Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za kvalitetna radna mjesta i pravednije plaće

Međunarodnik praznik rada obilježen diljem Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodni praznik rada obilježen je diljem Hrvatske, a u priloženoj galeriji možete pogledati kako je izgledalo u različitim mjestima.

Prvosvibanjska proslava na Marjanu: podijeljeno 2.500 porcija fažola i zatražene veće plaće radnicima

Pročitajte i ovo Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a Ris na području Parka prirode Učka Lijepo iznenađenje U Parku prirode Učka snimljena je rijetka "velika zvijer": Ova divlja životinja na tom području nije viđena desetljećima

Na tradicionalnom prvosvibanjskom obilježavanju Međunarodnog praznika rad na splitskom je Marjanu u utorak podijeljeno 2.500 porcija fažola, a sindikalni su predstavnici zatražili povećanje plaća radnicima.

Ovogodišnja prvosvibanjska proslava na Marjanu organizirana je pod geslom "Za reforme, za ljude" kojom se, kako su objasnili sindikalni aktivisti želi poručiti kako sindikati nisu protiv reformi nego se zauzimaju za reforme koje bi poboljšale položaj radnika.

"Sindikati su za reforme, ali ne u svrhu punjenja proračuna nego za radnike, za povećanja njihovih plaća i standarda, te za smanjenje poreza," rekao je predsjednik Sindikat metalca Hrvatske Vedran Dragičević.

Osim tradicionalnog prvosvibanjskog skupa na Marjanu, kojeg su organizirali Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Turistička zajednica Grada Splita, paralelni prvosvibanjski skup održan je i na Peristilu za kojeg su organizatori splitski SDP i Nova ljevica rekli da žele poslati poruke o radničkim pravima.

Dragičević je odgovarajući na novinarska pitanja izjavio kako ga ne smeta taj paralelni skup splitskog SDP-a i Nove ljevice ali je dodao kako stranke za to imaju preostala 364 dana u godini.

"Neke stranke koje se bore za vlast pokušale su ovaj dan iskoristiti kako bi se na neki način obratile radnicima i kazali im da misle o njima. To bi trebali raditi preostala 364 dana tijekom godine a 1. svibnja prepustiti radnicima da sami kažu što misle. I nije pošteno da su stranke to učinile kada je praznik 1. svibnja," rekao je Dragičević.

U podjeli fažola na Marjanu sudjelovao je i župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban koji je novinarima izjavio kako će, prema njegovim najnovijim saznanjima ove turističke sezone u Hrvatskoj nedostajati 15.000 zaposlenika. Prema Bobanu, to znači kako su mnogi mladi ljudi otišli vani a kvote koje je uvela Vlada za uvoz radne snage ne mogu to popuniti jer i radnici iz susjednih zemalja odlaze u treće zemlje,a ne u Hrvatsku. Boban smatra kako je težište rješavanja poteškoća radnika na poslodavcima.

"Ne može profit biti toliko visok a da zaposlenici zbog niskih plaća moraju odlaziti van," rekao je Boban.

On je najavio kako će Splitsko-dalmatinska županija uskoro objaviti svoj gospodarski program. "Ovih ćemo dana predstaviti novi gospodarski program u Splitsko-dalmatinskoj županiji za koji se nadam da će biti ekskluzivan i za sve ostale županije," rekao je Boban.

Za 1. svibnja Osječanima podijeljeno 3.000 porcija graha

Veliki broj Osječana tradicionalno je na lijevoj obali Drave, kod kapelice Kraljice mira, obilježio Međunarodni praznik rada 1. svibnja koji im je čestitao gradonačelnik Ivan Vrkić, a okupljenima je podijeljeno tri tisuće porcija graha.

Osječane je grahom počastio grad.

Gradonačelnik Vrkić je rekao kako je žalosno što se sve svodi na to koliko će graha biti podijeljeno, te dodao kako se „nema što slaviti”.
„Bio bih puno sretniji da mogu čestitati ljudima pravi praznik i da ima više radnih mjesta i više zaposlenih”, rekao je Vrkić.

Dodao je kako „1. svibanj i proslava nisu izgubili svoj smisao, iako su više sjećanje na prošlost i održavanje tradicije”, te kako nije siguran da su ovdje svi došli zbog graha.
„No, siguran sam da imaju želju i potrebu da se vidimo na jednom mjestu i da razmijenimo informacije, da kroz međusoban odnos počnemo vjerovati u to da nam može biti bolje”, zaključio je Vrkić.

Bandić dijeleći prvosvibanjski grah u Maksimiru poručio da djela govore više od riječi

Zgrebački gradonačelnik Milan Bandić u utorak je na Međunarodni praznik rada u parku Maksimiru dijelio građanima besplatne porcije graha s kobasicom, a novinarima koji su ga prekidali u tom poslu rekao je da "djela govore više od riječi".

"Sve sam rekao. Možete vi dalje, snimajte političare. Rekao sam, hoćete da ponovim - Djela govore više od riječi. Za pametnog dovoljno. I kada to u Hrvatskoj shvatimo, bit će nam bolje. Svi.", odgovorio je Bandić novinarima koje je zanimalo koja je njegova poruka za 1. svibanj. I na pitanje koja je njegova poruka radnicima, ponovio je da djela govore više od riječi. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene