Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bandić osvojio šesti mandat

Milan Bandić: "Imam ja i Tuđmanovog, i Starčevićevog, i Račanovog... ali od svakog najbolje"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aktualni gradonačelnik Zagreba Milan Bandić osvojio je 51,79 posto glasova i svoj šesti mandat na čelu hrvatske metropole. Njegova izazivačica, HNS-ova Anka Mrak-Taritaš 46,07 posto.

"Evo, kako je lijepo vidjeti vas opet. Prekrasni ste. Nećemo večeras pjevati tu rečenicu, ali je točno. Emocije naviru. Nikada nitko u povijesti ovoga grada nije niti će pobijediti šest puta za redom. Kada politički analitičari na vašim ekranima, ja bi mogao predavati na Sarbonni operativnu politiku, govorim trijezan... Želim se zahvaliti sugrađanima. Onima koji su govorili mi ili on. Ne, to je pogrešno. Zagrepčani nikada nisu bili isključivi. Zagreb ne trpi isključivost, negaciju i destrukciju. Zagreb je pozitivan!" poručio je Bandić u svojem pobjedničkom govoru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Lokalni izbori 2017 Nova TV uputila poziv dvama kandidatima, no dolazak je zasad potvrdila samo Mrak Taritaš Slika nije dostupna OBRAČUN NA TWITTERU Urnebesan odgovor Anke Mrak Taritaš na poziv Milana Bandića

Spomenuo je kako je čuo jednog političkog analitičara koji je rekao da ima nešto od Franje Tuđmana. Riječ je u stvari o profesoru Tihomiru Cipeku koji je analizirao izborne rezultate u studiju Nove TV.

"Imam ja i Tuđmanovog, i Starčevićevog, i Račanovog... ali od svakog najbolje", istaknuo je Bandić.

Milan Bandić dobio je u srazu s Ankom Mrak-Taritaš 51,79 posto glasova građana Zagreba u drugom krugu lokalnih izbora, dok je njegova protukandidatkinja osvojila 46,07 posto. Obrađeno je 100 posto biračkih mjesta.

Približava se kraj još jednih lokalnih izbora u Hrvatskoj, a rezultate izbora pratite uživo iz minute u minutu na portalu Dnevnik.hr.

Mrak-Taritaš: Želim svima da Bandić ostvari bar jedan projekt koji obećava 17 godina

Anka Mrak-Taritaš priznala je poraz i čestitala Bandiću.

"Zahvalila bih svima koji su izašli van i glasali za promjene. Zahvaljujem se svima koji su zaista izašli van. Čestitam gospodinu Bandiću na osvojenom mandatu. Želim svima da kroz naredne četiri godine Bandić napravi bar jedan od onih projekata koje obećava zadnjih 17 godina", poručila je Mrak-Taritaš. 

Peđa Grbin: Određene aktivnosti HNS-a dovele su do pada potpore Mrak-Taritaš

U SDP-u je teško dobiti neku emociju, jesu li pobjednici ili gubitnici. Vjerojatno se čeka dolazak Davora Bernardića iz Rijeke.

Peđa Grbin kaže da bi bila laž kad bi rekao da su oduševljeni rezultatima, ali u mnogim sredinama su, dodaje, ostvarili solidne rezultate.

"Nema razloga za apsolutno nezadovoljstvo", ističe Grbin koji je bio jedan od onih koji je prvi dao podršku Anki Mrak-Taritaš.

"Određene aktivnosti iz njezine stranke dovele su do toga da joj potpora padne", ustvrdio je Grbin.

Krešo Beljak: "Bandić je jak"

Krešo Beljak, predsjednik HSS-a, nalazi se u stožeru Anke Mrak-Taritaš: "Rezultat je na knap. Čekat ćemo da dođu podaci sa svih biračkih mjesta. Činjenica je da je Bandić jak kandidat i da mnogi žele promjene, ali očito ne dovoljno."

Kad je riječ o tome jesu li HNS-ovoj kandidatkinji neštetile spekulacije o savezništvu s HDZ-om, Beljak kaže da bilo kakve spekulacije da jedna lijeva stranka ide u koaliciju s HDZ-om mogu nanijeti štetu.
 

Mrak-Taritaš: HNS-u treba novi smjer

Anka Mrak-Taritaš kaže da nije očekivala da će biti lagano.

"Znala sam da će biti borba za svaki glas. Zadovoljna sam se rezultatima, bit ću zadovoljnija ako budu u moju korist. Najprije je tema bila Agrokor, onda izbori parlamentarni. Bandić je izbjegavao sučeljavanje. U stvari vodite bitku s gradonačelnikom koji svoj protokolarni život koristi za kampanju", rekla je Mrak-Taritaš.

Kad je riječ o potencijalnom preslagivanju parlamentarne većine i podrške HNS-a HDZ-ovoj Vladi, kaže kako to za nju ne dolazi u obzir.

"Nisam se preslagivala, a za tjedan dana to će biti apsolutno nemoguće. Mislim da će prevladati zdrav razum i da ćemo donijeti odluku koja jeprvenstveno u korist HNS-a. HNS treba novi smjer. Nadam se da će odluka biti odluka razuma", smatra Mrak-Taritaš.

Bandić: Nema slavlja

U stožeru Milana Bandića izbornu noć prati reporterka Nove TV Josipa Krajinović.

"Milana Bandića nema u stožeru, pojavio se nakratko prije pola sata, kazao je da nema slavlja i da je sutra ujutro na radnom mjestu", javlja Krajinović. 

Bandićeva zamjenica, Jelena Pavičić Vukičević, kazala je da su izlazne ankete signal da Milan Bandić opet pobjeđuje.

"Ovo je sukladno očekivanjima, vidjet ćemo kako će stvari izgledati kad počnu pristizati zapisnici sa biračkih odbora", kazala je Pavičić Vukičević.

Ivica Lovrić, šef Bandićeve kampanje, kaže kako je rezultat očekivan te da očekuju pobjedu iako ne s razlikom kao prije četiri godine.

"Ako je pobjeda tijesna, onda je malo draža, onda joj se više veselite", kaže Lovrić.
 

Pusić: Za nadati se da smo dobili gradonačelnicu

Jasno je da će u Zagrebu biti važan svaki glas, a Barbara Štrbac, reporterka Nove TV prati izbornu noć u stožeru Anke Mrak-Taritaš. 

Prema izlaznim anketama, rezultat u Zagrebu između Bandića i Mrak-Taritaš je tijesan, a Vesna Pusić, počasna predsjednica HNS-a, kazala je da bi joj bilo draže da je njihova kandidatkinja ispred vrlo tijesno.

"Sve je u okviru statističke pogreške, za nadati se da smo dobili gradonačelnicu.
Bilo bi bolje da je izašlo puno više birača, u izborima je sudjelovala samo trećina onih s pravom glasa. Tko god pobijedi bilo bi bolje da ima snažniji legitimitet od 15-16 posto. Moramo vidjeti kako ubuduće motivirati ljude da izađu, iako ovaj put imamo odličnu kandidatkinju", kazala je Pusić. 

Stožer Anke Mrak-Taritaš morao se boriti i s nagađanjima hoće li HNS koalirati s HDZ-om.

"Unijelo je pomutnju kod dijela birača i otežalo situaciju Anki Mrak Taritaš. Nadam se da to ipak na kraju nije presudilo rezultatima drugog kruga", smatra HNS-ov Goran Beus Richemberg.
 

Zagreb

U prvom je krugu najviše birača pridobio Milan Bandić, s osvojenih 30,87 posto, što je 101.828 glasova, te tako ušao u drugi krug lokalnih izbora. Njegova protukandidatkinja Anka Mrak Taritaš osvojila je 24,48 posto što je 80.765 glasova birača. Istraživanja su pokazala kako se u drugom krugu izbora bitka biti neizvjesna.

Dnevnik Nove TV donio je ekskluzivno istraživanje među biračima Zagreba. Tri dana prije izbora Milan Bandić imao je prednost u odnosu na protukandidatkinju Anku Mrak Taritaš.

Gradonačelnik povećao prednost

Za Milana Bandića u tom bi trenutku glasovalo 48,4 posto birača, dok prema istraživanju Anka Mrak Taritaš može računati na 40,7 posto potpore stanovnika metropole. Istodobno, na izbore će izaći, ali je još neodlučno, 4,3 posto birača. Da neće glasovati, izjasnilo se 1,5 posto ispitanika, a odbija odgovoriti, iako bi glasovali, 5,1 posto birača.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene