Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Most izgubio Metković

"Gospodine Petrov priznajete li poraz?" Evo što je odgovorio

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Most je izgubio Metković. HDZ-ovac Dalibor Milan odnio je pobjedu s 49,83 posto glasova dok je Mostova Katarina Ujdur osvojila 48,41 posto.

"Mogu reći da je HDZ pobijedio. Ne osjećam se gubitnikom kad znamo kako se provelo glasovanje. Mogu ćestitti Stipi Gabriću Jambu i Daliboru Milanu", rekao je Božo Petrov, predsjednik Mosta, priznavši poraz Katarine Ujdur, kandidatkinje Mosta za gradonačelnicu Metkovića.

Pročitajte i ovo Izborni stožer Možemo! Izborna matematika Više mandata, a manje glasova: Kako je moguće da je Možemo! dobio veću potporu, a manje zastupnika od Mosta? Gabrijela Kišiček, stručnjakinja za komunikaciju Iz minute u minutu Izborna emisija Nove TV! Komunikacijska stručnjakinja: "Ovo nije bio pobjednički govor"

"Što se tiče naših neslužbenih podataka koje imamo, mislim da je oko 129 glasova bilo više za Dalibora Milana", rekao je Petrov. Na pitanje je li riječ o glasovima birača iz Bosne i Hercegovine, Petrov je rekao da nije samo 129, "ali nećemo o tome u ovom trenutku raspravljati".  

Petrov je uporno izbjegavao potvrditi da je Most ovakvim rezultatom doživio poraz. "Uopće ne smatramo da smo na bilo kakav način doživjeli poraz. Pogledajte kako je išlo glasovanje. O tome su vam pisali i članci kroz današnji dan. Most nije izgubio, prije četiri godine s četiri županijska vijećnika došao je na 77", rekao je Petrov.

Potom je upitao koliko je puta u 25 godina HDZ išao u drugi krug u Dubrovačko-neratvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj ili Vukovarsko-srijemskoj županiji. "To bi trebao biti pokazatelj koliko je Most uspio, a postojimo samo četiri godine", rekao je Petrov. 

Rezultati DIP-a

I dok su birački odbori iz većine hrvatskih gradova počeli slati podatke o rezultatima glasovanja, iz Metkovića, baš kao i prije dva tjedna, prvi rezultati stigli su među posljednjima. 

Rezultati sa svih biračkih mjesta objavljeni su oko 21:30, a prema njima je Dalibor Milan pobijedio s osvojienih 49,83 posto glasova, dok je Katarina Ujdur osvojila 48,41 posto glasova. Za Milana je, prema rezultatima koje je objavio DIP, glasalo svega 130 birača više nego za Ujdur

Milan je dobio 4576, a Ujdur 4446 glasova. 

Milan slavi uz zvuke Thompsona i pečenu janjetinu: "Glasali su svi koji imaju pravo glasa"

Milan je sa svojim simpatizerima slavio pobjedu uz zvuke Thompsona i pečenu janjetinu. "Ovo nije samo pobjeda uz pomoć Stipe Gabrića Jambe, nego uz pomoć svih glasača. Želim biti gradonačelnik svih građana Metkovića", rekao je Milan. 

Na kritike iz Mosta da je HDZ mobilizirao glasače iz Bosne i Hercegovine, Milan je rekao da se onaj tko gubi ima pravo ljutiti, te da su glasali svi koji imaju pravo glasa. 

"Ja se već tjedan dana ponašam kao gradonačelnik. Bio sam u kontaktu s nekim ministrima, sljedeći tjedan idem u Zagreb", rekao je Milan, dodajući da će mu prvi potez biti poduzetnička zona čiju će izgradnju financirati novcem iz EU fondova. Tvrdi da je na tom projektu već radio kao kandidat na gradonačelnika jer nije htio da mu proše vrijeme.

Ujdur: "Nećemo rezati vene"

Katarina Ujdur, kandidatkinja za gradonačelnicu Mosta, jedina se nalazila oko 20 sati u svom izbornom stožeru. 

"Moje informacije kažu da je mrtva trka, bitka na Neretvi", kaže Ujdur za Novu TV. 

Na pitanje što će učiniti izgubi li izbore, Ujdur kaže da se neće dogoditi ništa posebno. "Ništa, Bogu hvala. To je jedan folklor. Nećemo rezati vene. Čestitat ćemo dostojanstveno protivniku i nastaviti dalje sa životom", rekla je Ujdur.

Dodala je da u slučaju poraza u Metkoviću Most ne gubi svoju utvrdu jer se proširio po cijeloj Hrvatskoj.

U prvom krugu Ujdur bila u blagom vodstvu

U prvom izbornom krugu Ujdur je osvojila 40,56 posto glasova, a Milan 38,53 posto glasova. 

U protekla dva tjedna zaoštrila se retorika između njih dvoje. Mostovci su tako tvrdili da HDZ-ovom kandidatu potporu javno daje Stipe Gabrić Jambo te su Milana optuživali za pregovore s Jambom o podjeli fotelja. 

Milan je, pak, tvrdio da njihova većina u Vijeću nije uvjetovana Gabrićevom potporom. "Niti jednom ja i gospodin Stipe Gabrić nismo razgovarali. Prihvaćam podršku svih birača jer želim biti gradonačelnik svih građana Metkovića", govorio je Milan nekoliko dana prije drugog izbornog kruga. 

Zanimljivo je da su glasovi stanovnika Metkovića u prvom izbornom krugu prebrojani iznimno kasno. Zašto je tome bilo tako pojasnili su u Gradskom izbornom povjerenstvu, a njihovo objašnjenje možete pročitati ovdje

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene