Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počela berba

VEĆ SU NA MUKAMA 20 lipa niža cijena donosi gubitke od nekoliko desetaka tisuća kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Međimurju je počela berba krumpira. Iako se najveći posao tek očekuje, proizvođači su već sada na mukama.

I samo 20-ak lipa niža cijena po kilogramu, izračunali su, njima znači gubitke u desecima tisuća kuna. Proizvodnja jednog kilograma krumpira u Međimurju je 1,30 kuna, a s tom cijenom - proizvođačima ostaje - nula.

Pročitajte i ovo Krumpir - 2 Manjkat će ga Od jela za sirotinju do luksuza! Cijena ove namirnice porasla u nebo: Poskupljenje gotovo za 117 posto Moped Natrpao ga Vozio bez vozačke neregistrirani moped, ali ono što je prevozio iznenadilo je i policajce

Prebire se, odvaja, razvrstava... Ulaže se u krumpire puno vremena, truda i novca.

'Treba uložiti dosta svega, sjeme, prehrana, špricanje, uloži se, ali i dobije se', kaže Ljiljana Premuž iz Belice. A dobije se oko 40 tona krumpira po hektaru. Zarada ovisi o otkupnoj cijeni.

'Oko 1,30 kunu bi se pokrili, ne bi ništa ni zaradili ni izgubili, a sve ispod su samo gubici', rekao je Kristijan Mihalić iz Pribislavca. Kad usred ljeta posao s berbom krene, ne smetaju proizvođačima ni oblaci prašine. A i za vrućinu se već snađu... samo bi kažu jasnija pravila.

'Ako postoji zakon o kineskim krpicama, sezonskoj prodaji, tako smo mi dali prijedlog da se napravi zakon o trgovačkoj praksi da se to regulira jednom, dva, puta, godišnje', objasnio je Damir Mesarić iz Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira.

Zakon je u fazi razmatranja i rasprave sa zainteresiranim stranama, kažu u ministarstvu poljoprivrede. Uredili bi proizvođači i rokove plaćanja i naplatili kamatu za kašnjenje. Pomogao bi im i niži PDV.

'Kad bi se troškovi smanjili za tu četvrtinu, sigurno bi bili rentabilniji', rekao je Mihalić. I povećali proizvodnju krumpira.

Na sjeveru Hrvatske proizvede se oko 60.000 tona krumpira na godinu, a to je količina koja zadovoljava oko 70 % potreba hrvatskih potrošača. Ostatak dolazi iz Like, i iz uvoza.

--------------------------------------------------------------------------

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene