Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gost Dnevnika Nove TV

Milan Kujundžić o lijeku za malene bolesnike te poskupljenju dopunskog osiguranja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravstva Milan Kujundžić kazao je kako se čeka mišljenje konzilija nakon čega će se krenuti u nabavku lijeka za sedmero malenih bolesnika oboljelih od neuroblastoma.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić gostovao je u Dnevniku Nove TV gdje je u razgovoru s reporterkom Anom Pejičić-Dejanović otkrio hoće li država financirati kupnju lijeka za sedmero djece koja boluju od neuroblastoma. Komentirao je i velike dugove u zdravstvu te planira li se poskupljenje dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sve će "pročešljati" Državna revizija kreće u akciju: Je li došao kraj mučnim listama čekanja u bolnicama? Očni pregled (Foto: Dnevnik.hr) na preporuju kujundžića Kad se Bago prije 10 mjeseci pokušao naručiti kod okulista, morao je čekati 242 dana. Evo kakvo je stanje danas

Cijela Hrvatska čeka ponedjeljak i odluku Povjerenstva o kupnji lijeka za sedmero djece, ukoliko bude pozitivna odluka tko će platiti lijek?

Cijela Hrvatska suosjeća pa tako i Vlada i neupitno je da su novci osigurani, samo se čeka mišljenje konzilija kod koje djece će koristiti, a neće štetiti, odnosno može se prihvatiti rizik lijeka. Svi oni pacijenti kod kojih će biti indiciran lijek vrlo brzo će ga dobiti jer su već uspostavljeni kontakti s veledrogerijama koji će nabaviti lijek.

Znači li to konkretno da država ima novac, odnosno da će ministarstvo financija dati lijek?

Ministar financija je rekao da će pronaći novce i to je sada neupitno. Čeka se mišljenje struke, a onda se idu nabavku lijeka.

Hoće li ovaj kriterij intervencije vrijediti i za druge bolesnike koje imaju neku rijetku bolest i kojima treba posebno skupi lijek?

RH slično drugim zemljama EU ima fond za teške bolesti, rijetke bolesti i za skupe lijekove i on je ove godine povećan za 200 milijuna, sa 700 na 900. I u ovom slučaju ovo sedmero djece s neuroblastomom nije bio u pitanju novac nego je ovdje bio stručni problem stručni. Riječ je o novom lijek o kojemu nema dovoljno spoznaja. Nejasni su kriteriji kada ga i kod kojeg pacijenta primijeniti. Utoliko je uzeto vrijeme od nekoliko dana koje nije štetilo djeci. Ništa se zbog toga lijeka ne događa hoće li biti primijenjen 5 ili 15 dana poslije.

Veliki su dugovi u zdravstvu, novca nema, razmišljate li možda o dijelu sanacije duga kao i prijašnje Vlade?

Ovdje se ne radi o nečemu što je stvar sanacije, nego o trajnom problemu kojeg imamo već godinama. U tome smislu već duže vrijeme zagovaram nacionalni konsenzus kako povećati prihodovnu stranu u zdravstvu i kako ga ne bismo ugrozili i ja vjerujem da ćemo postići nacionalni konsenzus, ne stranački, ne politički, nego nacionalni konsenzus svih 4 milijuna i 200, 300 tisuća državljana RH da moramo iznaći više sredstava kako ne bi ugrozili zdravlje onih kojima je potrebita pomoć.

Znači li to konkretno poskupljenje dopunskog zdravstvenog osiguranja?

Ne, to ne znači poskupljenje dopunskoga, nego to znači analizirati sve modele koje su upotrijebile i druge zemlje, znači postoji desetak mjesta gdje se može povećati prihod. A koliko će u tome sudjelovati dopunsko, koliko cigarete, koliko telefoni, koliko drugi oblici poreza, otvorimo dijalog vidimo što su napravili naši počevši od susjeda Slovenaca pa prema zapadnim zemljama.

Spominjali ste analizu troškova i krenuli ste u to, vide li se već nekakvi rezultati?

Kontroling odnosno svakomjesečni razgovori i analize svih bolnica pokazuju sada rezultate tko, gdje i koliko troši i da na određenim mjestima mogu se postići određene racionalizacije. Međutim racionalizacije u zdravstvu mogu se samo na određenim mjestima postići ne svugdje, jer svugdje postizati znači nešto drugo. Imamo određenih pomaka i jedan dio bolnica je napravio pozitivne pomake.

Kada smo kod pomaka, oni se očekuju i kod smanjenja lista čekanja. Prioritetne liste čekanja trebale su početi prije dva tjedna, gdje je zapelo?

Nije ništa zapelo, na tome se ozbiljno radilo i to je spremno. U ponedjeljak kreće pilot projekt u četiri zagrebačke bolnice i s liječnicima obiteljske u zagrebačkom prstenu, a time zapravo se događa bit stvari, a to je da ozbiljni bolesnici koji imaju znakove ozbiljnih bolesti, od tumora, infarkta, šećernih bolesti ili nešto takvo oni neće ići na liste čekanja kao drugi pacijenti kod kojih nije bolest koja ugrožava život i oni će biti riješeni unutar tri dana kod specijaliste. Specijalist ima informatičku mogućnost unutar 15 dana osigurati dodatne dijagnostičke postupke koji su neophodni za postaviti definitivnu dijagnozi bolesti u koju se sumnja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene