Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drastične promjene

Ministar mijenja popularne mjere zapošljavanja: Svi negoduju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Broj korisnika aktivnih mjera zapošljavanja u prošloj godini povećao se za 6 tisuća. Izuzetno popularne mjere poput staža za 2400 kuna i stalnog sezonca ministar Tomislav Ćorić drastično mijenja.

Tim promjenama nije zadovoljan nitko - ni korisnici, ni sindikati, ogorčeni su i poslodavci jer kažu, nitko ih ništa nije pitao, a očekuje se da po novim pravilima počnu raditi za manje od dva tjedna.

Pročitajte i ovo Autotrolej Manjak vozača Nepalci i Indijci vozit će autobuse u hrvatskom gradu: Evo kad stiže prvih 10 Slika nije dostupna Zaprepašteni medijskim natpisima HDZ: Vlada pred izbore želi uhljebiti više od 1300 ljudi

Deset godina Mirjana Pišteljak je tražila posao. Trenutačno prolazi stručno osposobljavanje u udruzi Kamensko. U njezinoj 42. godini, ova mjera dala joj je nadu. Uhvatila je posljednju priliku. Od prvog ožujka svi stariji od 30 godina više neće moći koristiti ovu mjeru. Ministar prekraja zakon.

Promjene koje ministar Ćorić najavljuje su:

- Povećava se iznos novčane pomoći na 2620 kuna i 80 lipa.
- Osoba koja se stručno osposobljava ne može obavljati poslove između 22 sata uvečer i 6 ujutro, te nedjeljom, blagdanom i nekim drugim danom za koji je zakonom propisano da se ne radi.
- Trošak prijevoza za vrijeme stručnog osposobljavanja bit će obveza poslodavaca

No, poslodavci o svemu tome ne znaju ništa. "Kao socijalni partner smo ljuti jer nas nisu uključili u nešto što se direktno važno za poslodavce. Mi moramo zapošljavati, a nas nitko nije pitao što mislimo o tim mjerama. Ako mjere ne budu bile dobre, pitanje je hoćemo li ih uopće moći koristiti", poručuje Davor Majetić, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca.

Mijenja se i mjera "Stalni sezonac". I to po pitanju naknade koju dobivaju u mjesecima kad ne rade. Lani je ta naknada u prosjeku iznosila 6382 kune, dok su nezaposlene osobe primale uobičajenih 1917 kuna.

"Vidljivo je da je trošak novčane pomoći za stalnog sezonca neproporcionalno visok te da ga je potrebno limitirati, odnosno uskladiti s iznosom novčane naknade za vrijeme nezaposlenosti jer stalni sezonac za vrijeme produženog mirovinskog osiguranja ne radi", kaže Ćorić.

Poslodavci su lani tražili 62 posto više radnika nego godinu prije. Ponajviše u turizmu, sada se boje da će zbog ovoga još teže do radnika.

Ogorčenje najavljenim izmjenama ne krije ni bivši ministar. "S ovim zakonima Vlada jasno poručuje da im mladi nisu bitni i ne samo to nego uvodimo i diskriminaciju po dobi", smatra Mirando Mrsić (SDP).

Ministar Ćorić izmjene želi uvesti za dva tjedna. Sabor bi o tome trebao glasovati sutra.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene