Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

LJEKARNICI KAO VAŽAN RESURS

Dostupni su nam od 0 do 24, a u očuvanju zdravlja najmanje ih koristimo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvati su veliki tabletomani - potvrdile su to mnoge statistike o potrošnji lijekova. U smanjenju itekako mogu pomoći ljekarnici, koji se ljute kada ih se samo zove farmaceutima koji izdaju lijekove.

Projekt kardiološkog savjetovanja koje provode određene zagrebačke ljekarne, omogućuje građanima da u ljekarnama izmjere masnoće u krvi, kolesterol i trigliceride te tlak.

Pročitajte i ovo Ilustracija Očajni zbog siromaštva Prevarili Nepalce na crnom tržištu: Prodavali vlastite bubrege, rekli im da će im izrasti novi Liječnik, ilustracija brojne nepravilnosti Češljaju se lažna bolovanja: Kontrolori pregledali gotovo 30 tisuća kartona!

U velikogoričkoj ljekarni Igor je mjerio krvni tlak. Sviđa mu se ideja da u ljekarni, osim podizanja lijekova, može dobiti određen pregled i zdravstveni savjet.

"Mislim da je to jako dobro, jer mnogi to nemaju u kući, pa ovdje naprave pregled bez problema. To je jako dobro i zdravo", kaže Igor.

Mnoge ljekarne su uvele i savjetovališta za srce i hipertenziju.

"Obavljena je akcija u 17 ljekarni naše ustanove. Točnan broj je bio 458 pacijenata. U ovom našem projektu smo vidjeli da značajan postotak već oboljelih pacijenata koji već imaju terapiju antihipertenzivima, nemaju dobro izreguliran arterijski tlak. Odnosno, ne postižu ciljne vrijednosti. Takvih je u ovom našem projektu bilo čak preko 40%", govori Katarina Perak, mag.pharm.

"Preko 270 ljudi je pregledano. Rezultati su obrađeni do 7.mjeseca i nisu tako sjajni. Znači, 77% od svih njih imaju povećani rizik od obolijevanja kardiovaskularnih bolesti", kaže Martina Šepetavc, Voditeljica edukativnog centra ZU Farmacia.

Zbog toga hrvatski ljekarnici žele što više savjetovati i educirati građane o zdravlju, prevenciji i terapiji.

"Ljekarnici su jedan od najmanje iskorištenih resursa hrvatskog zdravstva. Mi kao najdostupniji zdravstveni radnici, koji su dostupni od 0-24 svima, zapravo imamo veliku ulogu u doprinosu i pravilnoj primjeni lijekova", smatra Ana Soldo, Hrvatska ljekarnička komora.

Ljekarnici poručuju kako pravilnim praćenjem izdavanja i uzimanja lijekova mogu pridonijeti većim uštedama u zdravstvu, koje su itekako potrebne. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene