Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oblak koji ih fascinira

Zašto lovci na oluje najbolji kadar traže u Istri

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok su za jedne olujni oblaci nakon kojih slijedi grmljavina i obilne oborine znak da se sakriju, drugima je to poziv u lov na najbolji kadar.

Istra je ovo ljeto bila odlična kulisa. Kišnih i grmljavinskih dana nije nedostajalo.

Pročitajte i ovo Nevrijeme u Dalmaciji Padala i tuča VIDEO Spektakularni prizori: Pogledajte kako su munje parale nebo iznad Jadrana Munje iznad Hrvatske Kostajnice grmljavinsko nevrijeme zahvatilo zemlju VIDEO Pogledajte spektakularne munje iznad Hrvatske Kostajnice: "Bilo je strašno. U sekundi je krenuo vjetar poput tornada"

Olujni oblaci za Maju znače samo jedno. Što brži odlazak na najbolju moguću poziciju.

''Sjedam u auto i po poziciji koju vidim na radaru znam gdje trebam ići. Ne mogu vam to objasniti, to je jednostavno adrenalin, ovo kad nailazi nevera, oblaci, munje ako začine, dobro dođu, ali više me privlače ti oblaci koji izgledaju nadrealno“, kaže Maja Kraljik.

Neuobičajeno divlje nebo ovoga ljeta na istarskom području. Nisu je štedjeli ni neki od najrjeđih oblačnih oblika.

''Imali smo četiri vrlo izražene fronte koje su donijele i opasne meteorološke prilike, ali i fascinantne prizore“, kaže Petar Radovan, vlasnik portala Istramet.

Nova jaka fronta sa zapada u subotu navečer donijela je pljuskove uz prolazan olujni vjetar i tuču. Svemu tome prethodio je golemi kumulonimbus poznat kao shelf cloud.

''Mene najviše veseli kada je shelf cloud u pitanju zato što on ima taj svoj prednji dio koji izgleda ako se dobro formira kao valovi iznad mora“, kaže Maja.

Kako nastaje shelf cloud objasnila je Damjana Ćurkov, meteorologinja Nove TV.

''Kumulonimbus je olujni oblak koji donosi obilne oborine, često i grmljavinu. U donjem dijelu sastavljen je od vodenih kapi, a u gornjem od ledenih kristala. Jake vertikalne struje pogoduju i razvoju tuče, može nastati svugdje gdje je izražena konvekcija, ali u principu shelf cloud nastaje na prednjoj strani hladne fronte“, kaže Ćurkov.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene