Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U KBC-u Zagreb operirali mladića s autizmom

Nisu ga željeli operirati švedski i francuski liječnici, ali hrvatski ga nisu odbili!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velik uspjeh liječničkog tima KBC-a Zagreb!

Liječnički tim KBC-a Zagreb uspješno je obavio transplantaciju bubrega mladiću koji od rođenja ima autizam i koji inače živi u Švedskoj.

Pročitajte i ovo Laboratorij za sekvenciranje tumora - 3 Vrijedna investicija Ovakav laboratorij za liječenja raka uz Hrvatsku imaju još samo Njemačka i Švicarska Bolnica Rebro obnova ide sporo FOTO Pacijenti zgroženi stanjem u zagrebačkoj bolnici: "Ljudi se boje biti ovdje da nešto ne padne na njih"

Bolnice u Švedskoj i Francuskoj odbile su ga, a naši su liječnici odlučili kako takvu vrstu zahvata mogu obaviti. Transplantacija je uspješno završena a Mirza, koji od rođenja ima autizam, se izvrsno osjeća.

Naime, prije nekoliko godina kod Mirze su počeli i problemi s bubrezima. Svakodnevno je morao na dijalizu. Ali stanje je bilo loše i hitno mu je trebala transplantacija bubrega. 'Prije tri godine kad je imao preko 2000 kreatinin, poslali su me kući. Pitala sam ih - što da radimo? Nema ni dijalize, ni transplantacije, jel da sjedim i čekam da moje dijete umre? Oni su rekli: žao nam je, ali je tako', rekla je Mirzina majka Badema.

Takav su odgovor dobili u Švedskoj, gdje već godinama žive. Potom je majka pomoć potražila u jednom transplantacijskom centru u Francuskoj. Dobila je isti odgovor. 'Ali sam došla onda u Hrvatsku gdje sam vidjela preko interneta i rekla sam, ajde, pokušat ću. Ovdje sam naišla na jako lijep prijem', kazala je Mirzina majka.

Liječnički tim KBC-a Zagreb, predvođen prof. Kaštelanom, odlučio je obaviti transplantaciju. 'Posebna briga je bila jer se radi o obiteljskoj transplantaciji. Dakle, sa živog davatelja. Njemu je rođak dao bubreg', rekao je prof. dr. Željko Kaštelan, KBC Zagreb.

Tranplantacija je trajala 5 sati i prošla je dobro. 'Prošlo je mjesec i pol dana od toga trenutka. I evo, Mirza ima jednu novu kvalitetu života, ne treba dijalizu', dodao je prof. Kaštelan.

'KBC Zagreb jest vodeća institucija u programu transplantacije organa u Hrvatskoj. To nije samo kruna kirurškog umijeća. To je odraz organiziranosti sustava', objašnjava ravnatelj KBC-a Zagreb, Ante Ćorušić.

Troškove od milijun kuna, platila je Mirzina majka, koja kaže kako život nema cijenu. 'Meni su vratili novi život. Odnosno, dali novi život kao i mome dijetetu. Vjerujte, ja još ne mogu da vjerujem da je to tako', kazala je.

A vjeru su imali i hrvatski liječnici. Nisu odbili operirati mladog Mirzu unatoč tome što ima autizam. Dok zapadne zemlje za to na žalost nisu imale sluha. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene