Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kreću kontrole

LITRA MLIJEKA U TRGOVINAMA JEFTINIJA OD LITRE VODE Istražili smo zašto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Proizvodnja domaćeg mlijeka pala je na najniže grane. Dok naše farme propadaju, uvoz cvate, a litra mlijeka u trgovinama jeftinija je od litre vode.

Od uzgoja krava i mljekarstva živi obitelj Jure Šušića. Proizvedeno mlijeko odvoze na tržnicu, a dijelom ga koriste za proizvodnju sira. Od davanja u otkup odavno su odustali.

Pročitajte i ovo Boris Vujčić Hrvatska najgora u Eurozoni Upozorenje guvernera: Glavni doprinos inflaciji daju usluge, rast cijena će se nastaviti Domaćeg sira i mlijeka sve manje - 4 Rastu cijene Skuplje je i domaće mlijeko, sir, vrhnje... Proizvođači poručuju: "Cijena mlijeka bi danas trebala biti minimalno pet kuna"

''Ne isplati se nikako, samo sam u minusu, nema ni nule, samo minus ima u otkupu'', rekao je Šušić. Slično razmišlja i dobar dio hrvatskih proizvođača.

2016. mljekarama su isporučili 490 milijuna kilograma mlijeka, za 5 posto manje nego godinu ranije. Broj isporučitelja pao je na 6700, a 2003. bilo ih je - 60 tisuća.

Proizvođači odustaju, hrvatskog mlijeka je manje, a konkurenciju mu je stvorilo uvozno i jeftinije. ''Često puta po dampinškim cijenama, koje su de facto u nekim slučajevima više od otkupnih cijena'', rekao je Zdravko Barać, v.d. ravnatelja Hrvatske poljoprivredne agencije.

Porazno je, kaže Šušić, što su ti iznosi dvostruko manji od njegovih troškova proizvodnje. Troškovi proizvodnje su kaže pet do šest kuna po litri. A istovremeno se događa se da je čaša vode, kupljene u trgovini, vrjednija od čaše mlijeka.

Ovaj problem nelojalne konkurencije i nerealnih cijena novim zakonima želi riješiti Ministarstvo poljoprivrede. Kreće se u kontrolu mlijeka u trgovinama i nove propise.

''Prije svega, parametre, koji se odnose na patvorenje mlijeka i na parametre kojima bi se utvrđivali mogućnost utvrđivanja mliječnog praha u takvom mlijeku'', dodao je Barać.

Napokon bi trebalo biti jasno što je pravo mlijeko ili ono koje s mliječnim kravama baš i nema puno veze. Kontrole u trgovinama kreću kada bude dovršen novi pravilnik, što se očekuje kroz mjesec dana. Provodit će ih inspekcije i većinom će se ticati uvoznog mlijeka.

Mora se reći da se kontrola domaćeg mlijeka, proizvedenog na domaćim farmama provodi godinama i lani je 96 posto toga mlijeka zadovoljilo standarde 1. razreda. Dakle, problema s domaćim mlijekom nema, ali ima s uvoznim, jer ga dosad nitko nije kontrolirao.

Ispitivat će se je li mlijeko doista sirovo mlijeko ili mliječna prerađevina - a to znači mliječni prah u koji je dodana voda. A voda će se se, kako doznajem, dokazivati ispitivanjem točke ledišta. I ako je riječ o mliječnoj prerađevini, to će morati pisati na deklaraciji. Tako bismo trebali znati što pijemo, no hoće li to pomoći hrvatskom mljekarstvu, i dalje će dobrim dijelom ovisiti ovisiti o cijenama i tržištu koje mu godinama nije naklonjeno.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene