Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promijenio ime i ide na izbore

Milan Bandić kandidirat će se za predsjednika: "Ustavom ću zaštititi korupciju za sve"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dario Juričan dobio je potvrdu Ministarstva uprave da smije promijeniti ime u Milan Bandić i s njim ide u bitku za Pantovčak jer kaže da želi korumpirati zemlju. Za njegovu kandidaturu nema pravne prepreke.

Hrvatska prvi put za predsjedničke izbore dobiva kandidata koji će voditi svojevrsnu antikampanju. Ime novog kandidata je Milan Bandić, a neki od slogana su ''Korupcija svima, a ne samo njima'', ''Što god vam ponude, ja nudim duplo'' i ''Korupcija: Sad il' nikad''. Točke predizbornog programa su među ostalim osnivanje Ministarstva korupcije, ukidanje USKOK-a te ustavna zaštita korupcije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna otvoreno pismo Juričan upozorio na Bandićevo pogodovanje u najmu gradskih prostora: ''Pajde zarađuju na djeci s teškoćama'' Slika nije dostupna "Dva mutna Milana" Kad se sretnu dva Milana Bandića: Zagrebački gradonačelnik napokon upoznao samog sebe

Ovaj Milan Bandić rođen je 1976., za razliku od mnogo poznatijeg imenjaka i prezimenjaka koji je gradonačelnik Zagreba i koji je rođen 1955. godine. Novi Bandić donedavno se zvao Dario Juričan, filmski je redatelj i pod tim imenom je snimio filmove o Ivici Todoriću ''Gazda'' i Miroslavu Kutli ''Gazda: Početak''. Sljedeće godine trebao bi biti gotov i film o gradonačelniku Zagreba ''Kumek''.

Gradski ured odobrio promjenu imena pa poništio rješenje

Juričanu je u svibnju ove godine zagrebački Gradski ured odobrio promjenu imena u Milan Bandić. Kad su vidjeli da je zaista promijenio osobnu, sazivao presice pod novim imenom i davao intervjue, poništili su svoje rješenje. Među ostalim, Gradski ured za opću upravu naveo je da novi Bandić javnost dovodi u zabludu, skuplja donacije za film te da zbog tih okolnosti, koje im nisu bile poznate, poništavaju Juričanovu promjenu imena u Milan Bandić.

Ministarstvo uprave krajem kolovoza dalo je za pravo Juričanu nakon što je on podnio opsežnu žalbu. Ukratko, ministarstvo je zaključilo da se javnost ne dovodi u zabludu te da se novi Milan Bandić nigdje nije predstavljao kao gradonačelnik, a u Hrvatskoj već postoji više osoba koje se zovu isto pa nema prepreke promjeni imena. "Moj slučaj pokazuje da ima pravde i ja želim promicati ideju pravde i svjedočiti poslanje Milana Bandića", kazao je Bandić, filmski redatelj.

Rješenje je pravomoćno, a Grad Zagreb može pokrenuti dugotrajni sudski postupak na upravnom sudu kako bi to pokušao pobiti. Pitanje je - hoće li u tome uspjeti. Do pravomoćne presude, Hrvatska službeno ima još jednog Milana Bandića (r. 1976.), piše 24 sata.

Želi "korumpirati Hrvatsku radeći kao konj"

"Lišen stranačkih okova, slobodan kao Feniks, kao ptica, kandidiram se za predsjednika Republike Hrvatske. Ja sam običan čovjek u službi malog korumpiranog čovjeka i želim korumpirati Hrvatsku radeći kao konj. To je moj program. Nije budućnost Hrvatske kopanje po ideološkim rovovima i ja ću se zalagati za korupciju kao zajedništvo svih", kazao je novi Milan Bandić najavljujući kandidaturu i parafrazirajući program svog poznatijeg imenjaka i prezimenjaka.

Izvadio je osobnu na novo ime, prijavio se pod njim na jednu zagrebačku utrku. Pravno nema nikakvih prepreka za njegovu kandidaturu. Jedino, kada izbori budu raspisani, treba skupiti 10.000 potpisa građana koji će poduprijeti njegovu utrku za Pantovčak. Ako u tome uspije, bit će jednakopravan kandidat kao i svi ostali: Kolinda Grabar-Kitarović, Zoran Milanović, Miroslav Škoro i svi ostali koji uspiju skupiti potpise. Gostovat će u javnim medijima na sučeljavanjima s protukandidatima.

"U prikupljanju potpisa računam na brojnu volontersku mrežu jer vjerujem da ima veliki broj poklonika korupcije koji će podržati naša nastojanja da korupcija postane ustavna kategorija i koji shvaćaju da je Milan Bandić rješenje, a ne problem", zaključuje novi Bandić.

Izborno povjerenstvo: Novi Bandić može na izbore

Državno izborno povjerenstvo na upit može li netko uzeti ime poznatog političara i s njim sudjelovati na predsjedničkim izborima, odgovorilo je da - može.

"Mi ne donosimo odluke o promjeni imena, nego Uredi državne uprave. Ako netko ima valjane osobne isprave koje mu je izdala država i prikupi 10.000 potpisa, on je ispunio uvjete za kandidaturu. Ako bi se dogodilo da imamo dva ili više kandidata istog imena i prezimena koji ispunjavaju uvjete, onda bismo mi napravili razliku kroz godinu rođenja ili ime oca", objasnila je potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijanić Križanić.

10 točaka programa

Ključnih 10 programskih točaka novog Milana Bandića za predsjedničke izbore su: zalaganje za uvođenje centralnog Ministarstva korupcije, Pantovčak će biti sjedište Ministarstva korupcije, Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa reformirat će u Povjerenstvo za spajanje interesa, zloglasni USKOK pripojit će Ministarstvu korupcije i reformirati ga u Ured za promociju korupcije, a korupcija će postati državna religija.

Nadalje, u programu novog Milana Bandića je proglašavanje cijele Hrvatske Isključivim koruptivnim pojasom (ISKOP), korupciju kao strateški resurs zaštiti Ustavom, afirmirao bi Hrvatsku u svijetu kao mjesto korupcije i time brzo privukao kapital, nastavio bi praksu da najugledniji korumpirani Europljani dobivaju hrvatske putovnice te smatra da svatko u svojoj sobi, dvorištu i kući može misliti što hoće, ali na javnoj sceni sigurno ne. Morat će poštivati glavnu vrijednost na kojoj se temelji hrvatska država - a to je korupcija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene