Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bitke u velikim gradovima

Lokalni izbori 2017: Kandidati za gradonačelnike – Zagreb, Split, Osijek, Rijeka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pred nama su još jedni neizvjesni lokalni izbori. Kako se čini ništa nije sigurno, a kandidati koji su mislili da imaju prednost u pojedinim sredinima i nisu tako sigurni na tim pozicijama, kako se do sada činilo, pokazala su istraživanja koja je objavio Dnevnik Nove TV, a provela agencija Ipsos.

Dnevnik Nove TV proteklih je dana objavio rezultate istraživanja koje je provela agencija Ipsos o kandidatima za gradonačelnike u četiri najveća grada u Hrvatskoj.

Zagreb

Pročitajte i ovo Josip Markotić Neslaganja Raskol u Mostu: Splitski gradski vijećnik napustio stranku, nema ga na listi za Sabor Slika nije dostupna NESLUŽBENI REZULTATI DIP-a Rezultati lokalnih izbora 2017 - HDZ-u 13 županija i 6 župana, Plenković: "Možemo konstatirati uspjeh"

Milan Bandić nakon 14 godina želi još 4 godine na poziciji gradonačelnika Zagreba, ali ima i ozbiljne protukandidatkinje. Sandra Švaljek i Anka Mrak Taritaš postale su mu najveća opasnost u 14 godina njegova vladanja gradom.

U završnici kampanje Milan Bandić računa na potporu od 24,9 posto birača, a Anka Mrak Taritaš na 24,7 posto birača.

Sandra Švaljek uživa potporu od 16,7 posto, ali je i ona od početka kampanje izgubila 4,5 posto potpore ispitanika. Bruna Esih kao nezavisna uživa potporu od 8,3 posto birača s blagim padom od 1 posto u odnosu na početak kampanje.

HDZ-ov kandidat Drago Prgomet pak ima potporu od 5,8 posto birača i on je izgubio 1 posto. Ivan Lovrinović koji predvodi Živi zid i Promijenimo Hrvatsku u kampanji je pridobio 4,3 posto potpore, a Marko Sladoljev, Mostova uzdanica 2,9 posto. Njemu je potpora od početka kampanje narasla za 1,8 posto. I na kraju, Tomislav Tomašević, koji okuplja široku skupinu koalicija koju predvodi ''Zagreb je naš'', trenutačno uživa potporu od 2,3 posto. Neodlučnih je 10,1 posto ili 3 postotna poena više nego na početku kampanje.

U drugom krugu Milan Bandić može računati na potporu 44,8 posto birača, a Anka Mrak Taritaš na 44,3 posto birača. Bandić bi pridobio 1,8 posto birača više, a Anka Mrak Taritaš izgubila njih 3,6 posto. Ne bi glasovalo 5,4 posto birača, neodlučnih je 4,5 posto, a odbija odgovoriti 1,0 posto.

Split

Željko Kerum u ovom trenutku može računati na potporu 25,7 posto birača što znači da je povećao prednost od početka kampanje za 2,5 postotna poena.

Tako je s prvog mjesta „skinuo“ HDZ-ovog kandidata. Andro Krstulović Opara trenutačno uživa potporu 21,3 posto splitskih birača. No, u kampanji je izgubio i potporu, točnije 3 postotna poena.
Vodeći stranku Pametno, Marijana Puljak tijekom kampanje nije profitirala i trenutno je na 19,6 posto. Aida Batarelo, kandidatkinja SDP-a i HNS-a, trenutačno ima 9,5 posto potpore i bilježi rast popularnosti od 3 posto od početka kampanje.

Mostov kandidat Ante Čikotić ima 6,6 posto, a Dragan Markovina, kandidat Nove ljevice i Radničke fronte, 3,6 posto. Nezavisni kandidat Goran Jugović ima 3,1 posto potpore, a ostali kandidati uživaju potporu od 1,5 posto birača. Neodlučnih je 9,1 posto, taj broj porastao je za 2,4 posto.

Splićani će gradonačelnika izabrati u drugom krugu u kojem Željko Kerum trenutačno uživa potporu 39 posto birača i od početka kampanje povećao je popularnost za 6,9 posto. Andro Krstulović Opara pak ima potporu njih 38,6 posto, no on je u kampanji izgubio od 10, 4 postotnih poena potpore. Uz ove kandidate, u drugom krugu ne bi glasovalo 16,8 posto birača, neodlučnih je 4,3 posto, a odbija odgovoriti njih 1,2 posto.

Rijeka

SDP-ovac Vojko Obersnel, uz potporu 7 stranaka, trenutačno vodi. Podupire ga 36,5 posto birača. Dapače, rejting je i povećao u odnosu na prvo istraživanje Dnevnika Nove TV za +3,8 posto. Odmah iza njega je nezavisni Hrvoje Burić koji nije ni izgubio ni dobio dodatne birače u istom razdoblju i može računati na 16,9 posto potpore birača.

Kristijan Staničić, kandidat HDZ-a, izgubio je potporu od 1,1 posto i sada može računati na 9,6 posto potpore ispitanika. Juraj Bukša iz HNS-a popravio je rejting u posljednjem razdoblju za 1,2 posto i sada može računati na 6,3 posto potpore Riječana.

Ali je zato Danko Švorinić u istom razdoblju izgubio potporu od 1,2 posto i sada ga podržava 6,2 posto ispitanika. Andrej Briščik iz Akcije Mladih i Živog zida ima 6 posto potpore i doživio je zamjetan pad od 2,6 posto od posljednjeg istraživanja. Petra Mandić je na 5 posto. Povećao se broj neodlučnih za 4 posto i sada 13,4 posto Riječana ne zna komu dati glas.

Sasvim je jasno kako će u drugi krug ići Vojko Obersnel i nezavisni Hrvoje Burić, a rezultati su više nego zanimljivi. Gotovo "mrtva utrka".

Vojko Obersnel može računati na 46,9 posto potpore birača, a Hrvoje Burić na 44,7 posto birača. Istina, od posljednjeg istraživanja Obersnel je dobio jedan postotni poen više, a Burić izgubio pola postotnog boda kod birača, ali sve je to i dalje unutar statističke pogreške.

Osijek

U odnosu na početak kampanje, Ivan Vrkić povećava prednost i pobjeda za još jedan četverogodišnji mandat čini se sigurnom. Najozbiljnija protukandidatkinja, HDZ-ovka Ivana Šojat, gubi potporu i sve je dalje od pobjede.

Potpora pada i kandidatu Mosta za gradonačelnika Miroslavu Šimiću. Podupire ga 8,6 posto birača ili 1,3 posto manje u odnosu na prvo istraživanje Dnevnika Nove TV. Manju potporu ima i Dragan Vulin, predsjednik HDSSB-a. Podupire ga 8,4 posto birača, a bilježi i najveći pad od svih kandidata za gradonačelnika, i to od 4,2 posto. Nezavisna kandidatkinja Danijela Lovoković ima potporu od 5,7 posto, a Anto Đapić 5,4 posto birača. Kristijan Šimičić uživa potporu 5,2 posto ispitanika, a ostali kandidati mogu računati na potporu od3,6 posto birača, dok je neodlučnih 9,8 posto.

Ivan Vrkić u drugom krugu uvjerljivo pobjeđuje HDZ-ovu protukandidatkinju Ivanu Šojat. Vrkić može računati na 60,3 posto potpore birača, a Ivana Šojat na 26,5 posto. U odnosu na prvo istraživanje gradonačelnik Osijeka povećao je prednost, i to za 10,3 posto, a HDZ-ova kandidatkinja izgubila je potporu, i to od 9,5 posto birača. Ne bi glasovalo 6 posto birača, neodlučnih je 5,1 posto, dok odbija odgovoriti 2,1 posto birača.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene