Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Značajna promjena

NOVA PRAVILA ZA MLADE LIJEČNIKE 'Ovo što smo sad imali je jedna vrsta robovlasničkog ugovora'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tehnički ministar zdravlja Dario Nakić nedavno je donio odluku prema kojoj će mladi liječnik ili liječnica, nakon završene specijalizacije, puno lakše otkazati suradnju bolnici koja im je plaćala specijalizaciju. Uglavnom su to male bolnice, koje sada strahuju da će ostati bez kadra.

Dr. Kristijan Đula je na specijalizaciji u Zagrebu. Trošak specijalizacije, ali i plaću, daje mu sisačka bolnica. Njegova matična. Želja mu je da ostane u Zagrebu. I tu mu novi pravilnik olakšava situaciju. Sisačkoj bolnici mora vratiti samo trošak specijalizacije u iznosu od oko 60 tisuća kuna, ali ne i plaće koje je primao 5 godina. Da nije došlo do izmjene pravilnika, u njegovu slučaju, sisačkoj bolnici morao bi vratiti oko 960 tisuća kuna.

Pročitajte i ovo KB Sveti Duh Pravomoćna presuda Sud odlučio: Otkaz patologu nakon skandala na Svetom Duhu bio je nezakonit Stanje u hrvatskim bolnicama U četiri najveća grada Koliko imaju pacijenata, a koliko zaraženog osoblja: Provjerili smo stanje u najvećim hrvatskim bolnicama

'Ovo što smo sad imali je jedna vrsta robovlasničkog ugovora gdje ste jednostavno bili vezani. Taj isti rad koji smo mukotrpno odrađivali u krajnjoj liniji onda i novčano vratiti ukoliko bi se odlučili za nekakav odlazak', kaže Đula.

Iz bolnice poručuju da će postupiti sukladno zakonu. A u dubrovačkoj bolnici zahtjev za izmjenom ugovora zatražilo je 5 mladih liječnika. Tamošnjoj upravi to nije baš dobro sjelo.

'To je i opasnost za veći broj specijalista mladih da ode, jer za male novce otkažu ugovor o radu s OB', rekao je Bariša Lulić, pomoćnik ravnatelja OB Dubrovnik.

Dr. Periša Konjuh uživa u svom poslu. I nakon specijalizacije ostat će u dubrovačkoj bolnici, ali tražit će izmjenu ugovora.

'Događa se to da moramo nakon nekog vremena, ako smo odlučili, iz bilo kojeg razloga - obiteljskih ili osobnih, odustati, poći negdje drugo, na neko bolje radno mjesto, to je naše pravo, mi to ne možemo. Možemo uz dobre i velike penale', rekao je dr. Konjuh.

U Liječničkoj komori kažu da ima otpora u pojedinim bolnicama te da liječnicima ne žele izmijeniti ugovore. Zato ravnatelje podsjećaju na moguće sankcije.

'Jedno od disciplinskih kazni na časnome sudu, u konačnici, može biti i oduzimanje licence. To je samo pozivanje da se drže svih pravnih normi, a da ne izvode te finese koje se izvode', kazao je Miran Cvitković, član IO Hrvatske liječničke komore.

Trenutačno nitko ne zna hoće li liječnici sada lakše odlaziti u inozemstvo ili pak, radije ostajati u Hrvatskoj.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene