Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NESLUŽBENI REZULTATI DIP-a

Rezultati lokalnih izbora 2017 - HDZ-u 13 županija i 6 župana, Plenković: "Možemo konstatirati uspjeh"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četiri najveća hrvatska grada Zagreb, Split, Rijeku i Osijek za 14 dana očekuje prava politička bitka, jer idu u drugi krug izbora za gradonačelnika.

Rezultati: drugi krug lokalnih izbora 2017

Pročitajte i ovo Ivica Puljak, Marko Filipović, Tomislav Tomašević, Ivan Radić Inicijativa za budućnost Četiri grada, četiri političke opcije, jedan problem, zajedničko rješenje: ''Moramo graditi stanove za javni najam'' Slika nije dostupna EKSKLUZIVNO ISTRAŽIVANJE Otkrivamo za koga bi birači glasovali u 4 velika grada u drugom krugu izbora

Najvažnije informacije: 

U Zagrebu je do 1:50 sati obrađeno 100% biračkih mjesta. U vodstvu je Milan Bandić (30,87%), a slijede Anka Mrak Taritaš (24,48%) i Sandra Švaljek (19,14%). 

U Splitu je do 00:30 sati obrađeno 100,00% biračkih mjesta. U vodstvu je Željko Kerum (30,40%), a slijede ga Andro Krstulović Opara (26,10%) te Marijana Puljak (20,54%).

Za Rijeku je do 00:30 sati obrađeno 100,00% biračkih mjesta. Aktualni gradonačelnik Vojko Obersnel osvaja po ovim, nepotpunim službenim rezultatima, ukupno 40,88% glasova, a njegov najveći oponent Hrvoje Burić dobio je 17,66% glasova.

U Osijeku je do 00:30 sati obrađeno 100,00% biračkih mjesta.  Ivan Vrkić je osvojio 37,05% glasova, a slijede ga Ivana Šojat (17,17%) i Miroslav Šimić (9,18%), koji je pretekao Dragana Vulina (8,91%).

----------------------------------------------

Četiri najveća hrvatska grada očekuje prava politička bitka za 14 dana, jer idu u drugi krug izbora za gradonačelnika.

Istočni dio zemlje i dalje je pretežno pod plavom bojom HDZ-a, kao i veći dio Dalmacije. SDP-u i dalje ostaje njegova utvrda, Primorsko-goranska županija, te još tri županije, a HDZ je u 13 županija osvojio većinu glasova za županijsku skupštinu.

Neslužbeni rezultati prvog kruga lokalnih izbora pokazuju da je osam župana uspjelo u prvom krugu ponovno osvojiti tu dužnost, u još četiri županije su izabrana nova lica, a u ostalima će se održati drugi krug izbora.

U fotelje župana ponovno su zasjeli Stjepan Kožić u Zagrebačkoj županiji, Željko Kolar u Krapinsko-zagorskoj županiji, Zlatko Komadina u Primorsko-goranskoj, Alojz Tomašević u Požeško-slavonskoj, Danijel Marušić u Brodsko-posavskoj, Damir Bajs u Bjelovarsko-bilogorskoj, Valter Flego u Istarskoj i Matija Posavec u Međimurskoj županiji.

HDZ je zadržao vlast u Karlovačkoj županiji gdje je ovoga puta pobijedio u trci za župana Damir Jelić (HDZ, HSLS). Na vlasti su ostali i u Ličko-senjskoj županiji gdje je pobjedu je s 53 posto odnio Darko Milinović. I Virovitičko-podravska županija ostala je u rukama HDZ-a, gdje je Igor Andrović (HDZ, HSLS, HSP AS, HSP, HDSSB) osvojio 56 posto. HDZ je ponovno pobijedio i u Zadarskoj županiji u kojoj će župana Stipu Zrilića naslijediti njegov stranački kolega Božidar Longin.

Plenković: "Možemo konstatirati uspjeh"

Povodom ovih rezultata, javnosti se obratio i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković. Čestitao je svima tko je danas sudjelovao na lokalnim izborima te kazao kako je HDZ izrazito zadovoljan rezultatima izbora - kako je vrijeme odmicalo, tako su se kandidati HDZ-a pokazali sve jačima.

Dodao je kako "HDZ vodi u 12 hrvatskih županija, u nekima je utakmica zaključena već u prvom krugu, a u ostalih nekoliko siguran sam da ćemo ostvariti pobjede u drugom krugu, zajedno s našim partnerima u Koprivničko-križevačkoj županiji ćemo također ostvariti pobjedu, i to će na koncu biti rezultat od 13 županija u kojima će HDZ obnašati vlast".

Naveo je kako su dobili 37 gradova, više nego na prošlim izborima, kada su ih dobili 25, a u drugi krug idu u još njih 44.

"U Splitu ćemo učiniti sve da pobijedimo, to je za nas izrazito važno. Kad je riječ o Rijeci i Zagrebu, mislim da smo u Rijeci napravili solidan iskorak, a za Zagreb zahvaljujem Dragi Prgometu na izvrsnoj kampanji, žao mi je što birači nisu prepoznali njegove kvalitete. No, ovo je politička utakmica, jedna od brojnih. Kada to usporedimo sa stanjem od prije četiri godine, možemo konstatirati uspjeh."

"Razgovarat ćemo s onima koji će potpisati da su za promjenu imena Trga maršala Tita"

Zlatko Hasanbegović komentirao je rezultate lokalnih izbora i otkrio s kime će surađivati u sastavljanju većine u zagrebačkoj skupštini. "Vrlo sam zadovoljan rezultatima. Svi znamo kako je došlo do kandidature Esih i moje potpore njenoj listi. Ovo je pravi odgovor na pitanje je li njena kandidatura bila pravi potez", kazao je Hasanbegović.

Na pitanje kome će se prikloniti u gradskoj skupštini kazao je kako je njihovoj političkoj platformi politička trgovina nepoznat pojam. "Oni koji će jasno potpisati da su za promjenu Trga maršala Tita, kvalificirat će se za razgovore o bilo čemu", kazao je Hasanbegović.

Kazao je kako su oni moralni pobjednici te je zahvalio članovima HDZ-a u Zagrebu koji su prepoznali da su vrijednosti Brune Esih, vrijednosti u koje oni sami vjeruju.

"Ovo nije rezultat Drage Prgometa u Zagrebu, ovo je osobna odgovornost Andreja Plenkovića", kazao je Hasanbegović i dodao da je Prgomet nametnut izbor. 

Javnosti se kasno navečer obratio i Milan Bandić. "Želim čestitati svima koji su prešli prag i pozvati ih na suradnju u Skupštinu. Osobno ću moliti sve da napravimo veliku koaliciju, za to ima prostora i Grad Zagreb to zaslužuje. I Gradonačelnik koji je u finalu za šesti mandat to zaslužuje", poručio je Bandić. Više čitajte OVDJE.

Čestitao je protukandidatkinji i najavio da će u 7 sati ujutro otvoriti nogometno igralište u Maksimiru. "Zagrepčani nikad nisu bili bedaki, nisu nasjedali na štosove. Ono što se htjelo uspjeti, da se Bandića isporuči na klanje, da su Zagrepčani zasićeni Bandićem, to nije točno, nego su bili zasićeni protukandidatima", kazao je Bandić.

Anka Mrak Taritaš iz svog je stožera zahvalila svima koji su izašli na izbore i koji su birali promjenu u Gradu Zagrebu. "U dvije godine ovo su nama treći izbori i treći put smo pobijedili. Hvala timu koji zna samo pobjeđivati. Ponedjeljak je, krenuli smo s drugom utakmicom, koja će biti gotova 4. lipnja."

"Ovo nije znak da bježimo, nego smo na izlasku"

Dok je šef HDZ-a Andrej Plenković ulazio u središnjicu HDZ-a u Zagrebu, iz nje je taman odlazio Drago Prgomet, do gradskog odbora, kako je rekao svojem šefu.

"Ovo nije znak da bježimo, nego smo na izlasku", pojasnio je Plenkoviću Prgomet. Obojica su se srdačno pozdravili, a onda je šef HDZ-a prokomentirao privremene neslužbene rezultate DIP-a.

"Pa vidite, da što više dolaze neslužbeni rezultati DIP-a, to je Hrvatska sve plavija i mislim da će na kraju biti sve jako dobro za HDZ", poručio je Plenković. Po prvim neslužbenim rezultatima, HDZ nije dobro prošao u četiri najveća hrvatska grada, ali ima vrlo dobre rezultate u nizu ostalih gradova i većini županija. Više čitajte OVDJE.

Prve nepotpune službene rezultate lokalnih izbora u Hrvatskoj Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je oko 21 sat na konferenciji za novinare.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene