Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tema i Vukovar

Medved najavio sastanak s braniteljskim udrugama: "Uvjeren sam da ćemo pronaći rješenje"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je u ponedjeljak da je za ovaj tjedan dogovorio sastanak s predstavnicima velikog broja braniteljskih udruga s kojima će razgovarati o svim aktualnim pitanjima, pa i o prosvjedu najavljenom za 13. listopada u Vukovaru zbog nerješavanja ratnih zločina u Vukovaru.

"Razgovor je model kako se kroz analizu ideja koje su iznesene iznalaze rješenja, tako da sam zagovornik kvalitetne i temeljite analize onoga što je traženo i, u konačnici, zajedničkog stava i zajedničkog pristupa", rekao je Medved novinarima nakon predstavljanja aktivnosti Uprave za zatočene i nestale vezane uz terenska istraživanja i ekshumaciju žrtava u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Tomo Medved, ministar branitelja (Ne)Sigurnost Medved: ''Propucavanje je upozorenje svima'' Prosvjed oporbe u Zagrebu - 7 Prosvjedi uoči izbora FOTO/VIDEO Lijeva oporba na ulicama pet hrvatskih gradova: ''Izgubili smo 30 godina, nemojmo izgubiti i ove četiri pred nama''

Poručio je kako je "uvjeren da će, kao i dosad, u kvalitetnom partnerskom odnosu s braniteljskim udrugama i ovoga puta pronaći odgovarajuće rješenje".

Upitan je li za koaliciju HDZ-a s SDSS-om, s obzirom na tvrdnje iz Vukovara po kojima neki pripadnici SDSS-a imaju saznanja o zločinima na Ovčari, Medved je rekao da je jedno govoriti o koaliciji, a drugu o zločinima.

Na pitanje o koaliciji predsjednik Vlade je vrlo jasno odgovorio, a kad je riječ o ratnim zločinima Medved kaže da gotovo svakodnevno kontaktira obitelji poginulih, nestalih i zatočenih i ni sam nije zadovoljan s brzinom otkrivanja počinitelja, zbog čega često od pravosudnih tijela traži brže utvrđivanje odgovornosti.

Ustvrdio je kako ministarstvo koje predvodi u okviru svoje nadležnosti učinilo ogroman iskorak u odnosu na ranije razdoblje, te ponovio da ni on niti Vlada nisu zadovoljni brojem procesuiranih počinitelja, posebice u Vukovaru, pa zagovora intenziviranje procesuiranja, ali u okviru zakonskih propisa.

"Moramo poštovati institucije i zakone koje smo donijeli. Potpuno razumijem žrtve, svakodnevno sam s njima u kontaktu, zasigurno postoji veliki broj počinitelja ratnog zločina koji nisu procesuirani i utoliko ćemo svojom ulogom, kao i udruge, poticati i stvarati ozračje da se procesuiraju počinitelji i nalogodavci", rekao je Medved.

Braniteljske udruge nedavno su podržale prosvjed u Vukovaru, koji je najavio vukovarski gradonačelnik Ivana Penava i zatražile raspravu u Hrvatskom saboru o SDSS-u i Miloradu Pupovcu, te njegovo očitovanje o Domovinskom ratu. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene