Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POGLEDAJTE TKO SU NOVI GRADONAČELNICI

Kerum pobjesnio: "Sram ih bilo! Moje su glasove prekrižili. Ja sam bio upozoravan"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izborna utrka u četiri najveća grada bila je oštra, a u Zagrebu i Splitu bilo je neizvjesno sve do same završnice.

Najvažnije informacije:

Pročitajte i ovo Ilustracija Mala škola izbora Što je Državno izborno povjerenstvo i koja je njegova uloga? Anka Mrak Taritaš TKO JE ANKA MRAK TARITAŠ? Porazili su je i Bandić i Tomašević, optuživana je za preplaćivanje Gunje, a u Saboru je bila najaktivnija zastupnica

- u dva velika grada, Zagrebu i Splitu, vodila se borba za svaki glas; Milan Bandić i Anka Mrak Taritaš te Željko Kerum i Andro Krstulović Opara bili su bitku prsa o prsa, no Bandić je polako preuzeo veću prednost, dok je u Splitu do samog kraja bilo neizvjesno

- Osijek i Rijeka gotovo su odmah dobili svoje gradonačelnike: Vojko Obersnel i Ivan Vrkić ostvarili su već u prvim rezultatima znatnu prednost pred protukandidatima, a nakon obrađenih 100 posto biračkih mjesta to su i potvrdili

- rezultati po gradovima, nakon što je 100 posto glasačkih mjesta:

Zagreb: Milan Bandić osvaja 51,79%, a Anka Mrak Taritaš 46,07% glasova

Split: Željko Kerum osvojio je 44,30% glasova, a Andro Krstulović Opara 46,19%

Rijeka: Vojko Obersnel osvojio je 55,59%, a u Hrvoje Burić 42,70% glasova

Osijek: Ivan Vrkić osvaja 62,74% glasova, a Ivana Šojat 33,87%

-----------------------------------------------------------------

Održani su još su jedni neizvjesni lokalni izbori u Hrvatskoj. Prvi privremeni nepotpuni službeni rezultati drugog kruga izbora objavljeni su u nedjelju, 4. lipnja oko 20 sati, na stranicama Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Milijan Brkić kazao je tom prilikom reporteru Nove TV Mislavu Bagi kako su izbori vrlo tijesni u četiri velika grada, ali i on je istaknuo kako je bila mala izlaznost i mali uzorak za ove prve rezultate te da bi pričekao prve rezultate u kojima će biti prebrojen veći broj glasača. Nešto kasnije, kazao je kako rezultati pokazuju nadmoć HDZ-a te da njegova stranka ima vodstvo u većini županija. Komentirao je kako apsolutnu većinu u Gradskom vijeću i u Kninu i u Gospiću drži HDZ, te da će to biti zanimljivo.

SDP-ov Arsen Bauk kazao je kako im je bio cilj da zadrže svoje županije i gradove, i što se toga tiče su zadovoljni. "Devedeset posto njih zadržalo je svoje mandate."

Kako se glasalo u drugom krugu izbora po podacima DIP-a pogledajte na interaktivnoj karti na portalu Dnevnik.hr.

Zagreb

Po nepotpunim službenim rezultatima DIP-a do 21:45 Milan Bandić osvaja 51,79%, a Anka Mrak Taritaš 46,07% glasova. Prebrojeno je 100 posto biračkih mjesta.

U prvom je krugu najviše birača pridobio Milan Bandić, s osvojenih 30,87 posto, što je 101.828 glasova, te tako ušao u drugi krug lokalnih izbora. Njegova protukandidatkinja Anka Mrak Taritaš osvojila je 24,48 posto što je 80.765 glasova birača. Istraživanja su pokazala kako se u drugom krugu izbora bitka biti neizvjesna.

Detaljnije o izbornoj utrci u Gradu Zagrebu pročitajte ovdje.

Split

Po nepotpunim službenim rezultatima DIP-a do 21:30 Željko Kerum osvojio je 44,30% glasova, a Andro Krstulović Opara 46,19%. Prebrojeno je 100 posto biračkih mjesta.

"Večeras su moje glasove prekrižili i proglasili nevažećima. Sram ih bilo! Najavili su da će na silu dobiti. Ne može to tako proći, narod ne voli nepravdu. Jedanaest posto nevažećih listića. Ja sam bio upozoravan. To što su oni radili.... U 19 sati sam rekao da sam sumnjao. Tražit ćemo kontrolu. Garantiram da je među 90 posto nevežaćih listića, onih s mojim imenom. Oni su ih prekrižili i učinili nevažećima", kazao je Željko Kerum, dok se stožerom prolamalo "Lopovi, lopovi!".

Andro Krstulović Opara u svom se govoru osvrnuo i na Kerumove optužbe o krađi glasova. "Neka broji glasove, odbacujem sve optužbe. Ja poštujem sve zakone", kazao je Opara. "Meni je drago da su građani odlučili izbrisati tu mrlju (Keruma, op.a.) s grada."

U gradu pod Marjanom u prvom je krugu najviše glasova birača dobio Željko Kerum 30,40 posto, što je 20.937 pojedinačnih glasova, dok je njegov protukandidat Andro Krstulović Opara osvojio 26,10 posto ili 17.975 glasova birača. 

Detaljnije o izbornoj utrci u Gradu Splitu pročitajte ovdje.

 

Rijeka

Po nepotpunim službenim rezultatima DIP-a do 21:00 Vojko Obersnel osvojio je 55,59%, a u Hrvoje Burić 42,70% glasova. Prebrojeno je 100 posto biračkih mjesta.

U Rijeci su u drugi krug ušli aktualni gradonačelnik Vojko Obersnel s 40,88 posto, tj. potporom od 16.490 birača, te njegov protukandidat Hrvoje Burić s osvojenih 17,66 posto, tj. 7.123 glasova birača. 

Detaljnije o izbornoj utrci u Gradu Rijeci pročitajte ovdje.

Osijek

Nepotpuni službeni rezultati DIP-a do 21:00 pokazuju kako Ivan Vrkić osvaja 62,74% glasova, a Ivana Šojat 33,87%. Prebrojeno je 100 posto biračkih mjesta.

Značajnu prednost u prvom krugu zabilježio je aktualni gradonačelnik Ivan Vrkić s osvojenih 37,05 posto glasova što je 13.764 glasova birača. Njegova je protukandidatkinja u drugom krugu Ivana Šojat koja je osvojila 17,17 posto glasova ili 6.379 glasova birača.

Detaljnije o izbornoj utrci u Gradu Osijeku pročitajte ovdje.

Zanimljive borbe i u drugim dijelovima Hrvatske

Zanimljivo je bilo i u drugim dijelovima Hrvatske. Ivan Čehok, nezavisni kandidat, postat će novi gradonačelnik Varaždina - nakon obrađenih 100 posto biračkih mjesta osvaja 68,50 posto glasova, a njegov protukandidat Alen Kišić 27,76 posto.

U borbi za župana Varaždinske županije pobijedio je Radimir Čačić, koji je osvojio 52,57 posto glasova, dok je njegov protukandidat Predrag Štromar dobio 43,61 posto. Opširnije čitajte OVDJE.

Za mjesto gradonačelnika Knina u drugom krugu lokalnih izbora borili su se nezavisni kandidat Marko Jelić te HDZ-ova Josipa Rimac. Prema privremenim rezultatima DIP-a, Jelić je osvojio 59,18 posto glasova, a Rimac 38,97 posto. Srušena je tako HDZ-ova utvrda.

U Metkoviću je mrtva utrka između mostovke Katarine Ujdur i HDZ-ova Dalibora Milana završila pobjedom Milana, koji je dobio 49,83% glasova. Ujdur je osvojila 48,41%. Opširnije možete pročitati OVDJE.

U fotofinišu HDZ je izgubio i Gospić: Karlo Starčević pobijedio je u utrci za gradonačelnika toga grada sa svega 123 glasa prednosti HDZ-ovog kandidata Petra Krmpotića. Opširnije čitajte OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene