Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi u menzama

Držat ćemo vas na oku: Ministarstvo obećalo rješenje studentima s posebnim režimom prehrane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vaš glas u Dnevniku Nove TV bavio se problemom koji muči studente oboljele od dijabetesa, celijakije i sličnih bolesti. Ministarstvo je obećalo pomoć, a Nova TV na to neće zaboraviti. Nakon nekog vremena provjerit ćemo opet hoće li se naći rješenje za prehranu studenata.

Javila nam se djevojka koja tvrdi kako za takve studente odgovarajuće hrane u studentskim menzama nema, pa menze uglavnom izbjegavaju. Zbog ovog problema uputili smo se na teren. Reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk razgovarala je sa studentima, obišla studentske menze i dobila prvo obećanje da će se problem riješiti.

Pročitajte i ovo Smjernice za dijabetes Bolest koja promijeni život Jedna od najvećih epidemija svakodnevno oduzima živote: "Njezine komplikacije su često smrtonosne" Dijabetički napad nakon uhićenja - 4 U Grčkoj Uhićeni Bad Blue Boys bio na rubu smrti: "U zadnji tren su mu dali terapiju!"

Posebna prehrana i izbjegavanje glutena koji se nalazi u žitaricama, svakodnevica je Antee Rački koja boluje od celijakije. Zbog strogog režima ovoj studentici obrok u menzi je nezamisliv. "Recimo, miješanje pašte bez glutena i normalne sa istom žlicom je kontaminacija. U menzi kad se o tome ne vodi briga, naravno da dolazi do kontaminacije", pojašnjava Antea.

Hrana koja se može naći u menzama propisana je po pravilniku, a za oboljele od celijakije ili dijabetesa nema posebnih menija. No, u ovoj menzi na Savi kažu kako se može naći bogata ponuda. Studentima s posebnim zahtjevima uvijek nastoje udovoljiti.

"Za takve potrebe naši jelovnici nisu strogo definirani, nego sugeriramo studentima da iz postojeće ponude uzmu što je njima prihvatljivo. Mi imamo mesne menije, imamo vegetarijanske", kaže Jasna Tomašić, upraviteljica prehrane Studentskog doma Stjepan Radić.

Koliko se zdravijih izbora može naći u menzi - među studentima su podijeljena mišljenja.

Za oboljele, posebice od celijakije, to može biti veliki problem jer gluten moraju izbjegavati u širokom luku. Iz Udruge za pomoć oboljelima tvrde kako takve uvjete menze same ne mogu omogućiti.

"Svi bi oni željeli, nije da ne bi željeli, ali ne mogu stajati iza toga. Treba biti odvojeno, treba im netko omogućiti da oni mogu dati takvoj osobi obrok", kaže Đitka Bartolović, iz Udruge za skrb oboljelih od celijakije Pula.

Da će to omogućiti, obećava nadležno Ministarstvo. Kažu kako je u planu novi pravilnik kojim bi se mogao pokrenuti zaseban restoran za takve studente. Antea će možda i jesti u menzi. Naravno, ako se to ostvari do kraja njezinih studentskih dana.

Nova TV na ovo obećanje nadležnog ministarstva neće zaboraviti. Nakon nekog vremena provjerit ćemo opet hoće li se naći rješenje za prehranu studenata kojima zbog zdravstvenih problema nimalo nije jednostavno hraniti se. Jedino što im preostaje jest da sami pripremaju obroke, što im komplicira život i diskriminira ih u odnosu na ostale koji samo skoknu do menze u kojoj uvijek mogu nešto pojesti. U rubrici Vaš glas na portalu DNEVNIK.hr ostavite svoje priče i kontakte. Mi ćemo se javiti!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene