Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MINISTAR RAZLJUTIO RODITELJE I PROSVJETARE

'Odluke morate poštivati čak i kada graniče s logikom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U drugo polugodište učenici će krenuti četvrtkom umjesto ponedjeljkom, odlučio je tako tehnički ministar obrazovanja, Predrag Šustar.

Tehnički ministar obrazovanja Predrag Šustar svojom odlukom o trajanju zimskih praznika razljutio je i roditelje i prosvjetare. U drugo polugodište učenici će krenuti četvrtkom umjesto ponedjeljkom. Tako će neki imati kraće zimske praznike, a roditelji koji su s djecom u to vrijeme isplanirali skijanje, moći će opravdati izostanak s nastave.

Pročitajte i ovo Ilustracija Za vrijeme nastave Objavljeni detalji napada u osnovnoj školi, policija otkrila što će biti s ocem koji je nasrnuo na nastavnika Ilustracija Škola u Trogiru Uhićen otac učenice koji je upao u razred i šakom udario profesora: "Djeca su u šoku!"

'I onda je odmah vikend i meni je to malo glupo zato što bi se mogli četvrtak, petak, subotu i nedjelju odmarati pa onda u ponedjeljak da počne škola', kazala je učenica Klara.

'To je malo čudno jer tako nikad nije prije bilo, teško ću se naviknuti, ali šta je tu je', kazao je učenik Jakov.

Zimski praznici trajat će od 27. prosinca do srijede, 11. siječnja. Takav školski kalendar iznenađuje i prosvjetare.

'Naviknete se na svakakve odluke i morate ih nažalost poštivati čak i onda kad graniče s nekakvom logikom', kazala je Ivanka Herak, profesorica u OŠ Jure Kaštelana Zagreb.

Odlučio je tako ministar Predrag Šustar koji je za komentar nedostupan. U ministarstvu se pravdaju - sve je to zbog propisanog broja nastavnih dana, ali i zbog maturanata kojima škola završava ranije, te ističu kako do sada nije bilo prigovora.

'Očito da, nakon pet mjeseci kada se krenulo u školu, su i u školama počeli više gledati taj kalendar', rekao je Momir Karin, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta.

U Sindikatu hrvatskih učitelja kažu da broj nastavnih dana ne može biti izgovor.

'Ova školska godina ima i četiri dana viška tako da ima sigurno prostora za prolongaciju drugog polugodišta', kazala je Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja.

Roditelji su zbunjeni. U Ministarstvu kažu da se izostanak zbog skijanja može pravdati ako ga roditelji unaprijed zatraže.

'To nije uredu. Zato što druga djeca isto imaju pravo ako ne mogu otići u školu izostati, a mi koji skijamo možemo se prije vratiti ako znamo kada škola počinje', kazao je Jakov.

'Mislim da su onda zapravo kažnjena djeca koja ne idu na skijanje što još jednom pravi razliku među djecom', smatra profesorica Herak.

Šustarov pomoćnik tvrdi - škole te dane mogu proglasiti nenastavnim.

'U rujnu će donositi tu odluku, roditelji će sudjelovati u suglasnosti na godišnji program i plan rada tako da će moći to iskomunicirati i bez ikakva problema će moći planirati svoje praznike', kazao je Momir Karin, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta.

No, ta nenastavna dva dana zimskog odmora bit će, kaže, problem za maturante kojima će onda nedostajati dovoljan broj radnih dana.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene