Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lokalni izbori 2017

Tri scenarija: Tko pobjeđuje u drugom krugu borbe za Zagreb?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mislav Bago u Dnevniku Nove TV donosi drugi dio ekskluzivnog istraživanja o izborima za gradonačelnika grada Zagreba.

Može li Milan Bandić pobijediti i potom upravljati Zagrebom ukupno 21 godinu. Pet puta se doslovno prošetao kroz zagrebačke izbore, a sada će se morati dobro preznojiti. Šanse za novi mandat sve su mu manje, a i čuda se ne događaju stalno. Ili je Milan Bandić iznimka?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Istražili smo Bitka za Zagreb: Otkrivamo postoje li doista bitne razlike u programima kandidata Anka Mrak Taritaš TKO JE ANKA MRAK TARITAŠ? Porazili su je i Bandić i Tomašević, optuživana je za preplaćivanje Gunje, a u Saboru je bila najaktivnija zastupnica

Mislav Bago u Dnevniku Nove TV donosi drugi dio ekskluzivnog istraživanja o izborima za gradonačelnika Zagreba. 

Scenarij 1: U drugi krug ulaze Bandić i Švaljek

U slučaju da u drugi krug uđu Švaljek i Bandić, on u drugom krugu gubi. Švaljek osvaja 55 posto, a Milan Bandić 37 posto glasova.

U ovom scenariju, u drugom krugu 54 posto glasova Drage Prgometa odlazi Sandri Švaljek, a 36 posto Milanu Bandiću. Švaljek odlazi 47 posto glasova Brune Esih, a Bandiću njenih 30 posto glasova.

Scenarij 2: U drugi krug ulaze Bandić i Mrak Taritaš

U slučaju da u drugi krug uđu Milan Bandić i Anka Mrak Taritaš, Bandić dobiva 43 posto glasova, a Mrak Taritaš njih 48 posto. Birači Sandre Švaljek u tom su se slučaju priklonili Mrak Taritaš koja dobiva njenih 57 posto glasova, dok Bandiću ide 24 posto.

Glasovi Drage Prgometa razdijelit će se tako da njih 43 posto odlazi Bandiću, a 38 posto Mrak Taritaš. Bandić dobiva i 61% glasova birača Brune Esih dok Mrak Taritaš ide njih 15 posto.

Scenarij 3: U drugi krug ulaze Švaljek i Mrak Taritaš

U slučaju da u drugom krugu ostanu Švaljek i Mrak Taritaš, Švaljek dobiva 50 posto glasova, a Mrak-Taritaš 38 posto.

Birači Milana Bandića u toj će se varijanti gotovo podjednako raspodijeliti između dvije kandidatkinje. 44 posto Progometovih birača odlazi Sandri Švaljek, a njih 39 posto ide Mrak Taritaš. Većina birača Brune Esih, njih 65 posto priklonit će se Sandri Švaljek, a 10 posto Mrak Taritaš.

Kakvi su profili birača?

Mislav Bago otkrio je i tko su birači kandidata za gradonačelnika ili gradonačelnicu.

Za Anku Mrak Taritaš (27,8 glasova potpore) glasalo bi 30 posto žena, 35 posto starijih od 60 godina, 45 posto onih za višom i viskom stručnom spremom te 29 posto onih koji imaju plaću veću od 8.501 kunu.

I kod Bandića (24,1 posto potpore) su dominantno zastupljene žene s 26 posto glasova, onih između 30 i 44 godina ima 34 posto, onih sa srednjom stručnom spremom 32 posto te 29 posto onih čija je plaća između 4.001 i 5.500 kuna.

Sandra Švaljek (21,2 posto potpore) može računati na 26 posto glasova onih između 45 i 49 godina starosti, 36 posto onih sa završenom osnovnom školom, 29 posto glasova onih koji se nalaze u naseljima izvan središta Zagreba te 26 posto glasova onih s plaćom između 5.501 i 8.500 kuna.

Bruna Esih (9,3 posto potpore) može se nadati 10 posto glasova muških birača, 11 posto onih mlađih od 29 godina, 14 posto onih sa završenom osnovnom školom i 11 posto glasova onih s plaćom većom od 8.501 kunu.

Drago Prgomet (6,8 posto potpore) može očekivati 9 posto glasova muškaraca, 10 posto onih mlađih od 29 godina, 8 posto birača između 45 i 59 godina te 16 posto onih s plaćom između 4.001 i 5.500 kuna.

Istraživanje je provedeno na stratificiranom slučajnom uzorku od 600 punoljetnih građana Zagreba. Uzorak je stratificiran prema veličini naselja, a odstupanja strukture uzorka od strukture populacije prema spolu, dobi i stupnju obrazovanja korigirana su postupkom otežavanja.

Istraživanje je provela agencija Ipsos od 24. do 26. ožujka 2017. godine. Pogreška mjerenja je +/-4%, a za rejtinge 4 i pol %.

U Dnevniku Nove TV sutra pogledajte rezultate istraživanja za grad Osijek.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene