Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriza vlasti

Orepić optužuje premijera za uzurpiranje vlasti: "Vlada je nelegalna"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O premijeru Andreju Plenkoviću, koji je danas boravio u njegovom rodnom kraju govorio je Vlaho Orepić u Rijeci na predizbornom skupu MOST-a.

Orepić Smatra da je premijer Plenković sam sebe proglasio mandatarom nove Vlade i tako preuzeo ovlasti predsjednice Republike, koja po Ustavu jedina može imnovati mandatara i uzurpirao vlast. Političku situaciju smatra dramatičnom jer u Saboru trenutno nema parlamentarne većine.

Pročitajte i ovo Napadi na medije - 1 Sjednica Vlade Plenković: "U dogovoru s Milanovićem danas predlažemo novog načelnika Glavnog stožera" Slika nije dostupna ZBOG MINISTRA MARIĆA Premijer Plenković zatražio razrješenje triju Mostovih ministara!

"Mi imamo trenutnu situaciju gdje je Vlada nelegalna. Doslovno znači, ja ću to jednostavno reći - parlamentarna većina temljem koje je ovaj koji trenutno obnaša dužnost premijera dobio vlast jednostavno se razišla, a nova nije potvrđena", istaknuo je Orepić.

"Od istog tog čovjeka imamo činjenicu da je on sam sebe definirao kao mandatara neke druge Vlade i uzeo jedno neograničeno vrijeme, kako kaže, u razumnom roku, da će on formirati parlamentarnu većinu. To je posao Predsjednice", zaključio je Orepić.

Osvrnuo se i na 5 milijuna kuna koje je Vlada odobrila DORH-u radi istrage oko Agrokora.

"USKOK ima dovoljno novaca. Imao je i prije; samo treba malo više volje i bit će to u redu. Iz dana u dan potvrđuje se ono što smo prije govorili. Budite sigurni da će policija odraditi svoj posao", kazao je Orepić.

Na pitanje koliko će trajati istraga te očekuje li nova uhićenja, Orepić je odgovorio da ne zna jer to nije u okviru posla ministra.

"To radi policija i vjerujem da će ona odraditi svoj posao. Mislim da će javnost vrlo brzo saznati istinu te će se pokazati da smo mi, koji smo zbog te istine otišli, bili u pravu", kazao je Orepić.

Na pitanje jesu li Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović projekt Tomislava Karamarka, Orepić je odgovorio kako je to moguće te dodao kako ne želi dodatno komentirati obzirom da ne pripada tom političkom i svjetonazorskom krugu.

Strenja Linić: "Vlada je izgubila podršku"

Njegova stranačka kolegica Ines Strenja-Linić komentirala je aktualnu političku situacija i poručila kako smatra da Vlada ne može opstato.

"Stalno čujemo da je netko povukao podršku, a onda za par dana dolaze pomirljivi tonovi. Moguće je da Vladi podršku nakon lokalnih izbora pruže neke stranke, kao naprimjer HNS, ali time će izgubiti potporu svojih birača i to će biti njihov kraj", kazala je Strenja-Linić.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene