Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zakon ima manjkavosti

Ministar Kušćević o nevažećim potpisima: "Potez je na policiji i DORH-u"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građanska inicijativa "Narod odlučuje" predala je 9,9 posto nevažećih potpisa, a "Istina o istanbulskoj" je predala 11,5 posto nevažećih potpisa za raspisivanje referenduma, izvijestio je u srijedu ministar uprave Lovro Kuščević. Dodao je da smatra da postoje elementi kaznene odgovornosti kod obje inicijative zbog krivotvorenja potpisa i zlouporabe osobnih podataka, te da su sada na potezu policija i DORH.

Za svako od tri referendumska pitanja vezanih za izmjene izbornog zakonodavstva i otkazivanje Istanbulske konvencije, predano je nešto više od 40 tisuća neispravnih potpisa, među kojima je bilo duplih potpisa, nepostojećih OIB-a, preminulih i nepunoljetnih kao i potpisa osoba koje nisu hrvatski državljani, rekao je ministar Kuščević na konferenciji za novinare predstavljajući Izvješće o vjerodostojnosti prikupljenih potpisa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Razumije njihovo nezadovoljstvo Predsjednica primila inicijative Narod odlučuje i Istinu o Istanbulskoj: "Njihovi bi promatrači olakšali poziciju Vlade" Slika nije dostupna NAKON UPOZNAVANJA S PROPISIMA Ministarstvo: Predstavnici inicijative "Narod odlučuje" odbili izvršiti uvid u nevažeće potpise

"Analizirajući sve nepravilnosti koje smo zatekli u ovim inicijativama, osobno mislim da ima elemenata kaznene odgovornosti zbog krivotvorenja potpisa i zlouporabe osobnih podataka", rekao je upitan za potez Hrvatske narodne stranke (HNS), koja je danas podnijela kaznenu prijavu DORH-u protiv organizatora građanskih inicijativa kako bi se utvrdila kaznena odgovornost svih koji su sudjelovali u nezakonitim unošenjima OIB-a.

"Znatan broj potpisnih lista ispunjen je istim rukopisom, čak i potpisan istim rukopisom", rekao je ministar te dodao da su i one prihvaćene ako su imena i prezimena i odgovarajući OIB na njima bili ispravni. 

Potez je na policiji i DORH-u

Ustvrdio je i kako velik broj identičnih potpisnih lista jasno upućuje u osnovanu sumnju da su se isti podaci nedopušteno koristili u obje inicijative. Kuščević je rekao da je sada potez na policiji i DORH-u da to istraže.

"Sve uočene nepravilnosti ukazale su da Zakon o referendumu ima puno manjkavosti, da ga treba popraviti kako bi se omogućila bolja i kvalitetnija realizacija ustavnog prava građana da se izjašnjavaju neposredno na referendumu", rekao je Kuščević najavivši zakonske izmjene već iduće godine.

Pozvao je sve zainteresirane inicijative i udruge civilnog društva da prema Ministarstvu uprave iskažu interes za kontrolu neispravnih potpisa.

Na novinarsko pitanje postoji li mogućnost da inicijative tuže Vladu ako smatraju zakinutima ili diskriminiranima, Kuščević je odgovorio kako "svatko može tužiti svakoga ako misli da je oštećen, a na sudu je da procijeni da li će se to razmatrati". (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene