Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON PUCNJAVE

Mališani iz Vukomerca ponovno u školi, naselje nadlijeće policijski helikopter, na sastanku bio i Bandić

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedna od obitelji iz Vukomerca, čiji je sukob kulminirao rafalnom paljbom pred vratima obližnje osnovne škole, mogla bi se preseliti u Split.

Djeca iz Vukomerca jutros su ponovno krenula u tamošnju školu na nastavu, nakon što su ih roditelji nekoliko dana odbijali pustiti, revoltirani zbog pucnjave koja se prošlog tjedna dogodila u toj zagrebačkoj četvrti.

Pročitajte i ovo Bicikli - 5 Djeca oduševljena Rekreacija za sve: Općina svim učenicima trećih razreda poklonila bicikle Ilustracija Škola u Trogiru Uhićen otac učenice koji je upao u razred i šakom udario profesora: "Djeca su u šoku!"

Jutros je u školu, gdje je održan sastanak, stigao i gradonačelnik Milan Bandić, javlja Media servis. Policajci u civilu nadgledaju kvart, a iznad škole viđen je i policijski helikopter.

Podsjetimo, u srijedu oko 19 sati u Porečkoj ulici u blizini osnovne škole vatrenim su se oružjem obračunale dvije obitelji. Stoga je dan kasnije tristotinjak roditelja i građana iz Vukomerca održalo prosvjed ispred škole, tražeći od nadležnih sigurnost za svoju djecu te odlazak romske obitelji koja je sudjelovala u sukobu, a gradonačelnika Milana Bandića dočekali su zvižducima i uvredama.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je u petak da su svi građani, djeca i roditelji u Vukomercu sigurni te da je policija u stalnom kontaktu s roditeljima i vodstvom škole. Za njih i općenitu percepciju sigurnosti važno je da je policija tamo nazočna, uniformirana i u civilu, istaknuo je Božinović.

Jedna od obitelji iz Vukomerca, čiji je sukob kulminirao rafalnom paljbom pred vratima obližnje osnovne škole, mogla bi se preseliti u Split. Naime, Hazba Zahirović preko medija je ponudila riječi isprike i otvorila mogućnost odlaska "ako im se u Splitu pronađe identičan prostor u kojem bi živjeli".

U gradu pod Marjanom, kako saznaje Slobodna Dalmacija, time nisu nimalo zadovoljni jer s članovima te obitelji mnogi već duže vremena imaju ozbiljnih problema. Upravo je Antonio Zahirović vodio ilegalni hostel "Ana" u splitskoj Dubrovačkoj ulici, gdje je u kolovozu metalnom šipkom brutalno pretučena Britanka Laura Denmar.

Božinović: Policija će ostati u Vukomercu

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ponovio je u ponedjeljak kako su građani u Vukomercu sigurni, a policija je u kontaktu s roditeljima i vodstvom škole, te je istaknuo da će policija i dalje biti nazočna u tom kvartu, posebno radi vraćanja percepcije sigurnosti.

"Već sam javno rekao kako svi mogu biti sigurni na području Vukomerca i cijelog područja oko škole zbog nazočnosti policije, koja je i samu tu noć djelovala promptno, profesionalno i uhitila počinitelje", kazao je Božinović, koji je nazočio godišnjoj vježbi interventne policije 2018.

Poručio je da će policija ostati u Vukomercu, posebno radi vraćanja percepcije sigurnosti. "Nemamo nikakav rok, važno nam je da su građani sigurni", istaknuo je Božinović, piše Hina.

Napomenuo je kako policija surađuje s vodstvom škole i roditeljima. "Što se tiče sigurnosti, djeca mogu ići u školu i siguran sam da će se situacija početi smirivati", kaže ministar.

Divjak: U školi je i krizni tim Ministarstva

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u ponedjeljak ujutro posjetila je Osnovnu školu Vukomerec, u kojoj je na nastavu došlo više od 90 posto djece.

Divjak je razgovarala s ravnateljem škole Zdravkom Dominikom, a u izjavi novinarima rekla je da ju je on izvijestio da nastavu pohađa više od 90 posto učenika te da se nastava "odvija kako treba".

U školi je od petka i krizni tim Ministarstva te se u njoj provode preventivni programi vezani za krizne situacije, odnosno razgovori s roditeljima i učiteljima. Ministrica naglašava kako je najvažnije "da se situacija smiri” kako bi učenici i učitelji mogli normalno provoditi nastavu.

"U razgovoru s ravnateljem zaključili smo da bi bilo izuzetno važno da se prostor oko škole osigura tako da se u nju ne ulazi i da se u prostoru škole ne odvijaju bilo kakva okupljanja, nego da je prostor škole isključivo za učenike i učitelje. I u tom smislu mislim da je važno da se njima osigura nesmetani rad", dodala je.

Policija će, odgovorila je na pitanje novinara, biti tamo "koliko je potrebno". Potvrdila je pritom da je jutros o tome razgovarala i s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene