Obavijesti Video Pretražite Navigacija
28. obljetnica

Ministar Medved: Smrt Gordana Lederera mora ostati upisana u hrvatskoj povijesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na brdu Čukur kod Hrvatske Kostajnice obilježena je u subotu 28. obljetnica pogibije HRT-ovog snimatelja Gordana Lederera na kojoj je istaknuto kako je snajperski hitac u snimatelja bio pokušaj da se spriječi širenje istine o Domovinskom ratu, ali da srpski agresori u tome nisu uspjeli.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved nazočne je pozdravio u ime hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenkovića te istaknuo kako se i danas, 28 godina od pogibije Gordana Lederera, unatoč protoku vremena gaje jednake, još uvijek svježe emocije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Slijedi obdukcija Muškarac pao iz čamca i poginuo, policija istražuje uzrok smrti Plinovod Od padova kroz prozor do zatajenja srca Što se to događa u ovoj naftnoj kompaniji? Preminuo četvrti visokorangirani menadžer, svi umrli pod neobičnim okolnostima

"S ovog mjesta šaljemo poruke zajedništva, spremnosti i zahvalnosti za žrtvu svih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava. Neka to zajedništvo koje smo imali u Domovinskom ratu bude izvor snage u budućnosti za razvoj naše domovine. Prije 28 godina obitelj Lederer izgubila je svoga sina, supruga i oca, a mi hrvatski branitelji tog smo dana izgubili iskrenog prijatelja i svjedoka tog vremena", rekao je te dodao kako će njegova Banijska ratna praskozorja zauvijek ostati dio hrvatske povijesne istine o Domovinskom ratu.

"Ovdje je snimljena istina o velikosrpskoj agresiji i životu mladih hrvatskih branitelja, koji su u zajedništvu branili svoju domovinu. Stoga hrvatska Vlada ulaže velike napore kako bi osigurala dostojan život svima koji su bili spremni položiti život za slobodnu Hrvatsku", rekao je Medved.

Ministar hrvatskih branitelja je apelirao da se poduzme sve kako bi žrtva Lederera ostala trajno upisana u hrvatskoj novijoj povijesti. Zaključio je kako je, zahvaljujući i žrtvi Gordana Lederera, istina o velikosrpskoj agresiji prepoznata u cijelom svijetu.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić rekao je kako je istina o počecima Domovinskog rata bila gorka i teška, jer je ubijeno mnogo branitelja i civila, a brojne kuće i crkve su spaljene, ali je Hrvatska na kraju ipak oslobođena.

"Nikad i nitko nije mogao pobijediti narod koji je bio svoj na svome. Ono što smo oslobodili u ratu, sada ne smije ostati pusto i zapušteno", rekao je Žinić.

Kostajnički gradonačelnik Dalibor Bišćan je istaknuo kako niti jedna žrtva nikada ne smije biti zaboravljena jer je svaka žrtva zadužila sve nas da snosimo odgovornost za budućnost i ne posustajemo pred preprekama.

Sudionici svečanosti pozdravili su sudionike maratona iz županijske Udruge maratonaca "Heroji ne umiru", koji su istrčali stazu od Lovče do Čukura.

Vijence uz spomen obilježje "Slomljeni pejzaž" položili su, u ime obitelji, supruga Gordana, Ana Lederer, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, u ime HRT-a kao organizatora svečanosti Renato Kunić, u ime Hrvatske Kostajnice gradonačelnik Dalibor Bišćan, te predstavnici susjednih gradova i općina, predstavnici Zajednica udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije RH, predstavnici Oružanih snaga RH, predsjednik zbora ratnih izvjestitelja HRT-a Marinko Ćavar, sudionici maratona i drugi.

Snajperski hirac ispaljen s neprijateljskih položaja 10. kolovoza 1991. nije bio slučajan jer je, u skupini s vojnicima s kojima je bio, gađan upravo Gordan Lederer koji je u rukama imao kameru. Informativni program sarajevske TV objavio je potom razgovor sa snajperistom, u kojem su mnogi prepoznali ubojicu Milana Zorića iz Siska. Njemu je 1999. suđeno na Županijskom sudu u Sisku, u odsutnosti, ali je na njegovu žalbu Vrhovni sud RH 18. rujna 2002. odbacio optužbu zbog primjene Zakona o općem oprostu. Iako se radilo o profesionalnom novinaru, a ne vojnoj osobi, zapovjednik zagrebačkog zbornog područja JNA general Andrija Rašeta nije dozvolio da se ranjeni Lederer helikopterom prebaci u bolnicu u Zagreb, pa je snimatelj preminuo za vrijeme višesatnog cestovnog prijevoza. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene