Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaobiđena procedura

Bandić je pokopan mimo propisa? "To grobno mjesto nije postojalo do 1. ožujka, pokojnik je ponižen, a Mirogoj devastiran"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dugogodišnji zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pokopan je na zagrebačkom Mirogoju, no grobno polje uz arkade u koje je položeno njegovo tijelo do 1. ožujka nije ni postojalo.

Pri dodjeli grobnog mjesta za ukop Milana Bandića gradska uprava na čelu s njegovom bivšom zamjenicom Jelenom Pavičić Vukičević nije se pridržavala propisanih procedura. Time je devastiran Mirogoj, koji je zaštićena kulturno-povijesna cjelina i koji je Ministarstvo kulture nedavno prijavilo kao ugroženu baštinu, komentirali su stručnjaci za Telegram, koji donosi ovu priču.

Tamo su ljubimci prije obavljali nuždu

Pročitajte i ovo Bandić i dalje nema spomenik - 1 Problem na Mirogoju Dvije godine od smrti Bandić i dalje nema spomenik, spominje se i ekshumacija: "Ne mogu se pomiriti s tim..." Tomislav Tomašević ''SRAMOTNA LJAGA'' Zašto je Tomašević Bandićevoj udovici prepustio grobna mjesta na Mirogoju? Grad objasnio potez koji je mnoge ostavio u čudu

Zrinka Paladino, arhitektica i bivša zamjenica pročelnika zagrebačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, kaže da je tim činom i pokojniku iskazano nepoštovanje jer je praktički pokopan izvan groblja, na zelenoj površini kraj križanja.

"To nije grobno polje, nikada nije bilo grobno polje niti je to smjelo postati jer je neposredno uz arkade koje imaju svoju vizuru. Zna se kako se na to gleda s konzervatorskog aspekta. Bandićev je grob uguran na krajnje nesuvislo i nepristojno mjesto", komentira Paladino.

S obzirom na to da se radi o zaštićenoj kulturno-povijesnoj cjelini te su arkade pojedinačno dobro, za svaku intervenciju u prostoru potrebno je poštovati propisane procedure temeljem Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. Već dan nakon smrti Milana Bandića, 1. ožujka, započeli su radovi na izradi grobnice koja je bila gotova 3. ožujka. Kako je moguće ishoditi sve potrebne dokumente u tako kratkom roku, Telegram je upitao nadležne gradske službe, no nisu dobili odgovor. No dobili su dokumente iz kojih je, kako pišu, vidljivo da se zaobišla propisana procedura i da grobno mjesto Milana Bandića nije ni postojalo do 1. ožujka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene