Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žele uništiti rak

PREAMBICIOZAN ILI MOGUĆ Što struka misli o planu tehnološkog diva?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Microsoftu smatraju da svijet mogu osloboditi raka unutar narednih deset godina.

Lijeku za rak možda je na tragu Microsoft. Tim znanstvenika pomoću molekularnih računala pokušat će u idućih 10 godina pronaći rješenje kojim bi rak postao tek - kronična bolest.

Pročitajte i ovo Željko Kaštelan, Povjerenstvo za izradu nacrta Nacionalnog programa pilot faza Kreće program za rano otkrivanje najčešćeg raka kod muškaraca: "Više od 20 tisuća živi s rakom prostate danas u Hrvatskoj" Ilustracija Osigurano 300.000 eura Pokreće se akcijski plan protiv raka koji prijeti muškarcima, Beroš najavio: "Mobiliziramo sve resurse..."

Desetljećima znanstvenici traže lijek za izlječenje raka. Tehnološki div, Microsoft otišao je korak dalje. Laboratorijske mikroskope zamijenili su računalima.

Pomoću najsuvremenije računalne tehnologije u idućih 10 godina žele pronaći lijek za izlječenje raka. Tretirali bi ga poput računalnog virusa. Trenutačno razvijaju molekularna računala koja bi se u tijelu čovjeka ponašala poput liječnika te tražili stanice raka i uništavali ih.

Za genetičara, Dragana Primorca, ovo je dobra vijest.

'To je sjajno! Sigurno će ubrzati neke procese. Meni je jako lijepo vidjeti entuzijazam, jer bez entuzijazma nema velikog otkrića. Ali idemo se ne pretjerano zaletiti oko raka. Rak je iznimno kompleksna bolest', kaže Primorac.

A što o svemu misli medicinska struka?

'Preambiciozno bi bilo tvrditi da će samo računalna tehnologija riješiti problem raka i učinit ga izliječivim ili kroničnom bolešću. Ona može, naravno, pripomoći, ali sama problem neće riješiti. Uvijek je pravilo da je dalek put kako od laboratorija tako i u ovom slučaju - od tastature do realnog bolesničkog kreveta i realnog čovjeka', kaže onkolog Stjepko Pleština, KBC Zagreb.

Medicina i tehnologija godinama su nerazdvojne u liječenju. Poput robotike.

'Robotika je danas realnost. To nije science fiction više. No, robot nije sam, njime ipak upravlja čovjek. Dakle, mi smo daleko od toga da ćemo problem moći riješiti bilo koji stroj ili računalo', kaže Pleština.

No, u Microsoftu vjeruju da će to biti moguće. Ako to doista i učine, vjeruju kako bi na taj način rak postao kronična bolest te da straha od te opake bolesti više ne bi trebalo biti.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene