Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obrađeno 100 posto glasova

Bruna Esih slavi, otkrila hoće li dati podršku Milanu Bandiću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U drugi krug izbora za gradonačelnika Zagreba ići će aktualni gradonačelnik Milan Bandić i kandidatkinja HNS-a i SDP-a Anka Mrak-Taritaš.

DIP je objavio kako je u Gradu Zagrebu prebrojano 100 posto glasova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sučeljavanje na Dnevnik.hr-u Kandidati za zagrebačkog gradonačelnika o gorućim problemima građana Slika nije dostupna LOKALNI IZBORI 2017. Doznajemo: Što sve posjeduju kandidati za gradonačelnika Zagreba

Najviše glasova birača za gradonačelnika Zagreba dobio je aktualni gradonačelnik Milan Bandić, a slijedi ga Anka Mrak-Taritaš, kandidatkinja HNS-a koju je podržao i SDP.

REZULTATI ZA GRADONAČELNIKA

1. MILAN BANDIĆ, mag. pol. - 30,87% "STRANKA RADA I SOLIDARNOSTI"

2. ANKA MRAK-TARITAŠ - 24,48% SDP, HNS, HSS, HSU, NAPRIJED HRVATSKA!, SU

3. dr. sc. SANDRA ŠVALJEK - 19,14% NLSŠ, HSLS, ZS

4. BRUNA ESIH - 10,98% KANDIDATKINJA GRUPE BIRAČA

5. prof. dr. sc. DRAGO PRGOMET - 5,60% HDZ

REZULTATI ZA GRADSKU SKUPŠTINU

1. "STRANKA RADA I SOLIDARNOSTI", SMSH, ZELENA LISTA, REFORMISTI - 23,03% MILAN BANDIĆ, mag.pol. - nositelj liste

2. SDP, HNS, HSS, HSU, NAPRIJED HRVATSKA!, SU - 20,78% ANKA MRAK-TARITAŠ - nositeljica liste

3. NLSŠ, HSLS, ZS, HKS - 12,45% dr. sc. SANDRA ŠVALJEK - nositeljica liste

4. HDZ - 11,95% prof. dr. sc. DRAGO PRGOMET - nositelj liste

5. KANDIDACIJSKA LISTA GRUPE BIRAČA - 8,23% BRUNA ESIH - nositeljica liste

6. ZAGREB JE NAŠ!, NL, ORaH, RF, ZA GRAD - 7,64% TOMISLAV TOMAŠEVIĆ, mag. pol. - nositelj liste

Milan Bandić najavio veliku koaliciju

Milan Bandić koji će se za šesti gradonačelnički mandat boriti u drugom krugu s HNS-ovkom Ankom Mrak-Taritaš u svom je obraćanju najavio mogućnost velike koalicije u Gradskoj skupštini. Više pročitajte OVDJE.

Mrak-Taritaš: Vjerujem da želimo promjene

Završnu riječ održala je u svom stožeru i Anka Mrak-Taritaš koja je kazala da je jedna utakmica gotova te da druga počinje.

"Ponedjeljak je, krenuli smo s drugom utakmicom koja završava 4. lipnja. Odnosi se na referendumsko pitanje: Želimo li promjene u Zagrebu? Vjerujem da želimo promjene. Vjerujem da ćemo 4. lipnja izabrati grad kojim se upravlja javno i transparentno, vjerujem da ovaj grad ima jednu drugu budućnost", poručila je Mrak-Taritaš. 

Hasanbegović: "Politička trgovina nam je nepoznat pojam"

Zlatko Hasanbegović komentirao je rezultate lokalnih izbora i otkrio s kime će surađivati u sastavljanju većine u zagrebačkoj skupštini.

"Vrlo sam zadovoljan rezultatima. Svi znamo kako je došlo do kandidature Brune Esih i moje potpore njezinoj listi. Ovo je pravi odgovor na pitanje je li njezina kandidatura bila pravi potez", kazao je Hasanbegović.

Na pitanje kome će se prikloniti u Gradskoj skupštini kazao je kako je njihovoj političkoj platformi politička trgovina nepoznat pojam.

"Oni koji će jasno potpisati da su za promjenu Trga maršala Tita, kvalificirat će se za razgovore o bilo čemu", kazao je Hasanbegović.

Kazao je kako su oni moralni pobjednici te je zahvalio članovima HDZ-a u Zagrebu koji su prepoznali da su vrijednosti Brune Esih, vrijednosti u koje oni sami vjeruju.

"Ovo nije rezultat Drage Prgometa u Zagrebu, ovo je osobna odgovornost Andreja Plenkovića", kazao je Hasanbegović i dodao da je Prgomet nametnut izbor.

O potpori premijeru Andreju Plenkoviću za slaganje većine u Saboru, kazao je kako će on i Esih odluku donijeti kada će vidjeti tko će činiti tu većinu.

"Zna se kome nikada nećemo pružiti podršku", kazao je Hasanbegović.

Gordan Jandroković kazao je da je HDZ uvjerljivi pobjednik izbora.

"HDZ je uvjerljivi pobjednik izbora, dobili smo sve slavonske i dalmatinske županije, odabrali smo izvanredne kandidate i zadovoljni smo rezultatima", poručio je.

Mrak-Taritaš: Očekujem podršku svih koji su rekli da neće koalirati s Bandićem

Anka Mrak-Taritaš koja će s Milanom Bandićem u drugi krug za gradonačelnika kaže da za nju počinje duga utakmica. 

"Apsolutno igra se druga utakmica, već razmišljam da sa sutrašnjim danom počinje nova, idemo ispočetka. Dvije trećine građana reklo je da žele promjene, prvo lice tih promjena sam ja i očekujem da će građani reći "želimo drugačiji Zagreb" i zaista ga birati", kazala je Mrak-Taritaš.

Na pitanje očekuje li u drugom krugu podršku Sandre Švaljek, odgovorila je:

"Kampanja je bila duga, ljudi izgube strpljenje, očekujem podršku svih onih koji su govorili da neće nikada koalirati s Bandićem. Mislim da će do toga i doći."

Švaljek: Neću nikoga podržati u drugom krugu, ostajem u oporbi

Sandra Švaljek čestitala je svojim protukandidatima koji su ušli u drugi krug. Najavila je da neće ni s kim koalirati te da će ostati u oporbi.

"Ovo što smo ostvarili je izuzetan rezultat. On nije dovoljno dobar ali je izuzetan", poručila je Švaljek.

Kazale je i kako neće nikoga od kandidata podržati u drugom krugu, a oni koji su glasovali za nju "glasovat će po svojoj savjesti".

Obrazlažući razloge zbog kojih neće podržati Anku Mrak-Taritaš u drugom krugu kazala je da "podržati može samo nekoga s kim dijeli vrijednosti".

Bruna Esih: Bandić ne može očekivati našu podršku

U stožeru Brune Esih vlada zadovoljstvo, slavlje, ovacije. Očekuju da će dobiti tri do pet mandata u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

"Zadovoljni smo. Naša očekivanja nisu išla do ovdje", kazala je Esih. Na pitanje hoće li u drugom krugu dati podršku Milanu Bandiću ili Anki Mrak-Taritaš, Esih odgovara:  

"Oko nekih stvri sam se otvoreno izjasnila. Pojavili smo se jer se ne slažemo s dosadašnjom politikom i Milan Bandić našu podršku u ovom trenutku ne može očekivati, ali niti Anka Mrak-Taritaš. Ovo je priča za koju je jasno kamo ide. Ako pogledamo naš rezultat i rezultat HDZ-a jasno je što građani žele."

Hasanbegović najavio širenje na cijelu Hrvatsku

Zlatko Hasanbegović, nekadašnji istaknuti član HDZ-a isključen nakon kandidature na listi Brune Esih, kaže da je rezultat spektakularan.

"Izvrstan rezultat, dapače, spektakularan s obzirom da je kampanja počela tek prije mjesec dana, a iza nas nije stajala stranačka mašinerija, već isključivo volonterski entuzijazam.", rekao je Hasanbegović Hini.

I on, kao i Esih, kaže da će građani, ono što su danas birali u Zagrebu moći birati i na razini cijele Hrvatske.

"Potpuno je jasno, lokalni izbori, a posebice u Zagrebu, u svjetlu poznatih okolnosti, imali su izraziti nacionalni značaj. Ovdje se nije odlučivalo samo o komunalnim problemima, već su građani davali jasnu ocjenu hrvatskih političkih elita. Ono što su birači sada imali priliku birati u Zagrebu, na sljedećim izborima - iste ove ljude, načela i vrijednosti koje zastupaju - moći će birati u cijeloj domovini, od Vukovara do Dubrovnika i od Istre do Međimurja", rekao je.

Miro Kovač: Esih je u Zagrebu privukla glasače HDZ-a

Miro Kovač, član predsjedništva HDZ-a, smatra da je HDZ pobjednik izbora. 

"U HDZ-u možemo i moramo biti zadovoljni, najjača smo snaga u zemlji kad pogledamo županije, sve u svemu nemamo pravog konkurenta na političkoj sceni, s izuzetkom Zagreba gdje moramo sjesti i vidjeti što smo mogli napraviti bolje. U Zagrebu je bilo više opcija bliskih HDZ-u, rasulo se naše biračko tijelo, morat ćemo vidjeti zašto nismo bili bolji, to ćemo prepustiti stranačkim tijelima HDZ-a", kazao je Kovač. 

Smatra kako je Bruna Esih kao novo lice na političkoj sceni uspjela privući i glasače HDZ-a i tako odnijeti glasove Dragi Prgometu.

Izbori su veliki test za Plenkovića i Bernardića

Lokalni izbori test su za predsjednike stranaka, HDZ-a i SDP-a, Andreja Plenkovića i Davora Bernardića.

Potpredsjednik HDZ-a Milijan Brkić kazao je, ako se, ankete pokažu točnima, u Zagrebu je HDZ doživio neuspjeh.

"Tim koji je Prgomet okupio građani nisu verificirali - moramo razmisliti za sljedeći put", kazao je Brkić. Na pitanje mogu li rezultati uzdrmati poziciju Plenkovića, Brkić je odgovorio:

"Imamo predsjednicu države, predsjednika vlade, i ovi lokalni izbori pokazat će da je HDZ najjača opcija u državi. U Splitu i Rijeci, Osijeku, po svim anketama veliki uspjeh je drugi krug a onda je sve moguće."

Tatjana Krajač, reporterka Nove TV, nalazi se u stožeru SDP-a, gdje je razgovarala sa Sinišom Glavaševićem. Izbori su test za novo vodstvo SDP-a.

"Rezultati su očekivani, ne bih rekao da su drastično lošiji ili bolji. Imamo razloga biti zadovoljni u Rijeci i Zagrebu, u Osijeku vodi naš kandidat, ne bih ništa prejudicirao", kazao je Glavašević.

"Očekujemo prljavu kampanju za drugi krug"

Igor Kolman, na listi za Gradsku skupštinu, kazao je da su jako zadovoljni.

"Mi smo jako zadovoljni s rezultatima izlaznih anketa. Daju nam oprezni optimizam. Nitko se nikada Milanu Bandiću nije ovako približio. Anka Mrak-Taritaš ulila je najviše povjerenja ljudima, pozitivna je i to Zagrebu nasušno treba nakon Milana Bandića", poručio je Koloman. Dodao je da u drugom krugu računaju na sve koji su glasali za Švaljek, Prgometa, Tomaševića...
 

Drago Prgomet: Tko voli gubiti? Al' takav kakav jesam bih i ostao

Vijest dana za simpatizere HDZ-a je loša - njihov kandidat Drago Prgomet osvojio je dvostruko manje glasova od Brune Esih. Andriji Jarku, reporteru Nove TV, kazao je da nikako ne može biti zadovoljanj.

"Zašto je tako ispalo, analizirat ćemo. Ja od ogovornosti ne bježim, poštujem odluku birača. Ovo nisu bili izbori između mene i Brune Esih, pokazalo se da postoji radikalna desnica na nivou Grada Zagreba, no to je daleko manje nego što je u Europi. Ne bih ništa mijenjao, tim je bio sjajan, poruke su bile dobre, takav kakav jesam bih i ostao. Ovo je bila jedna borba, čeka nas slijedeća vrlo brzo", kazao je Prgomet.  

"Za gospodina Bandića nikad nema straha"

Ivica Lovrić, Bandićev bliski suradnik, kazao je da su rezultati na tragu njihovih očekivanja. No, euforije u Bandićevom stožeru nema jer drugi krug je izgledan i to, prema sadašnjim rezultatima anketa, s jako malom prednošću.  

Izbornu noć u stožerima u Zagrebu prate reporteri Nove TV: Josipa Krajinović je u stožeru Milana Bandića, Barbara Štrbac kod Anke Mrak-Taritaš, Andrija Jarak je u HDZ-u, Tatjana Krajač u SDP-u, Ivan Čorkalo u stožeru Brune Esih, a Martina Bolšec Oblak kod Sandre Švaljek.

"Svaki izbori su neizvjesni. U Zagrebu je 650.000 birača. No, kao što znate, kod gospodina Bandića nikad nema straha", kazao je Lovrić.

Dario Čeko, koji se nalazi na listi Anke Mrak-Taritaš kao zamjenik, poručio je da su građani Zagreba odlučili da žele promjene i da će to moći pokazati u drugom krugu.

Milan Bandić je u svoj izborni stožer stigao oko 22:30 sati. Josipa Krajinović, reporterka Nove TV razgovarala je s njegovom zamjenicom, Jelenom Pavičić Vukičević, koja je komentirala izgledan drugi krug za Bandića, bar prema izlaznim anketama.

"Poštujemo izlazne ankete, ali još više glasove birača. Iza 22 sata bit ćemo svi skupa pametniji. Ovo je jasan pokazatelj da smo radili marljivo, ozbiljno i odgovorno. Nastavljamo istim tempom za drugi krug, Zagrepčanke i Zagrepčani znaju kako nagraditi dobro vodstvo grada", poručila je Pavičić Vukičević. 

Poručila je kako je u stožeru raspoloženje dobro te su svi optimistični.

"Očekujemo izborne rezultate, u kontaktu smo s našim kolegama iz gradskih četvrti. Raspoloženje je dobro, svi smo optimistični. Nadamo se da će naš rad biti pretočen u dobre rezultate. Sve ankete Bandiću uvijek daju manji postotak nego kad se objave rezultati. Nije nas strah drugog kruga zbog svega onog što svakodnevno poduzimamo u cilju podizanja kvalitete života. To ne znači da dva tjedna nećemo raditi ništa. RH će 2020. predsjedati EU i tada će sve oči biti uprte u Zagreb od kojeg se puno toga očekuje. Jako je bitno kako ćemo se predsaviti u Europi", kazala je Pavičić Vukičević.

Na pitanje je li kampanja mogla biti bolja, odgovorila je: "Uvijek može bolje, ja sam u kampanjama već 20 godina"

U HNS-u prezadovoljni

stožeru Anke Mrak-Taritaš i više su nego zadovoljni rezultatom izlaznih anketa što je Barbari Štrbac reporterki Nove TV potvrdio i predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

"Kako ne bi bili zadovoljni, u dva od četiri grada naši kandidati su u izglednim pozicijama da pobijedimo. Ovo je sjajna poruka, Zagrepčani su željni promjene. Stvarno se nadam da će do nje doći", kazao je Vrdoljak.

Bruna Esih bolja od HDZ-ovog Drage Prgometa

Izlazne ankete, koje su objavljene u 19 sati kada su zatvorena i birališta, pokazale su da je Milan Bandić osvojio 30,08 posto glasova, a HNS-ova Anka Mrak-Taritaš, koju je podržao i SDP - 26,78 posto.

na trećem mjestu u utrci za gradonačelnicu Zagreba pozicionirale su Sandru Švaljek, nezavisnu kandidatkinju, s osvojenih 17,67 posto glasova Zagrepčana.

Bruna Esih, koja je odlučila s bivšim HDZ-ovcem Zlatkom Hasanbegovićem, samostalno krenuti u bitku za Zagreb osvojila je, kažu izlazne ankete, 10,26 posto glasova građana Zagreba. To je gotovo dvostruko više od Drage Prgometa, HDZ-ovog kandidata za prvog čovjeka metropole osvojio je tek 5,75 posto glasova.

Kad je riječ o mjestima u Gradskoj skupštini, lista Milana Bandića osvojila je također najviše glasova prema izlaznim anketama - 25,94 posto dok je SDP s koalicijskim partnerima osvojio 22,03 posto. Treća lista je nezavisne Sandre Švaljek koja je dobila 12,87 posto glasova, a slijedi ju HDZ sa 10,52 posto.

Važno je napomenuti da pogreška kod izlaznih anketa u Zagrebu iznosi plus, minus 1,5 posto.

Pratite uživo iz minute u minutu rezultate izbora Državnog izbornog povjerenstva (DIP) na portalu Dnevnik.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene