Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šojat (HDZ) ušla u drugi krug

Neslužbeni rezultati: Vrkić pobjednik u prvom krugu, SDP-u najviše mandata u gradskom vijeću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema neslužbenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva, Ivan Vrkić uživa 37,05 posto glasova birača i u uvjerljivom je vodstvu u prvom krugu utrke za osječkog gradonačelnika.

23:52 Prema prvim privremenim neslužbenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva, Ivan Vrkić uživa 37,05 posto glasova birača i u uvjerljivom je vodstvu u prvom krugu utrke za osječkog gradonačelnika. U drugi krug s njim ulazi kandidatkinja HDZ-a Ivana Šojat s osvojenih 17,17 posto glasova birača.

Pročitajte i ovo Predsjednik DIP-a Radovan Dobronić Konferencija za medije DIP objavio podatke o izborima, na dva mjesta će se ponoviti: "Po pitanju izlaznosti su bitne dvije stvari" Izborni stožer Možemo! Izborna matematika Više mandata, a manje glasova: Kako je moguće da je Možemo! dobio veću potporu, a manje zastupnika od Mosta?

Slika gradskog vijeća znatno je kompliciranija. SDP je s 23,23 posto glasova birača osvojio najviše vijećnika. U stopu ih pratiHDZ s 22,78 posto glasova birača.

Most ima 11,53 posto, HDSSB i partneri 7,52 posto, Biraj Bolje 7,40, Desno 6,49 posto glasova birača i Lista Danijele Lovoković s partnerima ima 5,26 posto glasova birača.

Dosad je obrađeno svih 100 posto biračkih mjesta, a u Osijeku je glasovalo ukupno 40,86 posto birača.

23:51 Vrkić u drugi krug izbora za gradonačelnika ulazi s velikom prednosti, no evo kako je odgovorio kako će uspjeti formirati vlast u gradskom vijeću.

"Mislim da to možemo na način kako smo to učinili u prethodnom mandatu, a to je projektima i programima", poručio je Vrkić.

U stožeru Ivana Vrkića i dalje nema slavljeničke atmosfere, a Vrkić poručuje da utakmica još nije završila i da nema euforije dok sve ne bude gotovo.

Rezultati izlaznih anketa

19:54 Prema rezultatima novih izlaznih anketa, Ivan Vrkić je i dalje u velikom vodstvu s 38,31 posto glasova birača, dok je Ivana Šojat (HDZ) pala na 17,58 posto potpore birača.

Od ostalih kandidata, koji nisu ušli u drugi krug za izbog gradonačelnika/gradonačelnice, Miroslav Šimić (Most) ostvario je 9,04 posto glasova birača, Dragan Vulin (HDSSB) 8,63 posto, Anto Đapić (Desno) 7,93 posto te Kristijan Šimičić 7,49 posto glasova birača.

U osječkoj gradskoj skupštini i dalje nitko nema jasnu većinu. Naime, Najviše vijećnika prema navedenim rezultatima, njih 12, dobila je lista SDP-a i partnera, no HDZ-ova lista s partnerima ima tek dva vijećnika manje. Nadalje, Most ima 4 vijećnika prema izlaznima anketama, HDSSB i partneri 3, kao i Biraj Bolje te opcija Desno s partnerima.

19:44 Bojan Glavašević je iz nacionalnog stožera SDP-a poručio kako je zadovoljan rezultatom izlaznih anketa za Osijek te velikim vodstvom Ivana Vrkića, koji ima portporu SDP-a.

19:30 Prema izlaznim anketama, u osječkoj gradskoj skupštini slika neće biti toliko jasna, odnosno nitko neće imati većinu. Naime, Najviše vijećnika prema navedenim rezultatima, njih 12, dobila je lista SDP-a i partnera, no HDZ-ova lista s partnerima ima tek dva vijećnika manje. Nadalje, Most ima 5 vijećnika prema izlaznima anketama, HDSSB i partneri 3, kao i Biraj Bolje, a opcija Desno s partnerima ima dva vijećnika.

19:15 "Zadovoljna sam rezultatima izlaznih anketa,no uvjerena sam da će moj postotak rasti, jer to su ipak samo izlazne ankete", poručila je iz HDZ-ovog stožera u Osijeku Ivana Šojat, koja je prema rezultatima izlaznih anketa za Osijek u drugom krugu s Vrkićem.

Poručila je da računa na glasove svih ostalih kandidata, osim Vrkićeviih u drugom krugu.

"Iskreno, budući da lokalni izbori su vezani uz program osobe koja se kandidira, očekujem glasove kandidata koji su bili oporba gospodinu Vrkiću", rekla je Šojat.

"Pozivam sve Osječane da izađu na drugi krug lokalnih izbora", poručila je Šojat.

Bez euforije u Vrkićevom stožeru

19:13 "Zadovoljan sam i zahvalan sugrađanima na povjerenju ali to je tek prvi krug i uvod u drugi krug", poručio je nakon objave rezultata izlaznih anketa iz svojeg stožera Ivan Vrkić.

Ipak, unatoč velikoj prednosti prema tim istim rezultatima, Vrkić je oprezan i ne previše euforičan.

"Događaju se čuda. Suzdržan sam jer želim odraditi još dio posla koji trebam odraditi", poručio je.

19:00 U drugi krug za izbor gradončelnika/gradonačelnicu Osijeka ulaze nezavisni Ivan Vrkić i HDZ-ova kandidatkinja Ivana Šojat, pokazali su rezultati izlaznih anketa objavljeni u 19 sati.

Vrkić je prema izlaznim anketama osvojio 38,35 posto glasova birača, dok je Šojat dobila 18,06 posto glasova birača.

Nakon toga slijede Miroslav Šimić (Most) s 9,28 posto glasova birača, Dragan Vulin (HDSSB) s 8,66 posto glasova birača te Anto Đapić (Desno) sa 7,66 posto glasova birača.

Napomena: pogreška mjerenja za Osijek iznosi +/-1,9%.

Osječani su mogli izaći na 117 biračkih mjesta. To je više nego prije četiri godine, no birača je ukupno manje nego prije četiri godine, točnije za 2100.

Do 16:30 sati na birališta u Hrvatskoj izašlo je 35,15 posto birača. U Osijeku je odaziv bio ispod tog prosjeka i do 16:30 sati na birališta je izašlo tek 28 posto birača.

Protekli su još jedni neizvjesni lokalni izbori u Hrvatskoj. Prvi nepotpuni službeni rezultati izbora za grad Osijek bit će poznati oko 22 sata, nakon objave na stranicama Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Pratite uživo iz minute u minutu rezultate izbora Državnog izbornog povjerenstva (DIP) na portalu Dnevnik.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene