Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strpljen – spašen

Bandić o poskupljenju odvoza otpada još uvijek šuti, ali se hvali dozvolom za – upravljanje bagerom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gradonačelnik Milan Bandić kaže da će se javnost u vezi s informacijama o mogućem poskupljenju odvoza otpada – morati strpjeti.

"Hoće li biti poskupljenja ili ne, to se morate strpjeti. Kolika će biti i hoće li biti poskupljenja, to ne ovisi samo o nama koji ovdje sjedimo nego i o građanima. Tražit ćemo da se što manje udari po džepu građane, ali i da Grad Zagreb ne bude zadnji prema standardima odlaganja otpada", zaključio je Milan Bandić o aktualnoj temi mogućeg poskupljenja otpada u Zagrebu. 

Pročitajte i ovo Smeće Dosta im je Tomašević prijavljen inspektoratu zbog otpada Damir Jembrjh Poskupljenja još uvijek nema Zagrebačka čistoća predstavila novosti: Kamere, redari i ophodarska služba pokušat će izvući grad iz smeća

Informacije kako bi od travnja odvoz smeća u Zagrebu mogao čak dvostruko poskupjeti demantirane su iz Holdinga, koji tvrdi da se radi o cjeniku u izradi te da cijene nisu definirane. 

"Naš je cilj da za dvije godine budemo prvi po odvajanju otpada u Hrvatskoj. Zagreb sada odvaja nekih 34 posto, ali mi želimo biti najbolji ne samo kvantitativno već i kvalitativno", rekao je Milan Bandić.

Posebna su pitanja postavljena o spremnicima za odlaganje otpada i kada bi oni trebali biti dostavljeni svim kućanstvima. 

"Nabavljeni su spremnici za podjelu, većina korisnika dobila je one za miješani otpad i za papir. U tijeku je nabava za bio otpad i plastiku. Naglašavamo, u gradu postoji čak 1000 zelenih otoka i čak 20 reciklažnih dvorišta, to nije mala infrastruktura", poručili su iz Uprave grada.

Plastične vrećice za otpad koje su već prošle godine najavljene za podjelu građanima još uvijek nisu podijeljene, a tako je zbog toga što se promijenilo tržište sirovina, pa se plastika više ne plaća kao sirovina, već se mora proći i natječaj za uporabu plastike. 

Gradonačelnik je na kraju obavijestio javnost i o jednom novitetu, a to je da od srijede ujutro ima dozvolu za upravljanjem bagerima, koju će navodno pokazati u petak. 

S premijerom ima dnevne konzultacije

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u srijedu je istaknuo kako neke projekte kao pitanje Imunološkog zavoda ili dječje bolnice već rješava zajedno s Vladom pa ne vidi ni jednog razloga da bude drugačije oko drugih projekata, ako tome doda da su konzultacije na tu temu s premijerom Andrejem Plenkovićem dnevne.

"Budući da dnevna komunikacija traje između gradonačelnika i premijera onda budite sigurni da nećemo trošiti papir, a i štedit ćemo vrijeme. I nećemo pisati irealne stvari, već one koje možemo zajedno i realizirati. Ja imam nešto malo političkog iskustva i bit ćete mi svjedoci da govorim istinu", rekao je Bandić na pitanje novinara može li Grad neki od projekata sam financirati, ako Vlada ne pristane da pet projekata realizira zajedno s Gradom, a o čemu će Pismo namjere uputiti premijeru.

Rekao je kako nema nema tog projekta koji ne može realizirati Vlada i Grad ako su zajedno. "Ne može se država voditi kvalitetno bez Grada, a Grad još teže voditi bez dobre suradnje s Vladom", kazao je Bandić na konferenciji za novinare.

Upitan kako je došlo do "prepucavanja s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem" koji je rekao da HDZ neće pristati na svojevrsnu ucjenu Bandića kada je u pitanju tih pet projekata, Bandić je podsjetio da on nikada nikoga ne komentira, te poručio da je njegova razina komunikacije premijer, a nikako predsjednik Sabora.

"Znači, koalicijski partneri putem medija ne komuniciraju nego osiguravaju kvalitetne projekte od kojih će građani bolje živjeti", rekao je Bandić.

Na pitanje je li uputio Pismo namjere premijeru Plenkoviću, Bandić je odgovorio da će o Pismu novinari biti izviješteni na vrijeme.

"Cizeliramo svaki zarez, radi se o projektima koji će odrediti bolju sudbinu ovoga Grada i ove zemlje. Zadaća je gradonačelnika Zagreba i premijera, Gradske uprave i Vlade RH da u svom mandatu nešto osiguraju za građane da bolje žive, sve ostalo je salonska politika i obećanje. Na tom tragu sam uvjeren da ćemo realizirati ono što iscizeliramo i dogovorimo zajedno. Ali, kada dogovorimo onda ćemo to objaviti 'urbi et orbi'", poručio je Bandić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene