Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smeće posvuda, pucaju cijevi...

Bandić djelatnicima gradskih tvrtki povećao plaću, a kakvu uslugu dobivaju građani koji to sve plaćaju?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
2020. godina bit će izazovna i za Vladu i za Grad Zagreb. Osim predsjedanja Vijećem Europske unije, Zagreb očekuje i sastanak europskih gradonačelnika, izmjene GUP-a, završetak žičare. Kako bi sve proteklo mirno, gradonačelnik Bandić, nakon 12 godina, djelatnicima gradskih tvrtki povećava plaću.

Dok djelatnici javnog prijevoza u Parizu već danima prosvjeduju blokirajući promet, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić djelatnicima ZET-a povećava plaću.

Plaća će od 1. siječnja rasti i drugim zaposlenicima u gradskim tvrtkama. Uz povećanje osnovice od 5,8 posto, dobit će i naknadu za prehranu od 5000 kuna na godinu. Mogu računati i na božićnicu te regres. ''Ukupno 2500 kuna neoporezivo, ali će se isplatiti godišnja nagrada u dvije rate od 5000 kuna, također neoporezivo'', kazaola je Mirka Jozić, pročelnica za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna veće plaće u ZET-u Bandić o vulgarnom napadu na novinarku: ''Kao što se vi prema meni ponašate, tako ću se ja prema vama''

Da je Grad Zagreb jedan od najpoželjnijih poslodavaca, govore i sljedeći primjeri iz polugodišnjih financijskih izvješća tvrtki. U ZET-u radi 3897 radnika, a prosječna plaća im je 7368 kuna. U Zagrebačkom je Velesajmu 148 osoba s prosječnim primanjima od 7815 kuna.

U Čistoći je pak zaposleno 1915 radnika koji u prosjeku na mjesec primaju oko 7000 kuna. Sada će plaće još rasti , pa zahvala danas nije nedostajalo. ''Zahvala gradonačelniku što je onako, nogometnim riječnikom, igrao na prvu i prihvatio prijedloge sindikata'', poručio je Bandiću Nikola Bunjevac iz Sindikata radnika Velesajma.

Koliko će građani platiti?

A kakvu uslugu dobivaju Zagrepčani koji sve to plaćaju? Vodopskrba trenutačno radi na 113 kilometara nove mreže, no bori se i sa stalnim puknućima cijevi koje uzrokuju poplave.

Financijska izvješća ZET-a prvi put su u plusu, no zbog subvencija grada kako bi bilanca bila pozitivna za kredit na Žičaru koju će Zagrepčani otplaćivati idućih 15 godina.

Čistoća pak kupuje nove spremnike i vozila, no i muku muči s pretrpanim kontejnerima diljem grada. Pritom su u minusu većem od 20 miljuna kuna, a građani će od veljače plaćati skuplji odvoz otpada.

U ponedjeljak će se potpisati povišice za gradske vatrogasce, prosvjetare, djelatnike u kulturi, lokalne službenike i namještenike te djelatnike u Gradskoj upravi. Koliko će sve to Zagrepčane stajati – nismo dobili odgovor.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene