što možemo ispuniti smo stavili na stol u obliku dokumenta koji doslovno sutra može stupiti na snagu. 

Hoćete li platiti štrajk ili na taj način pokušavate normalizirati nastavu?

Mi smo danas komunicirali da ćemo platiti dane u štrajku do 15. studenog. Željeli smo pokazati dobru volju za dogovorom. Prvi dio studenoga, iskazali smo volju da platimo štrajk, međutim sada ovom ponudom, objektivnih okolnosti za štrajk više nema. Jer plaće rastu osam posto samo u idućoj godini. Plaće u mandatu rastu između 1300 i 1600 kuna u obrazovanju. Smatramo da su ispunjeni uvjeti da se štrajk okonča.

Nećete platiti štrajk poslije 15.11.?

Nakon 15.11. smatramo da nema više potrebe, odnosno, nećemo platiti dane provedene u štrajku, jer to je trošak za državni proračun.

Sindikati kažu to će još više razljutiti učitelje?

Ne možemo govoriti o individualnim emocijama pojedinih učitelja. Shvaćamo poziciju učitelja. Shvaćamo poziciju da se oni bore za svoja prava. Ali moramo shvatiti koje su mogućnosti Vlade. Moramo shvatiti koje su naše mogućnosti da ne ugrozimo ostale dijelove sustava i da svi djelatnici javnih službi budu na neki način zadovoljni.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene