Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministri o pločama i stabilnosti Vlade

Kuščević: Preseljenje HOS-ove ploče u Novsku dobro rješenje; Dalić: Vlada je stabilna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar uprave Lovro Kuščević ocijenio je u petak da je premještanje spomen-ploče poginulim HOS-ovcima s natpisom "Za dom spremni" iz Jasenovca u Novsku dobro rješenje te istaknuo kako mu je drago da je izbjegnut "scenarij da hrvatska policija ide na hrvatskog branitelja". Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić ocijenila je pak, da je Vlada stabilna.

"Drago mi je da se nije dogodio onaj scenarij koji su mnogi iščekivali i za koji su mnogi navijali, a to je, ne daj Bože, da hrvatska policija ide na hrvatskog branitelja", izjavio je Lovro Kušćević u Solinu uoči procesije i misnog slavlja kojim se obilježava blagdan Male gospe, zaštitnika grada Solina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zbog natpisa ZDS Ministar uprave: "Grb udruge HOS-a mogao bi biti revidiran nakon donošenja novog zakona" Slika nije dostupna HDZ traži kompromisno rješenje Plenković: "Pitanje ploče u Jasenovcu podijelit ćemo na dvije faze. Postoji više scenarija"

Po riječima ministra Kuščevića, dobro je da se pijetet "ostavio hrvatskim braniteljima i žrtvama Jasenovca".

"Ipak smo odali pijetet svim žrtvama, svima onima koji su pali za Hrvatsku, našli smo dobro rješenje", rekao je Kuščević i izrazio nadu da će Hrvatska u konačnici riješiti jednom zauvijek pitanja prošlosti, "a to znači svih simbola totalitarnih režima".

Na pitanje očekuje li da će sada splasnuti pritisak medijske javnosti u vezi s HOS-ovom pločom koja je premještena u Novsku, Kuščević je rekao kako se nada da ćemo se konačno baviti važnijim temama

"Ja se nadam kako ćemo se konačno baviti važnijim temama, a to su gospodarstvo i demografija i da će mediji pratiti dobre stvari koje radi Vlada, a dobrih stvari ima jako puno", istaknuo je.

A upitana za ocjenu koliko je vlada nestabilna nakon jučerašnje reakcije tj. nezadovoljstva SDSS-a i HNS-a, HDZ-ovih partnera u Vladi nakon premještanja HOS-ove ploče iz Jasenovca u Novsku, potpredsjednica Vlade Martina Dalić ocijenila je da je Vlada te da joj je zadaća rješavati probleme koji se pojavljuju u raznim segmentima društva.

"Ovo je jedan od problema na rješavanju kojeg je uloženo puno truda, posebno premijera, sa svim sudionicima toga problema, uključujući i naše političke partnere. Rješenje koje smo pronašli jest upravo ovo, čija je prva faza učinjena jučer, a cjelovito ćemo donijeti u odgovarajućoj zakonskoj proceduri i na preporuku Povjerenstva za suočavanje s pitanjima prošlosti, od kojeg očekujemo značajan doprinos kako urediti ova prijeporna ideološka pitanja", rekla je Dalić. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene