Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"ODLUČUJU HRVATICE I HRVATI"

Brkić ne da Pupovcu da određuje sastav Vlade: "Ovo je naša zemlja, a ne čija tuđa"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milijan Brkić, potpredsjednik HDZ-a, na konferenciji za novinare u središnjici stranke, rekao je da se Zlatko Hasanbegović sam isključio iz HDZ-a kad je odlučio biti kandidat na lokalnim izborima na nezavisnoj listi Brune Esih, bez da se konzultirao sa strankom.

"Gospodin Hasanbegović, bivši član HDZ-a kandidirao se na nezavisnoj listi Brune Esih i kao takav, temeljem Stauta, ne može više biti član HDZ-a. Dakle, sam se isključio  iz HDZ-a svojom kandidaturom bez suglasnosti stranke", rekao je Milijan Brkić, potpredsjednik HDZ-a, na konferenciji za novinare održanoj u središnjici stranke.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Zanimljiva imena Pogledajte tko se sve našao na HDZ-ovim listama: Stranci prijeti kazna Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na predstavljanju izbornog programa - 2 predstavljen program Plenković otkrio tko su iznenađenja na listama HDZ-a: Objavio koliko će podići plaće i mirovine

Brkić se pita kako to da je baš u ovom trenutku to učinio, kada se smanjuje javni dug, svi turistički pokazatelji idu u prilog da će ova sezona biti bolja, riješeno je pitanje izgradnje Pelješkog mosta, riješene gužve na granici sa Slovenijom, uspješno riješena politička kriza.

"Bog mu dao zdravlja i sretan mu put"

"Zašto baš u ovom trenutku gospodin Hasanbegović poteže za ovakvim instrumentom da se kandidira na nezavisnoj listi bez suglasnosti stranke? Problemi koji postoje u svakoj stranci postoje i u HDZ-u, ali zanimljivo kako baš oni koji su najglasniji protiv politike stranke, na sjednici Predsjedništva itekako podržavaju te odluke", kaže Brkić, dodajući da se takve odluke trebaju rješavati institucionalno, u stranci. 

Brkić je rekao da HDZ odluku o isključenju Hasanbegovića nije donio, nego je Hasanbegović samom kandidaturom bez suglasnosti stranke odlučio istupiti iz HDZ-a. "Meni je osobno žao zbog toga, mislim da je mogao svojim kompetencijama kao povjesničar doprinijeti radu HDZ-a, ali on je izabrao drugi put. Bog mu dao zdravlja i sretan mu put", rekao je Brkić.

Moralna kaljuža je ružan termin

Upitan da prokomentira Hasanbegovićevu izjavu da su Andrej Plenković i HDZ politiku pretvorili u moralnu kaljužu, Brkić je rekao da je to ružan termin. "Podsjetio bih ga prije godinu dana kad je HDZ rušio svoju vladu, tada je Hasanbegović itekako gorljivo to podržavao, a nas nekoliko je bilo protiv rušenja svoje Vlade. Danas koliko znam Vlada funkcionira, nema nikakvih problema ni političke krize. Zašto nije bio tako gorljiv i dosljedan, kad je on bio ministar, " rekao je Brkić.

Upitan za komentar o kaznenoj prijavi protiv premijera Andreja Plenkovića zbog dogovora sa Željkom Glasnovićem, Brkić je rekao da ta izjava nije vrijedna spomena. 

"To na što oni aludiraju bilo je u programu HDZ-a. Nema cijene žrtva hrvatskih branitelja koji su bili nedjeljiva vojna formacija bilo HV-a, bilo HVO-a. To je bio jedinstveni teritorij, jedinstvena obrana, jedinstveni Domovinski rat.S time trgovati je ispod svake razine", rekao je Brkić.

"Odlučuju Hrvatice i Hrvati, ovo je naša zemlja"

Komentirajući izjavu Milorada Pupovca koji je rekao da će se raditi šira rekonstrukcija Vlade, Brkić je rekao da je Pupovac podržavao sve hrvatske vlade do sata, pa tako i onu bivšu u kojoj je Hasanbegović bio ministar.

"Ali isto tako gospodin Pupovac i nacionalne manjine neće određivati sastav hrvatske Vlade.
Podsjetio bih da je ovo hrvatska država, da u hrvatskoj državi, uz nacionalne manjine koje imaju itekako zajamčena ustavna prava, odlučuju Hrvatice i Hrvati, da je ovo naša zemlja, a ne čija tuđa. I zamislite kako bi to bilo kad bih ja odavde govorio kako će gospodin Vučić u Srbiji rekonstruirati srpsku vladu. Tko sam ja i odakle meni pravo za tako nešto?", rekao je Brkić.

Na inzistiranje novinara da HDZ nema stabilnu većinu u Saboru, Brkić je rekao da će se to vidjeti onog trenutka kad predsjednik Vlade predloži nove ministre. "Politička situacija je itekako stabilna, većinu smo dokazali, a sljedeća većina će se utvrditi kad predsjednik Vlade na sljedećoj sjednici predloži nove ministre", rekao je Brkić.

Brkić je konferenciju za novinare sazvao nakon što se Zlatko Hasanbegović obrušio na predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića optuživši ga da je "hazarderskim postupcima doveo do krize u Vladi ali i u državi". Potom je stigla i obavijest iz HDZ-a da Hasanbegović zbog kandidiranja na listi nazavisne Brune Esih više nije član stranke. Zlatko Hasanbegović bio je član Predsjedništva HDZ-a, a ima i saborski mandat.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene